Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

νέα ερώτηση

Τεκμαρτό ενοίκιο η οχι;

Exω πελατη αγρότη που του έχει παραχωρηθεί γη με χρησιδάνειο θα του δηλώσω εισόδημα με αντκειμενικό προσδιορισμό απο τους πίνακες
Ερώτηση ο ιδιοκτήτης που έχει παραχωρήσει τον αγρό δεν επιβάλλεται να δηλώσειο τεκμαρτό ενοίκιο ασχετα εαν εχει παραχωρήσει την γη με χρησιδάνειο;

  • 1 Απάντηση

Σύμφωνα με το άρθρο 810 του Α.Κ. "Με τη σύμβαση του χρησιδανείου ο ένας από τους συμβαλλόμενους (χρήστης) παραχωρεί στον άλλο τη χρήση πράγματος χωρίς αντάλλαγμα και αυτός (χρησάμενος) έχει υποχρέωση να αποδώσει το πράγμα μετά τη λήξη της σύμβασης. "
Σύμφωνα με το άρθρο 20 § 1 του Κ.Φ.Ε. "εισόδημα από ακίνητα είναι αυτό που προκύπτει κάθε οικονομικό ή κατά περίπτωση γεωργικό έτος, είτε από εκμίσθωση ή επίταξη ή έμμεσα από ιδιοκατοίκηση ή ιδιοχρησιμοποίηση ή από παραχώρηση της χρήσης σε τρίτο χωρίς αντάλλαγμα, μιας ή περισσότερων οικοδομών είτε από εκμίσθωση γαιών."
Ερμηνεύοντας στενά την παραπάνω διάταξη, προκύπτει ότι εισόδημα από δωρεάν παραχώρηση χρήσης σε τρίτο χωρίς αντάλλαγμα προκύπτει μόνο στην περίπτωση των οικοδομών. Εισόδημα από γη προκύπτει μόνο στην περίπτωση της εκμίσθωσης γαιών.
Στην πράξη όμως δεν είναι κατανοητή παραχώρηση αγροτικής έκτασης με χρησιδάνειο (χωρίς αντάλλαγμα) και πιο πιθανό θεωρούμε ότι πρόκειται για παραχώρηση έναντι μέρους της απόδοσης της γης (επίμορτος αγροληψία) π.χ. παραχώρηση ελαιοκτήματος για καλλιέργεια όπου ο ιδιοκτήτης λαμβάνει το 50% του παραγόμενου λαδιού.
Δείτε αναλυτικά το θέμα 11 του άρθρου 42 του βιβλίου "Φορολογία Εισοδήματος Φυσικών και Νομικών Προσώπων - Ανάλυση - Ερμηνεία" των Δημ. Σταματόπουλου - Αντ. Καραβοκύρη.

Προσθέστε τη δική σας απάντηση