Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

νέα ερώτηση

Απαλλαγη α' κατοικιας

για την απαλλαγή από φόρο μεταβίβασης για απόκτηση α' κατοικίας, ο υπολογισμός της επιφάνειας των 90 τμ (έγγαμος με ένα παιδί) αφορά κάθε ένα ακίνητο που βρίσκεται ήδη στην κατοχή της οικογενέιας ή το άθροισμα επιφανειών όλων των ακινήτων; (ο σύζηγος έχει διαμέρισμα 89,38 τμ στην αθήνα και η σύζηγος διαμέρισμα 60,50 τμ στην επαρχία σε πόλη άνω των 3000 κατοίκων).
σημειώνεται ότι το διαμέρισμα στην αθήνα διαθέτει ημιυπαίθριους χώρους δηλωμένους και τακτοποιημένους ως κλειστούς επιφάνειας 27 τμ (επιπλέον των 89,38 τμ). οι ημιυπαίθριοι χώροι που είναι τακτοποημένοι (αλλά όχι νομιμοι) προσμετρούνται για τη διαπίστωση ύπαρξης κατοικίας που να εξυπηρετεί τις στεγαστικές ανάγκες της οικογένειας; (εν προκειμένω 90 τμ)

  • 1 Απάντηση

Σύμφωνα με το άρθρο 1 § 1 του Ν. 1078/1980, οι συμβάσεις αγοράς εξ ολοκλήρου και κατά πλήρη κυριότητα κατοικίας ή οικοπέδου από έγγαμο ή ενήλικο άγαμο απαλλάσσονται από το φόρο μεταβίβασης, εφόσον ο αγοραστής ή ο σύζυγος ή οποιοδήποτε από τα ανήλικα τέκνα αυτού δεν έχει δικαίωμα πλήρους κυριότητας ή επικαρπίας ή οίκησης σε κατοικία ή σε ιδανικό μερίδιο αυτής που πληροί τις στεγαστικές ανάγκες της οικογένειας του ή δικαίωμα πλήρους κυριότητας σε οικόπεδο οικοδομήσιμο ή σε ιδανικό μερίδιο  οικοπέδου στο οποίο αντιστοιχεί εμβαδόν κτίσματος που πληροί τις στεγαστικές του ανάγκες και βρίσκονται σε δημοτικό ή κοινοτικό διαμέρισμα με πληθυσμό άνω των τριών χιλιάδων (3.000) κατοίκων.
Ακολούθως, σύμφωνα με το άρθρο 1 § 13 του Ν. 1078/1980, αν ο αγοραστής ή ο σύζυγος ή τα ανήλικα τέκνα τους έχουν δικαίωμα πλήρους κυριότητας ή επικαρπίας ή οίκησης σε κατοικία ή ιδανικό μερίδιο  κατοικίας ή δικαίωμα πλήρους κυριότητας σε οικόπεδο ή ιδανικό μερίδιο οικοπέδου, θεωρείται ότι καλύπτονται οι στεγαστικές ανάγκες, αν το συνολικό εμβαδόν των ανωτέρω ακινήτων είναι εβδομήντα (70)τ.μ., προσαυξανόμενα κατά είκοσι (20)τ.μ. για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα και κατά είκοσι πέντε (25)τ.μ. για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα τέκνα, των οποίων την επιμέλεια έχει ο δικαιούχος.”
Επομένως, βάσει των παραπάνω, στη συγκεκριμένη περίπτωση οι φορολογούμενοι δε δικαιούνται απαλλαγής από το φόρο μεταβίβασης ακινήτων καθώς τα τετραγωνικά μέτρα των κατοικιών που τους ανήκουν υπερβαίνουν συνολικά τα 90 τ.μ.

Προσθέστε τη δική σας απάντηση