Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

νέα ερώτηση

Ε1 - Συντάξεις από το εξωτερικό

Ειμαι υποχρεος υποβολής Ε1. Ενα μερος του εισοδήματος μου προερχεται απο συνταξη της Γερμανίας για το οποίο ειμαι υποχρεος να κάνω δήλωση εκεί. Αυτό γίνεται και βεβαιώνεται φόρος.
Πρέπει να γίνει η δήλωση αυτου του εισοδήματος και στο Ε1? και πως θα γίνει αφου η εκκαθάριση από το εξωτερικο αργει και ερχεται μετά αφου λήξει η προθεσμία υποβολής του Ε1.

  • 4 Απαντήσεις

Μεταξύ Ελλάδας και Ο.Δ. Γερμανίας έχει υπογραφεί σύμβαση αποφυγής της διπλής φορολογίας εισοδήματος (Α.Ν. 52/67, ΦΕΚ 134Α'/4-8-67) οι σχετικές διατάξεις της οποίας έχουν εφαρμογή αναφορικά με τη φορολογική μεταχείριση των συντάξεων που λαμβάνει κάτοικος του ενός συμβαλλόμενου κράτους από πηγές του άλλου συμβαλλόμενου κράτους. 
   Στην περίπτωση της Γερμανίας, οποιαδήποτε σύνταξη ή οποιαδήποτε περιοδική παροχή καταβάλλεται από τα Δημόσια ταμεία της Γερμανίας σε κάτοικο Ελλάδας, φορολογείται μόνο στην Ελλάδα. 
   Αντίθετα εάν η σύνταξη ή περιοδική παροχή καταβάλλεται από άλλο, πλην των ανωτέρω, ασφαλιστικό φορέα της Γερμανίας σε κάτοικο Ελλάδας, τότε η σύνταξη ή περιοδική παροχή φορολογείται μόνο στην Ελλάδα.
  Περισσότερα μπορείτε να δείτε στο θέμα 31 του άρθρου 2 στο βιβλίο των Δημ.Σταματόπουλου-Αντ.Καραβοκύρη " Φορολογία Εισοδήματος Φυσικών και Νομικών Προσώπων ".

Εκ παραδρομής ανεγράφη στο τέλος της δεύτερης παραγράφου της απάντησης που αρχίζει με τη φράση " Στην περίπτωση της Γερμανίας... " η λέξη Ελλάδα, αντί του ορθού που είναι η λέξη Γερμανία.

Ευχαριστω κυριε Δουσκα.
Επι του πρακτέου, Δηλωση Ε1/2012 ΠΙΝ Ζ  Κωδ 391, 392.
Αν μπουν  οι συντάξεις του Γερμανικού δημοσίου, το σύστημα ΤΑΞΙΣ κατα την εκκαθάριση δεν λαμβάνει υποψη τα παραπάνω και φορολογει με συντελεστη της για εμενα μέγιστης κλίμακας,  αφαιρόντας μετά το φόρο της Γερμανίας.
Η επιβαρυνση του φορολογούμενου ειναι τεράστια.

Στους κωδ. 391,392 του πίνακα 4ΣΤ αναγράφεται το καθαρό ποσό που φορολογείται με τις γενικές διατάξεις. Εφόσον λοιπόν πρόκειται για συντάξεις που καταβάλλονται από τα Δημόσια ταμεία της Γερμανίας σε κάτοικο Ελλάδας, αυτές φορολογούνται μόνο στη Γερμανία και κατά συνέπεια τα σχετικά ποσά αναγράφονται στους κωδ. 659,660 του πίνακα 6.

Προσθέστε τη δική σας απάντηση