Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

νέα ερώτηση

Αγορά αυτοκινήτου

Καλημέρα παιδιά. θα ήθελα να ρωτησω καποιες πληροφορίες. Εργαζομαι ώς μισθωτός καθηγητης σε φροντιστήριο με σύνολο αποδοχων για το 2011 7867,64 καθαρά χωρίς το επίδομα ανεργίας που παιρνουμε κάθε καλοκαίρι(και δεν το δηλώνω) και χωρις κανένα άλλο περιουσιακό στοιχείο στονο ονομα μου. Εκανα μια αγορά αυτοκινητου με προκαταβολή 7500 και τοκοχρεωλυτικές δόσεις για το 2011 1062,25 ευρώ. Τέλος για το 2011 δεν είχα κλείσει τα 30. Μπορώ να αποφύγω να δηλώσω την προκαταβολήτου αυτοκινήτου? Αν όχι μπορώ να κάνω η εκκαθαριση μου θα είναι χρεωστική ή πιστωτική?ευχαριστώ

  • 2 Απαντήσεις

Τόσο το ποσό της προκαταβολής που καταβάλατε μετρητά για την αγορά του αυτοκινήτου όσο και το ποσό της τοκοχρεολυτικής απόσβεσης του δανείου αποτελούν δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων (τεκμήρια) και θα πρέπει να συμπεριληφθούν στον Πίνακα 5 (κωδ. 719 και 727 αντίστοιχα) του εντύπου Ε1.
Για τον υπολογισμό του συνολικού τεκμαρτού σας εισοδήματος, θα πρέπει να συνυπολογίσετε στο παραπάνω ποσό τη δαπάνη διαβίωσης που αντιστοιχεί στο συγκεκριμένο αυτοκίνητο (για τους μήνες που το είχατε), δαπάνη διαβίωσης για την κύρια σας κατοικία (εφόσον δε φιλοξενείστε) καθώς και την ελάχιστη αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης (3.000 αν είστε άγαμος, 5.000 αν είστε έγγαμος).
Το συνολικό ποσό που προκύπτει (μπορείτε να το υπολογίσετε αναλυτικά εδώ) θα αποτελεί το φορολογητέο σας εισόδημα, εφόσον υπερβαίνει αυτό που δηλώνετε (7867,64).
Τη διαφορά μπορείτε να τη δικαιολογήσετε με τα ποσά που μειώνουν την ετήσια δαπάνη (απαλλασσόμενα εισοδήματα ή φορολογούμενα με ειδικό τρόπο, χρηματικά ποσά από διάθεση περιουσιακών στοιχείων κ.λπ.) ή με ανάλωση κεφαλαίου προηγούμενων ετών. Δείτε τον πίνακα 6 εδώ ή σχετικές ερωτήσεις για την ανάλωση κεφαλαίου εδώ.

Καλημέρα, εχω τοκοχρεωλυτικές δόσεις 1062 ευρω όπως και επίδομα ΟΑΕΔ 1400 ευρω. Όταν λέτε ανάλωση κεφαλαίου προηγούμενων ετών? τί εννοειτε? πώς το δηλώνω και πόση ελάφρυνση θα μου αποφέρει?Επιπλέον δηλώνων φιλοξενούμενος . Μήπως θα με συνέφερε να δηλώσω ενοικιαστής?

Προσθέστε τη δική σας απάντηση