Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

ΕΛΠ (Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα)

νέα ερώτηση

Ανακυκλώσιμα απορίμματα μετάλλων

Μηχανουργείο το οποίο θέλει να πουλήσει τα υπολείμματα μετάλλων του (ρινίσματα-γρέζια κ.α.) σε χυτήριο μετάλλων.
Τι παραστατικά θα εκδοθούν? Με ή χωρίς Φ.Π.Α?
το μηχανουργείο θα εκδόσει ΤΔΑ με ΦΠΑ ή ΤΔΑ χωρίς Φ.Π.Α με την ένδειξη απαλλαγή Φ.Π.Α βάσει αρθρου 39α?
ή θα εκδοθεί τιμολόγιο αγοράς από το χυτήριο (άνευ φόρων-Φ.Π.Α ή χαρτόσημο)?

  • 2 Απαντήσεις

Στην ΠΟΛ 1049/8-3-2007 με την οποία ερμηνεύθηκασ οι διατάξεις των άρθρων 20,21,25 του ν.3522/2006 και στο άρθρο 21 ορίζεται ότι :
   " Με τις διατάξεις των παραγράφων 1 έως και 3 του άρθρου 21 του ν.3522/2006 αλλάζει o τρόπος φορολόγησης των επιχειρήσεων που έχουν ως αντικείμενο δραστηριότητας τις παραδόσεις ανακυκλώσιμων απορριμμάτων....
   Έτσι ορίζεται πλέον ως υπόχρεος στο φόρο ο λήπτης των αγαθών (αγοραστής των ανακυκλώσιμων απορριμμάτων) για τις παραδόσεις που πραγματοποιούνται κατά την έννοια των διατάξεων της παραγράφου 1 του άρθρου 39α του ν.2859/2000. Κατά συνέπεια οι πράξεις αυτές εξομοιώνονται φορολογικά με πράξεις λήπτη για τον αγοραστή και θα αντιμετωπίζονται σαν απαλλασσόμενες με δικαίωμα έκπτωσης του φόρου των εισροών τους για τον πωλητή.
   Ως παραδόσεις ανακυκλώσιμων απορριμμάτων για τις διατάξεις του Κώδικα ΦΠΑ νοούνται σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 39α οι κατωτέρω παραδόσεις εφόσον προορίζονται για ανακύκλωση : α) παραδόσεις απορριμμάτων σιδηρούχων και μη σιδηρούχων μετάλλων, αποκομμάτων και άλλων χρησιμοποιημένων υλικών,....
   Σύμφωνα με τα ανωτέρω, στην έννοια των ανακυκλώσιμων απορριμμάτων γίνεται κατανοητό ότι συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων και τα πριονίδια, τα ρινίσματα σιδήρου....κλπ, εφόσον παραδίδονται ως απορρίμματα και προορίζονται προς ανακύκλωση.
   Απαραίτητη προυπόθεση είναι οι παραδόσεις αυτές να προορίζονται προς ανακύκλωση, δηλαδή να έχουν σαν σκοπό την επαναφορά των αγαθών στην αρχική φάση επεξεργασίας τους και την περαιτέρω αξιοποίησή τους στην παραγωγή νέων προιόντων.
   Ο λήπτης των αγαθών αυτών θα πρέπει να έχει αντίστοιχη δραστηριότητα προκειμένου οι ανωτέρω παραδόσεις να εμπίπτουν στις διατάξεις του άρθρου 39α.
   Παραδείγματα τέτοιων πράξεων, που αποτελούν παραδόσεις ανακυκλώσιμων απορριμμάτων , σύμφωνα με το άρθρο 39α : ...η παράδοση πριονιδίου σε εργοστάσιο κατασκευής μοριοσανίδων, η παράδοση χρησιμοποιημένων λιπαντικών από συνεργείο επισκευής αυτοκινήτων σε βιομηχανία που τα ανακυκλώνει ..." .
   Από τα ανωτέρω συνάγεται ότι ο πωλητής των υπολειμμάτων μετάλλων τιμολογεί χωρίς ΦΠΑ, αναγράφοντας στο τιμολόγιο που θα εκδόσει " άρθρο 39α-υπόχρεος για την καταβολή του φόρου είναι ο αγοραστής των αγαθών " και ο αγοραστής είναι υπόχρεος για την καταβολή του οφειλόμενου ΦΠΑ μέσω της περιοδικής του δήλωσης με πράξη λήπτη (άρθρο 35 του Κώδικα ΦΠΑ).

α αγοραστης παιρνει ενα τιμολογιο χωρις φπα που θα το βαλει στην περιοδικη?

Προσθέστε τη δική σας απάντηση