Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

νέα ερώτηση

Υποχρέωση υποβολής δήλωσης - Ψιλή κυριότητα ακινήτου

Επειδή δεν έχω εντοπίσει κάποια συγκεκριμένη απάντηση στο ύφος της απορίας, ερώτησης μου, θα ήθελα να μου απαντήσετε στο εξής:
Άνεργος και Άγαμος για όλο το 2011, το μόνο που έχει στην κατοχή του είναι η υψηλή κυριότητα σε ακίνητο. Το ερώτημα είναι, θα υποβάλλει φορολογική δήλωση ή όχι; Επίσης εάν γινόταν Μηδενική Δήλωση, ενδέχεται να πληρώσει  κατά την εκκαθάριση κάποιο φόρο; Μήπως στην περίπτωση που γίνει μηδενική δήλωση έστω για το ελάχιστο ποσό διαβίωσης των 3000€ απαιτείται κάποιος αριθμός απόδειξεων παρόλο που είναι κάτω απο το αφορολόγητο;
Θα επιθυμούσα μια συγκεκριμένη απάντηση για τα βήματα που πρέπει να γίνουν,
Ευχαριστώ εκ των προτέρων

  • 2 Απαντήσεις

Στο άρθρο 61 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος ορίζεται ότι υποχρέωση υποβολής δήλωσης έχει κάθε φυσικό πρόσωπο εφόσον το ετήσιο φορολογούμενο εισόδημα του υπερβαίνει το ποσό των 3.000 ευρώ.
Ανεξαρτήτως του ύψους του εισοδήματος, υποχρέωση υποβολής δήλωσης υπάρχει και για όσους
- διατηρούν μία ή περισσότερες δευτερεύουσες κατοικίες με συνολική επιφάνεια πάνω από εκατόν πενήντα (150) τετραγωνικά μέτρα ή κατοικούν σε οικοδομή με επιφάνεια πάνω από διακόσια (200) τετραγωνικά μέτρα.
- έχουν εισόδημα από εκμίσθωση ακινήτων πάνω από εξακόσια (600) Ευρώ το έτος
- αγοράζουν ακίνητα ή ανεγείρουν οικοδομή
- κατέχουν ή καλλιεργούν ορισμένη έκταση γεωργικής γης
Η περίπτωση της ψιλής κυριότητας σε ακίνητο δεν περιλαμβάνεται στις παραπάνω περιπτώσεις και ως εκ τούτου ο συγκεκριμένος φορολογούμενος δεν είναι υποχρεωμένος, εξ αυτού, να υποβάλλει φορολογική δήλωση.
Σημειώνεται πληροφοριακά ότι υποχρέωση υποβολής δήλωσης υφίσταται, ανεξαρτήτως εισοδήματος, και για τους κατόχους επιβατικών Ι.Χ. σύμφωνα με την περ. α' της παρ. 1 του άρθρου 61 του Κ.Φ.Ε.

Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση

Προσθέστε τη δική σας απάντηση