Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογικές ερωτήσεις

νέα ερώτηση

Φορολογία ναυτικών

Επανέρχομαι σε ερώτημα που υπέβαλα πριν λίγο καιρό, σύμφωνα με το οποίο: Ο γιός μου ναυτικός (αξιωματικός εμπορικού ναυτικού), το έτος 2011 είχε καθαρές αποδοχές 55.500 ευρώ. Ο αναλογών φόρος ήταν 3.330 ευρώ και ο παρακρατηθείς 3.280.
Με δεδομένο ότι δεν έχει άλλα εισοδήματα, με είχατε ενημερώσει ότι με την αυτοτελή φορολόγησή του, με συντελεστή 6%, είχε εξαντληθεί η φορολογική υποχρεώσή του, χωρίς την προσκόμιση αποδείξεων.
Παρ' όλα αυτά κατά την υποβολή της δήλωσης του, προκύπτει, πέραν της εισφοράς αλληλεγγύης ποσού 1665 ευρώ και φόρος εισοδήματος περίπου 1400 ευρώ, δηλαδή χρεωστικό αποτέλεσμα 3.065 περίπου. Σημειωτέον ότι το ποσό του φόρου μειώνεται με την καταχώρηση αποδείξεων.
Θα σας ήμουν υπόχρεως εάν είχα την άποψή σας επί του θέματος.
Σας ευχαριστώ πολύ. 

  • 1 Απάντηση

Στην προηγούμενη απάντησή μου αναφέρομαι στις δύο εκκαθαρίσεις οι οποίες λαμβάνουν χώρα για την εξεύρεση του πιο ευνοικού καθεστώτος, όσον αφορά στον υπολογισμό του φόρου εισοδήματος.
   Στη δεύτερη εκκαθάριση, ο υπολογισμός του φόρου συμπεριλαμβάνει και τις αποδείξεις δαπανών, ανεξάρτητα αν αυτές οι δαπάνες επηρεάζουν τον εν τέλει προσδιοριζόμενο φόρο εισοδήματος, καθότι η εκκαθάριση αυτή ενεργείται με βάση τις γενικές διατάξεις.
   Ενδεχομένως αυτό να μην προκύπτει ευθέως από τη δοθείσα απάντηση, προκύπτει όμως εμμέσως  από την αναφορά μου στην εφαρμογή δύο εκκαθαρίσεων.   Επιπλέον, δεν αναφέρομαι στη μη προσκόμιση αποδείξεων δαπανών σε κανένα σημείο της απάντησής  μου. 
   Σε κάθε περίπτωση, οι εξαιρούμενοι από την προσκόμιση αποδείξεων δαπανών αναφέρονται ρητά στο άρθρο 9 § 1 του ν. 2238/1994 και οι αξιωματικοί του εμπορικού ναυτικού δεν περιλαμβάνονται στις εξαιρέσεις αυτές.

Προσθέστε τη δική σας απάντηση