Φορολογικές ερωτήσεις

νέα ερώτηση

Ελληνας μετοχος εταιριας στις ΗΠΑ που δηλωνει εισοδημα;

Καλησπέρα, 
 - Από τον Φεβρουάριο είμαι ο κύριος μέτοχος μιας LLC εταιρίας στο Delaware των ΗΠΑ. Η εταιρία (εγώ δηλαδή..) παρέχει διαδικτυακές υπηρεσίες σε εταιρίες στην Ελλάδα (κατασκευή ιστοσελίδων, hosting, etc..) και πουλά μικρά προϊόντα σε όλο τον κόσμο μόνο online και χωρίς να υπάρχει φυσική έδρα. 
- Στην Ελλάδα έχω κλείσει την ατομική μου εταιρία και έτσι έχω μηδενική δήλωση-δραστηριότητα. 
Ερωτήσεις:
1. Με βάση την αποφυγή διπλής φορολογίας πού πρέπει (ή με συμφέρει) να δηλώσω τα έσοδα μου ως μέτοχος της Αμερικάνικης εταιρίας; Στις ΗΠΑ ή εδώ; 
2. Εάν τα δηλώσω εδώ σε ποια κλίμακα φορολογούνται αυτά τα έσοδα; & πρέπει να κρατάω βιβλία; 
3. Στους Έλληνες πελάτες (εταιρίες) η εταιρία πρέπει να χρεώσει ΦΠΑ εφώσον παρέχει μόνο on-line υπηρεσίες από Αμερική; 
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την απάντηση σας.

  • 1 Απάντηση

Επισημαίνεται κατ' αρχήν ότι κάθε φορολογούμενος φορολογείται για το παγκόσμιο εισόδημά του στην χώρα όπου έχει την Φορολογική του κατοικία.
​Εάν λοιπόν, δεν έχετε κάνει μεταβολή της φορολογικής σας κατοικίας η Ελλάδα θεωρείται το κράτος όπου φορολογείσθε για το παγκόσμιο εισόδημά σας.
​Περαιτέρω, επισημαίνεται ότι η Πολιτεία Delaware δεν πρέπει να καλύπτεται από την διμερή ΣΑΔΦ μεταξύ Ελλάδος- Αμερικής, συνεπώς τα μερίσματα που αποκτώνται από κάτοικο Ελλάδος, από αλλοδαπή επιχείρηση, φορολογούνται σύμφωνα με τα άρθρα 62 και 64 με συντελεστή 15%, με δυνατότητα συμψηφισμού τυχόν αλλοδαπού φόρου( εφόσον το αλλοδαπό κράτος χορηγήσει σχετική βεβαίωση).

​τα κέρδη της επιχείρησης που έχει έδρα στο Delaware φορολογούνται εκεί, σύμφωνα με την εσωτερική νομοθεσία της πολιτείας αυτής, ενώ ο Έλληνας μέτοχος φορολογείται στην Ελλα΄δα για τα μερίσματα που λαμβάνει από την αλλοδαπή.

​Όσον αφορά στον ΦΠΑ, εάν οι λήπτες των υπηρεσιών είναι εταιρείες υποκείμενες στον ΦΠΑ στην Ελλάδα, τότε δεν θα αναγράφεται στα τιμολόγια παροχής υπηρεσιών αλλοδαπός ΦΠΑ,  αλλά ο φόρος οφείλεται στην Ελλάδα ως πράξη λήπτη.

Προσθέστε τη δική σας απάντηση