Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

ΕΛΠ (Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα)

νέα ερώτηση

Τελευταίο εκδοθέν και νέα θεώρηση

Το ερώτημά μου είναι το εξής 
Προκειμένου να θεωρήσω ένα στοιχείο, εκτός απο τις απαραίτητες ενημερότητες, είμαι υποχρεωμένη να προσκομίσω και το τελευταίο εκδοθέν παραστατικό απο το στοχείο της ακριβώς προηγούμενης θεώρησης προκειμένου να διαπιστωθεί απο την αρμόδια Δ.Ο.Υ μου ότι τελειώνει το στοιχείο για μπορέσω να θεωρήσω νέο?
Αν ναι, ποιος νόμος , πολ, κυα κτλ με υποχρεώνει να προσκομίζω αντίγραφο του τελευταιου εκδοθέντος παραστατικού απο το στοιχείο της προηγούμενης θεώρησης ?
Με εκτίμηση,
Δ.Ζ.

  • 2 Απαντήσεις

Δεν προκύπτει από τις διατάξεις υποχρέωση προσκόμισης του τελευταίου εκδοθέντος παραστατικού ως δικαιολογητικό για τη θεώρηση στοιχείων.
Μπορείτε να δείτε και τη σχετική ερώτηση - απάντηση του Υπ. Οικονομικών για τα δικαιολογητικά θεώρησης εδώ.
Ωστόσο, ανεξάρτητα από το παραπάνω, υπάρχει το ελεγκτικό δικαίωμα της Δ.Ο.Υ. όπου και είναι πιθανό κατά τη θεώρηση των στοιχείων να ζητείται το τελευταίο μπλοκ πριν την επόμενη θεώρηση.

Με την ΠΟΛ 194/1987 δόθηκαν αυστηρές οδηγίες για τη θεώρηση βιβλίων και στοιχείων, με στόχο να περιοριστούν οι περιπτώσεις έκδοσης και διακίνησης πλαστών και εικονικών τιμολογίων.
   Περαιτέρω, με την ΠΟΛ 1007/1990 και όσον αφορά στη θεώρηση συγκεκριμένων κατηγοριών επιτηδευματιών όπως πχ υπερηλίκων, ζωεμπόρων, εμπόρων ελαιολάδου, εμπόρων παλαιών σιδήρων, μηχανουργικών εργαλείων, μηχανημάτων και άλλων, καθιερώθηκε η υποχρέωση προσκόμισης των στελεχών των στοιχείων της προηγούμενης θεώρησης για να διαπιστώνεται η κανονική χρησιμοποίησή τους.
   Λαμβανομένου υπόψη του γεγονότος ότι η ΠΟΛ 1007/1990 δεν έχει ανακληθεί, και με την προυπόθεση ότι η θεώρηση αφορά στα ανωτέρω περιγραφόμενα επαγγέλματα, δικαιούται ο υπάλληλος του τμήματος ΚΒΣ της αρμόδιας ΔΟΥ να ζητήσει το προηγούμενο στέλεχος, σύμφωνα με την ΠΟΛ 1007/1990.

Προσθέστε τη δική σας απάντηση