Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Απαλλαγή α' κατοικίας - Πώληση οικίας

Έχουμε βρεί και θέλουμε να αγοράσουμε εξ' ημισείας με τη σύζυγό μου ένα διαμέρισμα με απαλλαγή α' κατοικίας. Τώρα μένουμε με νοίκι και δεν έχουμε πάρει ποτέ απαλλαγή α' κατοικίας. Η σύζυγός μου έχει την πλήρη κυριότητα ενός διαμερίσματος 37 τμ (από κληρονομιά) το οποίο χρησιμοποιούν οι γονείς της κάποιες λίγες φορές που έρχονται στην Αθήνα. Εγώ πριν από 1 μήνα περίπου λόγω θανάτου της μητέρας μου απέκτησα την πλήρη κυριότητα του διαμερίσματος της (μέχρι τότε είχα την ψιλή κυριότητα και εκείνη την επικαρπία) που είναι 80 τμ. Δεδομένου ότι έχουμε ένα παιδάκι τα τετραγωνικά που θεωρείται ότι καλύπτουν τις ανάγκες μας είναι 90, οπότε έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα δεν δικαιούμαστε πλέον την απαλλαγή α' κατοικίας. Το ερώτημα είναι αν πουλήσει η σύζυγός μου το διαμέρισμα της των 37 τμ στον πατέρα της αφού ούτως ή άλλως εκείνος το χρησιμοποιεί θα δικαιούμαστε πλέον την απαλλαγή;

  • 1 Απάντηση

Σύμφωνα με το άρθρο 1 § 1 του ν. 1078/1980, " Εάν ο αγοραστής ή ο σύζυγος ή τα ανήλικα τέκνα αυτού, που είναι κύριοι κατοικίας ή οικοπέδου ή ιδανικού μεριδίου αυτών, μεταβιβάσουν με επαχθή ή χαριστική αιτία την επικαρπία ή το δικαίωμα οίκησης ή ιδανικό μερίδιο επί της κατοικίας ή του οικοπέδου, το εμβαδόν των οποίων πληροί κατά το χρόνο της μεταβίβασης τις στεγαστικές τους ανάγκες, δεν παρέχεται απαλλαγή πριν από την παρέλευση χρονικού διαστήματος πέντε (5) ετών από τη μεταβίβαση της επικαρπίας ή της οίκησης ή του ιδανικού μεριδίου. Το ανωτέρω χρονικό διάστημα απαιτείται και όταν μεταβιβάζεται η ψιλή κυριότητα οικοπέδου ή ιδανικού μεριδίου αυτού."
Επομένως, βάσει των παραπάνω διατάξεων, μόνο στην περίπτωση μεταβίβασης της επικαρπίας ή του δικαιώματος οίκησης ή ιδανικού μεριδίου επί της κατοικίας, δεν παρέχεται απαλλαγή από το Φ.Μ.Α. πριν από την παρέλευση 5 ετών. Στις διατάξεις δε πραγματοποιείται αναφορά στην περίπτωση της μεταβίβασης της πλήρους κυριότητας της κατοικίας και ως εκ τούτου, στην περίπτωση μεταβίβασης της πλήρους κυριότητας του διαμερίσματος των 37 τ.μ., δικαιούστε την απαλλαγή από το Φόρο Μεταβίβασης Ακινήτων.

Προσθέστε τη δική σας απάντηση