Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

νέα ερώτηση

Φορος για κατοίκους εξωτερικού

ο γιός μου εργάζεται και ζει στο εξωτερικό με μηδενική δήλωση στην εφορία,φέτος θα λάβει δωρεά εν ζωή απο την γιαγιά του διαμέρισμα 127 τ.μ με αντικειμενική τιμή 1750 ευρω. Η γιαγιά του θα συνεχίση να κατοικει στο διαμέρισμα αυτο Με το δικό σας εργαλείο βγαίνει τεκμαρτό εισόδημα περίπου 10000 μαζί με τις 3000 . Παρακαλώ πολύ μπορειτε να μου πείτε πόσο φόρο θα πληρώνει ετησίως εκτός του χαρατσίου? Επίσης πρέπει να κάνει δήλωση στην εφορία οτι είναι κάτοικος εξωτερικού?

  • 1 Απάντηση

Τα τεκμήρια δαπανών διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων, από 1.1.2011 και μετά, δεν εφαρμόζονται "προκειμένου για φυσικό πρόσωπο που έχει τη φορολογική του κα­τοικία (κατοικία ή συνήθη διαμονή) στην αλλοδαπή, εφόσον δεν αποκτά εισόδημα στην Ελλάδα." (άρθρο 18 περ. η' του Κ.Φ.Ε.).
O γιος σας, ωστόσο, εφόσον παραχωρεί δωρεάν την οικία που του ανήκει κατά πλήρη κυριότητα στη γιαγιά του, οφείλει, σύμφωνα με τις φορολογικές διατάξεις, να δηλώσει το τεκμαρτό εισόδημα που προκύπτει από τη δωρεάν παραχώρηση της συγκεκριμένης οικίας (Άρθρο 22 § 3 του Κ.Φ.Ε.).
Σημειώνεται εδώ γενικά ότι απαλλάσσεται απ' το φόρο εισοδήματος το τεκμαρτό εισόδημα που προκύπτει από τη δωρεάν παραχώρηση τη χρήσης κατοικίας εμβαδού μέχρι 200 τ.μ. από το γονέα που έχει την κυριότητα ή την επικαρπία αυτής προς τα τέκνα του ή από τα τέκνα που έχουν την κυριότητα ή την επικαρπία αυτής προς τους γονείς τους, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως κύρια κατοικία. (Άρθρο 6 § 1 περ. γ' Κ.Φ.Ε.)
Επομένως, ο γιος σας, βάσει των παραπάνω, οφείλει να υποβάλει δήλωση για το τεκμαρτό εισόδημα που προκύπτει από τη δωρεάν παραχώρηση της οικίας του στη γιαγιά του. Παράλληλα θα υπολογίσει κανονικά τα τεκμήρια δαπανών διαβίωσης, ωστόσο δε θα συνυπολογίσει ως δευτερούσα κατοικία το σπίτι που δωρεάν παραχωρεί στη γιαγιά του, δεδομένου ότι δε το χρησιμοποιεί ο ίδιος (αλλά η γιαγιά, ως κύρια κατοικία). Αν δεν έχει άλλα περιουσιακά στοιχεία (π.χ. αυτοκίνητα, σκάφη κ.λπ.) θα περιοριστούν τα τεκμήρια στην ελάχιστη αντικειμενική δαπάνη των 3.000 €. Το ποσό αυτό θα συγκριθεί με το εισόδημα που προκύπτει από τη δωρεάν παραχώρηση της οικίας στη γιαγιά του και θα φορολογηθεί για το μεγαλύτερο ποσό απ' τα δύο βάσει της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος.

Προσθέστε τη δική σας απάντηση