Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

νέα ερώτηση

ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ Γ΄ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1 ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 31 ΤΟΥ Ν.2238/1994

Οι διατάξεις του τελευταίου εδαφίου της περίπτωσης γ΄ παραγράφου 1 του άρθρου 31 του ν.2238/1994 όπως προστέθηκε με την παράγραφο 6β του άρθρου 11 του ν.3842/2010 προκαλούν σύγχυση.
Σας παραθέτω τα παρακάτω παραδείγματα:
1. Εταιρεία (ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ) με έδρα την Ιαπωνία μου τιμολογεί εμπορεύματα που αποστέλλονται από την Μαλαισία. Η Ιαπωνική εταιρεία μόνο τιμολογεί, την αποστολή των εμπορευμάτων την διεκπεραιώνει η Μαλαισιανή εταιρεία (ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΟΜΕΝΗ).
Βάσει της διάταξης  γ΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 31 του Ν.2238/1994  (τελευταίο εδάφιο), η αγορά αυτή δεν αναγνωρίζεται εφόσον το νομικό πρόσωπο (Ιαπωνική εταιρεία) εξαντλήθηκε στην τιμολόγηση της
συναλλαγής αυτής.
Βάσει της εισηγητικής έκθεσης του ν.3842/2010: αναφέρεται ότι η προσθήκη στην περίπτωση γ΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 31, έγινε για «να αντιμετωπιστεί το θέμα των τριγωνικών συναλλαγών που πραγματοποιούνται εντός Ελλάδος μέσω φυσικών προσώπων, κάθε είδους νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων (offshore  κλπ) με κατοικία, έδρα ή εγκατάσταση σε κράτη με προνομιακό φορολογικό καθεστώς.
Ειδικότερα, με τις νέες διατάξεις, δεν αναγνωρίζεται η επιπλέον διαφορά του τιμήματος που προκύπτει με τον τρόπο αυτό και κατά συνέπεια δεν αναγνωρίζεται ως κόστος αγοράς η δαπάνη της ημεδαπής επιχείρησης».  Εφόσον η τριγωνική συναλλαγή δεν γίνεται εντός Ελλάδος εκπίπτει αν αποδείξω ότι η συναλλαγή είναι πραγματική και ότι δεν μεταφέρω κέρδη κτλ στην αλλοδαπή βάσει των άρθρων 51Α και 51Β του ν.2238/1994.
Επίσης με την ΠΟΛ.1135/4-10-2010 και με την απάντηση Δ12Β/1098722/26-07-2010, εκπίπτει η αγορά εφόσον η τριγωνική συναλλαγή είναι εκτός Ελλάδος και πληρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις των άρθρων 51Α και 51Β.
Με την απάντηση Δ12Β/1162716/28-11-2011 δεν εκπίπτει η αγορά βάσει των διατάξεων της περ.γ΄ της παρ.1 του άρθρου 31 του ν.2238/1994.
2. ΕΤΑΙΡΕΙΑ (ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ) με έδρα την Ιταλία μου τιμολογεί εμπορεύματα που αποστέλλονται από την Γερμανία. Η Ιταλική εταιρεία μόνο τιμολογεί, την αποστολή των εμπορευμάτων την διεκπεραιώνει η Γερμανική (ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΟΜΕΝΗ).
Βάσει της διάταξης γ΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 31 του ν.2238/1994, δεν εκπίπτει. Βάσει της εισηγητικής έκθεσης του ν.3842/2010 και την ΠΟΛ.1135/04-10-2010 εκπίπτει. Το ερώτημα είναι τι πρέπει να εφαρμόσω; Τις διατάξεις του νόμου, την εισηγητική έκθεση, την ΠΟΛ ή τις απαντήσεις;
 

