Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

νέα ερώτηση

Αντικειμενικό εισοδημα από δωρεάν παραχώρηση εξωχικού

Είμαστε 3 αδέλφια που έχουμε εξαδιαιρέτου ένα εξοχικό μετά από δωρεά του πατέρα μας. Το εξωχικό αυτό στην πραγματικότητα το χρησημοποιεί (σαν εξωχικό και όχι ως κύρια κατοικία) ο πατέρας μας. Μπορούμε να του το παραχωρούμε δωρεάν χωρίς σε εμάς να υπάρχει αντικειμενικό εισόδημα;;;; (ο πατέρας μας μπορεί να το βάλει στον πίνακα 5 διότι δεν έχει προβλημα με τα τεκμήρια, ενώ εμείς έχουμε!!!!)

  • 1 Απάντηση

Με το τεκμήριο δαπάνης διαβίωσης για την οικία αυτή επιβαρύνεται ο πατέρας σας, ο οποίος και χρησιμοποιεί τη συγκεκριμένη οικία. Την οικία αυτή την αναγράφει στον πίνακα 5 του εντύπου Ε1 διαγραμμίζοντας την ένδειξη "Δωρεάν παραχωρούμενη".
Αναφορικά με το τεκμαρτό εισόδημα από δωρεάν παραχώρηση, σύμφωνα με το άρθρο 6 του Κ.Φ.Ε., ορίζεται ότι το τεκμαρτό εισόδημα που προκύπτει από τη δωρεάν παραχώρηση της χρήσης κατοικίας εμβαδού μέχρι διακόσια (200) τετραγωνικά μέτρα, από τον γονέα που έχει την κυριότητα ή την επικαρπία αυτής προς τα τέκνα του ή από τα τέκνα που έχουν την κυριότητα ή την επικαρπία αυτής προς τους γονείς τους, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως κύρια κατοικία απαλλάσσεται από το φόρο.
Η συγκεκριμένη οικία, εφόσον χρησιμοποιείται ως δευτερεύουσα κατοικία, συνεπάγεται, για εσάς που το παραχωρείτε, τον προσδιορισμό τεκμαρτού εισοδήματος από δωρεάν παραχώρηση, βάσει των διατάξεων του άρθρου 22 του Κ.Φ.Ε.

Προσθέστε τη δική σας απάντηση