Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

νέα ερώτηση

Τροποποιητικη ε1 οικονομικου ετους 2011 και προστιμο

Καλή σας μερα. Τον Ιανουαριο του 2012 υπέβαλλα εκπρόθεσμη μηδενική δηλωση(χωρις προσκομιση αποδειξεων) λόγω κατοχής ακινήτου. Η εκκαθαριση δεν εγινε ακόμα. Από λάθος μου σημειωσα τον κωδικό 240 ότι ειναι μονοκατοικία και έτσι προκύπτει φόρος περιπου 95 ευρω. Αν δε το επελεγα θα ηταν τα τεκηρια κατω απο 6000 και δε θα πληρωνα τιποτα. Τελικώς διαβαζοντας το συμβολαιο μεταβιβασης ειδα ότι υπάρχει συσταση οριζοντιας ιδιοκτησιας και δικαιωμα υψουν στην αδερφη μου αρα δε θεωρειται μονοκατοικια.
Μπορω να υποβαλλω τροποποιητικη δηλωση με μονη αλλαγη την "αποεπιλογη" του κωδικου 240 προκειμενου να γλυτωσω τον φορο;  Υπάρχει προστιμο; Γιατι αν υπάρχει λογικά δε με συμφέρει να το διορθώσω αφου θα βγει το προστιμο περιπου ίσο με το φορο. Ποια ειναι η γνωμη σας; Κάποιοι μου ειπαν ότι μετα την παραλαβη του εκκαθαριστικου μπορω να κανω τροποποιητικη και γινεται νεα εκκαθαριση επιτοπου. Προστιμο θα υπάρχει όμως; Τη βοηθεια σας παρακαλω...

  • 2 Απαντήσεις

Από την ερώτηση σας αντιλαμβάνομαι ότι στο οικόπεδο σήμερα υπάρχει μόνο ένα κτίσμα. Στην περίπτωση αυτή ορθά το κτίσμα αυτό δηλώθηκε ως μονοκατοικία. Αν στο μέλλον η αδερφή σας ανεγείρει δεύτερο κτίσμα στο ίδιο οικόπεδο, τότε θα πάψει το κτίσμα που σας ανήκει να θεωρείται μονοκατοικία.
Σας παραθέτω ακολούθως τον ορισμό της μονοκατοικίας, συμφωνα με τις  δημοσιευμένες οδηγίες του Υπουργείου Οικονομικών (δείτε το σχετικό εργαλείο του Forin.gr εδώ, κωδ. 240).
"Μονοκατοικία είναι το κτίσμα που αποτελεί λειτουργικά μία μόνο κατοικία με τους βοηθητικούς χώρους (αποθήκες, θέσεις στάθμευσης κτλ.), η οποία μπορεί να είναι σε ένα όροφο ή σε περισσότερους ορόφο­υς (μεζονέτα) και δεν εφάπτεται με άλλο κτίσμα είτε οριζόντια είτε κάθετα.
Μονοκατοικίες θεωρούνται επίσης και κτίσματα σε επαφή με άλλα, που ανήκουν όμως σε διαφορετικές κάθετες ιδιοκτησίες και πληρ­ούν κατά τα λοιπά τις παραπάνω προϋποθέσεις. Οι περιπτώσεις που ακολουθούν δεν χαρακτηρίζονται μονοκατοικίες:
- Διώροφος οικοδομή με ισόγειο κατάστημα και 1ο όροφο κατοικία.
- Ισόγειο διαμέρισμα που βρίσκεται σε επαφή με άλλο ισόγειο.
- Ισόγεια επαγγελματική στέγη που βρίσκεται σε επαφή με άλλη μονοκατοικία.
Τα πιο πάνω ισχύουν ανεξάρτητα να έχει συσταθεί πράξη οριζόντιας ιδιοκτησίας."

Ευχαριστώ πολυ για την απάντηση κύριε Σταματόπουλε. Υπέθεσα ότι επειδή υπάρχει συσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας και το υπόγειο που δηλωνεται ως βοηθητικός χωρος ανήκει 50% σε μενα και 50% στην αδερφη μου δε θεωρείται μονοκατοικία. Στο δευτερο οροφο υπάρχει ημιτελές κτισμα το οποιο ομως ειναι αυθαίρετο και από όσο γνωρίζω μη δηλωμένο στο ε9 της αδερφης μου. Συνεπώς δε μπορώ να αποδείξω ότι δεν πρόκειται για μονοκατοικία υποθέτω, σωστά; Μετά την τακτοποιηση του με την υπαγωγη στη ρυθμιση αυθαιρετων τοτε και μονο τοτε θα θεωρειται και το δικό μου ακινητο ότι δεν ειναι μονοκατοικία;
Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας.

Προσθέστε τη δική σας απάντηση