Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

νέα ερώτηση

Δαπανες σε γηροκομειο

Kαλημερα
θα ηθελα να ρωτησω αν καποιος φορολογουμενος μενει σε γηροκομειο και πχ ολο το εισοδημα του απο τους μηνιαιους μισθους πηγαινει εκει για την εξοφληση του γηροκομειου και δεν υπαρχουν αλλα εξοδα η εσοδα παρα μονο ο μισθος απο τις συνταξεις τι γινετε σαυτη την περιπτωση που συμπληρωνονται οι δαπανες.
Ευχαριστω πολυ

  • 1 Απάντηση

Σύμφωνα με το άρθρο 9 § 4 του Κ.Φ.Ε., το ποσό του φόρου που προκύπτει με βάση την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος μειώνεται κατά ποσοστό δέκα τοις εκατό (10%) για τα έξοδα ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης του φορολογουμένου και των λοιπών προσώπων που τον βαρύνουν. Το ποσό της μείωσης δεν μπορεί να υπερβεί τις τρεις χιλιάδες (3.000) ευρώ.
Ως έξοδο ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης θεωρείται μεταξύ άλλων ποσό ίσο με το πενήντα τοις εκατό (50%) της δαπάνης που καταβάλλεται σε επιχειρήσεις περίθαλψης ηλικιωμένων, οι οποίες λειτουργούν νόμιμα.
Ως εκ τούτου, ο συγκεκριμένος φορολογούμενος θα δηλώσει το εισόδημα του από συντάξεις βάσει του οποίου θα υπολογιστεί ο φόρος εισοδήματος που αναλογεί. Ο φόρος αυτός ακολούθως θα μειωθεί βάσει των ανωτέρω.
Αν π.χ. κατέβαλλε ο φορολογούμενος ποσό ίσο με 5.000 ευρώ κατά το 2011, απ΄το φόρο εκπίπτει ποσό ίσο με 5.000 x 50% x 10% = 250 ευρώ.

Προσθέστε τη δική σας απάντηση