Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

νέα ερώτηση

Εξαγορά Ασφαλιστήριου Συμβολαίου Ζωής

Καλησπέρα σας,σε ποιό κωδικό του Ε1 θα αναγράψω το ποσό που έλαβα το 2011 από  εξαγορά ασφαλιστήριου Συμβολαίου Ζωής.
Ευχαριστώ

  • 2 Απαντήσεις

Φορολογούμενος κατά τη διακοπή με εξαγορά του ασφαλιστηρίου συμβολαίου ζωής που είχε συνάψει με ασφαλιστική εταιρία έλαβε δύο ποσά.
   Ένα ποσό το οποίο αντιπροσωπεύει το καθαρό προιόν της υπεραποδόσεως που δικαιούται από την επένδυση του συνολικού μαθηματικού αποθέματος του ασφαλιστηρίου συμβολαίου ζωής και ένα δεύτερο που αντιπροσωπεύει την ολική αξία εξαγοράς του συμβολαίου ζωής. το δεύτερο ποσό η ασφαλιστική εταιρία το χαρακτηρίζει επιστροφή καταβληθέντων ασφαλίστρων μέχρι την ημερομηνία διακοπής του συμβολαίου.
   Από τα παραπάνω προκύπτει ότι το (πρώτο ποσό) προιόν της υπεραποδόσεως, το οποίο φορολογείται με ειδικό τρόπο (15% με εξάντληση της φορολογικής υποχρέωσης), μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κάλυψη τεκμηρίου και συνεπώς να δηλωθεί στον κωδ. 659 του εντύπου Ε1, ενώ η επιστροφή των ασφαλίστρων (δεύτερο ποσό) δε θεωρείται εισόδημα γιατί δε συγκεντρώνει τα εννοιολογικά γνωρίσματα του εισοδήματος. Το ποσό αυτό δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κάλυψη τεκμηρίου γιατί αποτελεί το επενδεδυμένο κεφάλαιο που επιστρέφεται (Σχετ.έγγρ. 1049513/1005/26-5-2003).

Καλημέρα, επειδή δουλεύω σε ασφαλιστική εταιρία και το αντικείμενο εργασίας μου είναι οι εξαγορές, οι λήξεις και οι συντάξεις ατομικών ασφαλιστηρίων συμβολαίων και έως σήμερα που διάβασα την παραπάνω απάντηση είχα διαφορετική - λανθασμένη απ' όσο καταλαβαίνω αντίληψη για την φορολογική μεταχείριση των εξαγορών, όχι του Π.Υ.Μ.Α., θέλω να σας ρωτήσω αν ισχύει το ίδιο και στις λήξεις καθώς και στις συντάξεις από τα ατομικά ασφαλιστήρια ζωής.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι εκτός από την λανθασμένη ενημέρωση που έχουν οι φοροτεχνικοί οι οποίοι ζητούσαν από εμένα βεβαιώσεις εξαγοράς (καθώς και λήξεων και συντάξεων για την εφορία) τις βεβαιώσεις αυτές ζητούσαν από τους ασφαλισμένους και οι ίδιοι οι εφοριακοί!!

Σε αναμονή της απάντησης σας, ευχαριστώ εκ των προτέρων

Προσθέστε τη δική σας απάντηση