Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

νέα ερώτηση

Εκτακτη εισφορά για κάτοικο εξωτερικού

Καλησπέρα και καλό μήνα
Ως γνωστόν απο 1.1.2011 τα τεκμηρία δαπανών διαβίωσης και δαπανών απόκτησης περιουσιακών στοιχείων δεν εφαρμόζονται προκειμένου για φυσικό πρόσωπο που έχει τη φορολογικη του κατοικία στην αλλοδαπή, εφόσον δεν αποκτά εισόδημα στην Ελλάδα.
Αυτό σημαίνει ότι κατά την υποβολή Ε1, ασχέτως αν βγουν τεκμήρια π.χ. για κατοχή κατοικίας και πισίνας, δεν υπολογίζεται φόρος.
Η απορεία μου λοιπόν είναι η εξής:
Ειδική εισφορά αλληλεγγύης και έκτακτη εισφορά σε αντικειμενικές δαπάνες (π.χ. πισίνα) θα υπολογιστεί??
Ευχαριστώ εκ των προτέρων

  • 4 Απαντήσεις

Στην ΠΟΛ 1167/2-8-2011 με την οποία κοινοποιήθηκαν οι διατάξεις των άρθρων 29,30 και 31 του ν. 3986/2011 και στο άρθρο 1 ορίζεται ότι :
   " για την επιβολή της έκτακτης εισφοράς που προβλέπεται με τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 29 του ν. 3986/2011, λαμβάνεται υπόψη το ετήσιο συνολικό καθαρό ατομικό εισόδημα, πραγματικό ή τεκμαρτό, φορολογούμενο ή απαλλασσόμενο, του φυσικού προσώπου ή σχολάζουσας κληρονομιάς, των οικονομικών ετών 2011 έως και 2015 (χρήσεις 2010 έως και 2014). Η εύρεση του εισοδήματος επί του οποίου θα εφαρμοστεί η ειδική εισφορά, προκύπτει μετά από τη σύγκριση των τεκμηρίων του άρθρου 16 και του εισοδήματος (δηλωθέν όλων των πηγών και αφορολόγητα), λαμβάνοντας το μεγαλύτερο από αυτά ".
   Επομένως στην περίπτωσή σας θα υπολογισθεί έκτακτη εισφορά  (και όχι ειδική εισφορά αλληλεγγύης) στα πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα, σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν ανωτέρω.
   Επισημαίνεται ότι η έκτακτη εισφορά σε αντικειμενικές δαπάνες (άρθρο 30 ν.3986/2011), για τα ποσά της ετήσιας αντκειμενικής δαπάνης (ΙΧ αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής κλπ), επιβλήθηκε μόνο για το οικονομικό έτος 2011.

Κύριε Δούσκα διαφωνώ μαζί σας. Ο νόμος 2238 αρθρο 18 ρητά λεει ότι :Η ετήσια αντικειμενική δαπάνη και η δαπάνη απόκτησης περιουσιακών
στοιχείων δεν εφαρμόζονταi. Προσέξτε, όχι απαλλάσεται του φόρου, η φορολογείται ειδικώς, γράφει ότι ΔΕΝ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ. συνεπώς δεν αποτελεί φορολογητέο εισόδημα για να υπολογισθεί εισφορά αλληλεγγύης, δεν αποτελεί εισόδημα, δεν αποτελεί τεκμήριο δεν αποτελεί τιποτα.Παρακαλώ την άποψη σας επί του θέματος.

Μέχρι τώρα τελικά δεν έχει υπολογιστεί έκτακτη εισφορά για κάτοικους εξωτερικού που δεν αποκτούν εισόδημα πραγματικό στην Ελλάδα

Καλημέρα, δυστυχώς στην εκκαθάριση του gsis σε μόνιμο κάτοικο εξωτερικού ο οποίος έχει τεκμήρια ενώ δεν το φορολογεί σαν εισόδημα υπολογίζει κανονικά έκτακτη εισφορά. Το τεκμήριο είναι στον κωδικό 727 τοκοχρεωλυτική απόσβεση δανείων πιστώσεων... Δυστυχώς, νομίζω ότι η εκκαθάριση είναι λανθασμένη.

Προσθέστε τη δική σας απάντηση