Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

νέα ερώτηση

Φορολογία τεκμαρτού εισοδήματος

Καλησπέρα,
 θα ήθελα να μάθω τον φόρο που αναλογεί με τα μέχρι στγιμής στοιχεία για ατομική δήλωση στην περίπτωση που το πραγματικό ετήσιο εισόδημα είναι περίπου 8000 ευρώ, ενώ το τεκμαρτό εισόδημα είναι λιγότερο από 16000 ευρώ.
Επίσης ποιό είναι στην περίπτωση αυτή το απαιτούμενο ποσό των αποδείξεων για μείωση του φόρου.
Ευχαριστώ.

  • 1 Απάντηση

Με λίγα λόγια, μπορώ να σας πω ότι φορολογείστε για το τεκμαρτό σας εισόδημα (16.000) εκτός αν είστε σε θέση να δικαιολογήσετε τη διαφορά μεταξύ τεκμαρτού και δηλωθέντος εισοδήματος. Η δικαιολόγηση αυτή, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 19 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (Κ.Φ.Ε.), μπορεί να γίνει είτε με τα ποσά που μειώνουν την ετήσια δαπάνη, εφόσον υπάρχουν τέτοια, είτε με ανάλωση κεφαλαίου προηγουμένων ετών (δείτε σχετικά τον Πίνακα 6 του εντύπου Ε1). Αφού καθοριστεί το φορολογητέο σας εισόδημα και προκειμένου να υπολογίσετε το φόρο εισοδήματος που αναλογεί, θα πρέπει να ανατρέξετε στην κλίμακα του άρθρου 9 του Κ.Φ.Ε. και να εξετάσετε μετέπειτα ενδεχόμενες μειώσεις του φόρου, σύμφωνα με το άρθρο 9 § 4 του Κ.Φ.Ε. Το ποσό των αποδείξεων δαπανών, που απαιτείται να προσκομισθούν, ορίζεται σε ποσοστό είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) του ατομικού εισοδήματος του φορολογουμένου του δηλούμενου και φορολογούμενου σύμφωνα με τις γενικές διατάξεις.
Μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά τις οδηγίες του Υπουργείου Οικονομικών για τη συμπλήρωση της δήλωσης εισοδήματος σας στην επικαιροποιημένη εφαρμογή του Forin.gr εδώ.

Προσθέστε τη δική σας απάντηση