Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

ΕΛΠ (Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα)

νέα ερώτηση

Rebate φαρμακείων

σχετικά με το rebate των φαρμακείων (έκπτωση από τις πωλήσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία) θα κοπεί πιστωτικό τιμολόγιο σύμφωνα  με την ΠΟΛ 1078
Το πιστωτικό αυτό τιμολόγιο θα πρέπει να είναι θεωρημένο από την ΔΟΥ?
θα γίνει εσωτερκή υφαίρεση για το ΦΠΑ?
δηλαδή αν πχ το rebate σύμφωνα με την βεβαίωση των ασφαλιστικών ταμείων ειναι πχ 10000,00 ευρώ, στο πιστωτικό τιμολόγιο θα γραφεί καθαρή αξία 9389,67 ΦΠΑ 6,5% 610,33 ΕΥΡΏ?
Θα γίνει τροποποιητική της τεευταίας προσ δήλωσης ΦΠΑ ΤΟΥ 2011?
Του Δ τριμ για τα Β  και του Δεκεμβρίου για τα Γ.
Στα Β κατηγορία βιβλία θα γραφεί αφαιρετικά στη στήλη των πωλήσεων,χειρόγραφα στην θεωρημένη κατάσταση του Δεκεμβρίου αν είναι μηχανογραφικά στην τελευταία σειρά,και με τις τακτοποιητικές για τη Γ κατηγ

  • 2 Απαντήσεις

Το πιστωτικό τιμολόγιο δεν περιλαμβάνεται στα στοιχεία της περίπτωσης Β' της παρ. 1 του άρθρου 19 τα οποία ο επιτηδευματίας έχει υποχρέωση να θεωρεί πριν από κάθε χρησιμοποίησης τους. Επομένως, το πιστωτικό τιμολόγιο που οφείλετε να εκδόσετε θα είναι αθεώρητο.
Τα υπόλοιπα ζητήματα που θέτετε επεξηγούνται αναλυτικά στην Εγκ. ΠΟΛ. 1078/2012.
Συγκεκριμένα, για το Φ.Π.Α. ρητά αναφέρεται ότι "Το ποσό της έκπτωσης (rebate), όπως προκύπτει από τις σχετικές βεβαιώσεις, συμπεριλαμβάνει και τον αναλογούντα Φ.Π.Α., κατά συνέπεια, για την έκδοση του πιστωτικού τιμολογίου, ο Φ.Π.Α. υπολογίζεται με εσωτερική υφαίρεση, χρησιμοποιώντας το συντελεστή Φ.Π.Α. που ισχύει κατά το χρόνο έκδοσης του πιστωτικού τιμολογίου, σύμφωνα με την ΠΟΛ. 1003/2011."
Επίσης, στην ίδια εγκύκλιο, αναφέρεται ρητά ότι "τα πιστωτικά τιμολόγια, που εκδίδουν τα φαρμακεία και αφορούν εκπτώσεις της προηγούμενης χρήσης, εκδίδονται με ημερομηνία έκδοσης την τελευταία ημέρα της διαχειριστικής περιόδου, στην οποία πραγματοποιήθηκαν οι πωλήσεις, για τις οποίες χορηγήθηκαν οι εκπτώσεις αυτές."
Επομένως, αν δεν έχετε συμπεριλάβει τα συγκεκριμένα πιστωτικά τιμολόγια στην τελευταία περιοδική σας δήλωση Φ.Π.Α. θα πρέπει να υποβάλετε τροποποιητική δήλωση.
Τέλος, αναφέρεται επίσης ότι "τα πιστωτικά τιμολόγια που εκδίδονται στην επόμενη χρήση και αφορούν εκπτώσεις που χορηγήθηκαν και αντιστοιχούν στην προηγούμενη χρήση, καταχωρούνται (σ.σ. ως μειωτικά στοιχεία των εσόδων, όπως αναφέρεται στο κεφάλαιο Α' παρ. 10 της ίδιας εγκυκλίου) από το φαρμακείο που τηρεί βιβλία Β' κατηγορίας (Εσόδων -Εξόδων), μέχρι την προθεσμία υποβολής της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος και με ημερομηνία το χρόνο λήξης της διαχειριστικής περιόδου (31/12), την οποία και αφορούν. Όταν τα βιβλία τηρούνται μηχανογραφικά, η εν λόγω καταχώρηση μπορεί να γίνει και χειρόγραφα στα μηχανογραφικά έντυπα. Επί τήρησης βιβλίων Γ' κατηγορίας, τα εν λόγω πιστωτικά τιμολόγια καταχωρούνται στα τηρούμενα βιβλία, όπως και οι λοιπές τακτοποιητικές εγγραφές κλεισίματος ισολογισμού."

Eυχαριστώ

Προσθέστε τη δική σας απάντηση