Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

νέα ερώτηση

Τεκμήρια διαβίωσης (αμφισβήτηση)

θελω να ρωτήσω τα εξής σχετικά με την αμφισβητηση των τεκμηριων διαβίωσης (παρακαλώ για συγκεκριμένες/πρακτικές απαντήσεις όχι για παράθεση των διατάξεων του νόμου)
1.  Μπορεί ο φορολογούμενος να επικαλεστεί ανάλωση κεφαλαίου παρελθόντων ετών (εννοείται δηλωμένων και ήδη φορολογημένων) για να δικαιολογήσει (και άρα να μην ξαναφορολογηθεί) τεκμήρια διαβίωσης?  Αν ναι πως γίνεται αυτό πρακτικά ? (με αίτηση εκ των υστέρων ή με συμπλήρωση συγκεκριμένου κωσικού στο Ε1)
2. Μπορεί (ενναλλακτικά ή συμπληρωματικά με το 1) να επικαλεσθεί εισόδημα συζύγου που καλύπτει εννοείται και τα 2 τεκμήρια.  Π.χ. αν τεκμήρια διαβίωσης του ενός είναι 10.000 και του συζύγου 15.000 και ο ένας από τους 2 δηλώνει εισόδημα 0 και ο άλλος 30.000 προκύπτει τεκμαρτό εισόδημα προς φορολόγηση για αυτόν που έχει εισόδημα 0?  Αν ναι αυτό γίνεται με αίτηση προς τη ΔΟΥ εκ των υστέρων (δηλ. μετά την εκκαθάριση)
Και μια ρητορική ερώτηση (εφόσον δεν μπορεί κάποιος να αμφισβητήσει τα τεκμήρια διαβίωσης με κάποιον από τους 2 παραπάνω τρόπους).  Δεν είναι ΠΑΡΑΝΟΜΟ να φορολογείται κάποιος για εισοδήματα που δεν έχει??? μόνο και μόνο επιεδή απέκτησε περιουσιακά στοιχεία (σπίτι, αυτοκίνητο) στο παρελθόν (που είχε εισόδημα) και τα συντηρεί με έναν από τους 2 πραπάνω τρόπους??
 
Ευχαριστώ

  • 3 Απαντήσεις

δυστυχώς έτσι έχουν τα πράγματα αυτήν την στιγμή και δεν ξέρουμε ακόμη τι άλλο θα μας φορολογήσουν.........
νέοι φορολογικοί νόμοι συνέχεια και από τον Ιούνιο έπεται συνέχεια...........

Ο φορολογούμενος μπορεί να επικαλεστεί ανάλωση κεφαλαίου παρελθόντων ετών, συμπληρώνοντας τους κωδικούς 787-788 του πίνακα 6 του εντύπου Ε1. Για τον τρόπο που μπορείτε να πραγματοποιήσετε την ανάλωση, μπορείτε να δείτε σχετικά προηγούμενες ερωτήσεις εδώ. Τις επόμενες ημέρες θα αναρτήσουμε στο Forin.gr σχετικά θέματα.
Αναφορικά με τη δεύτερη ερώτηση σας, η σύγκριση δηλωθέντος εισοδήματος και συνολικού τεκμαρτού εισοδήματος (συνολική ετήσια δαπάνη) πραγματοποιείται συνολικά για το φορολογούμενο, τη σύζυγο του και τα πρόσωπα που τους βαρύνουν. Έτσι, στο παράδειγμα που αναφέρετε, εάν το συνολικό τεκμαρτό εισόδημα της οικογένειας είναι 25.000 και το συνολικό δηλωθέν εισόδημα είναι 30.000, δε θα υπάρχει προσαύξηση λόγω των τεκμηρίων.
Πρέπει επίσης να έχετε υπόψη σας ότι υφίσταται από τις διατάξεις του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (Κ.Φ.Ε.) και δυνατότητα αμφισβήτησης των τεκμηρίων. Σχετικά μπορείτε να δείτε προηγούμενη ερώτηση εδώ.

Κε.  Σταματόπουλε καλημέρα,
Ευχαριστώ πολύ για την απάντησή σας καθώς και για την πρόθεσή σας να ασχοληθείτε στο forin.gr περαιτέρω με το θέμα που νομίζω απασχολεί πο΄λλούς φορολογουμένους.
Επιτρέψτε μου να σημειώσω κάποιες διευκρινιστικές ερωτήσεις στις απαντήσεις σας με σκοπό την καλύτερη ενημέρωσή όλων.
- Η συμπλήρωση των κωδικών 788-789 θεωρείτε ότι είναι αρκετή για την κάλυψη της όποιας διαφοράς ? Ρωτώ γιατί είχα την εντύπωση ότι οι συγκεκριμένοι κωδικοί αφορούν την κάλυψη τεκμηρίου δαπάνης
- Καταλαβαίνω από την απάντησή σας ότι τα τεκμήρια υπολογίζονται ατομικά (για κάθε φορολογούμενο σύζυγο) με βάση τα περιουσιακά στοιχεία του καθενός και στη συνέχεια αθροίζονται για να συγκριθούν με το άθροισμα των δηλούμενων πραγματικών εισοδημάτων των 2 συζύγων ώστε να προκύψει (ή οχι) φορολόγηση του τεκμαρτού εισοδήματος (εφόσον τεκμαρτό και των 2 συζύγων από πραγματικά εισοδήματα και των 2 συζύγων).  Είναι βέβαιο ότι αυτό γίνεται αυτόματα με την εκκαθάριση ή χρειάζονται περιατέρω ενέργειες από τον φορολογούμενο (π.χ. αίτηση μετά την εκκαθάριση κλπ).  Ρωτώ κυρίως γιατί μου φαίνεται πολύ απλό για να γίνεται έτσι (και οι φορολογικές αρχές δεν μας έχουν  συνηθίσει σε απλά/λογικά πράγματα)
Ευχαριστώ και πάλι

Προσθέστε τη δική σας απάντηση