  • 1 Απάντηση

Στο άρθρο 31 § 1του ν.2238/1994 ορίζεται ότι : " Το καθαρό εισόδημα των επιχειρήσεων που τηρούν επαρκή και ακριβή βιβλία και στοιχεία δεύτερης και τρίτης κατηγορίας του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων εξευρίσκεται λογιστικώς με έκπτωση από τα ακαθάριστα έσοδα, όπως αυτά ορίζονται στο προηγούμενο άρθρο, των ακόλουθων εξόδων, με την επιφύλαξη των διατάξεων των άρθρων 51Α και 51Β του παρόντος......α).....β).....γ) της αξίας των πρώτων και βοηθητικών υλών που χρησιμοποιήθηκαν, καθώς και των άλλων εμπορευσίμων αγαθών....Οι δαπάνες της περίπτωσης αυτής δεν αναγνωρίζονται όταν καταβάλλονται ή οφείλονται σε φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα της οποίας η δραστηριότητα στη συγκεκριμένη συναλλαγή εξαντλήθηκε στην τιμολόγησή της και η παράδοση των αγαθών ή παροχή των υπηρεσιών διενεργήθηκε από τρίτο πρόσωπο ".   
    Στο άρθρο 51Β § 1 και 2 του ίδιου νόμου ορίζεται ότι : " 1. Οι δαπάνες για την αγορά αγαθών ή τη λήψη υπηρεσιών .............που καταβάλλονται ή οφείλονται από πρόσωπο που είναι σύμφωνα με τα άρθρα 2 και 101 του παρόντος Κώδικα υποκείμενο φόρου και το οποίο είναι κάτοικος ή έχει την έδρα του ή διατηρεί μόνιμη εγκατάσταση κατά την έννοια του άρθρου 100 στην Ελλάδα, προς φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα που είναι κάτοικος ή έχει την καταστατική ή πραγματική έδρα ή είναι εγκατεστημένος σε κράτος μη συνεργάσιμο, δεν αναγνωρίζονται ως δαπάνες που εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδά του ή από το φορολογητέο εισόδημά του εκτός αν ο ενδιαφερόμενος αποδείξει ότι οι δαπάνες αυτές αφορούν πραγματικές και συνήθεις συναλλαγές και δεν έχουν ωσ αποτέλεσμα τη μεταφορά κερδών ή εισοδημάτων ή κεφαλαίου με σκοπό τη φοροαποφυγή ή φοροδιαφυγή. Οι δαπάνες του προηγούμενου εδαφίου δεν αναγνωρίζονται και όταν ή πληρωμή διενεργείται άμεσα ή έμμεσα σε οποιασδήποτε μορφής χρηματοπιστωτικό οργανισμό που είναι εγκατεστημένος σε ένα από τα κράτη που περιλαμβάνονται στον κατάλογο της παραγράφου 5 του προηγούμενου άρθρου. 2. Οι διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου εφαρμόζονται και όταν καταβάλλονται ή οφείλονται ποσά προς φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα, που είναι κάτοικος ή έχει την καταστατική ή πραγματική έδρα ή είναι εγκατεστημένος σε κράτος που υπόκειται σε προνομιακό φορολογικό καθεστώς , εκτός αν ο ενδιαφερόμενος αποδείξει ότι οι δαπάνες αυτές αφορούν πραγματικές και συνήθεις συναλλαγές και δεν έχουν ως αποτέλεσμα τη μεταφορά κερδών ή εισοδημάτων ή κεφαλαίου με σκοπό τη φοροαποφυγή ή φοροδιαφυγή ".Στην ΠΟΛ 1135/4-1-2010 και στο άρθρο 11 § 6 ορίζεται ότι : " Με βάση τις νέες διατάξεις, το πιο πάνω κόστος αγοράς ......ή η δαπάνη της  ημεδαπής επιχείρησης δεν αναγνωρίζεται για έκπτωση από τα ακαθάριστα έσοδά της, όταν καταβάλλεται ή οφείλεται σε φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα της οποίας η δραστηριότητα στη συγκεκριμένη συναλλαγή εξαντλήθηκε στην τιμολόγησή της και η παράδοση των αγαθών ή η παροχή των υπηρεσιών διενεργήθηκε από τρίτο πρόσωπο (τριγωνικές συναλλαγές). Από τη διοίκηση έχει γίνει δεκτό ότι οι νέες διατάξεις δεν αναφέρονται στις τριγωνικές συναλλαγές που πραγματοποιούν εντός της χώρας μας ημεδαπές επιχειρήσεις (πχ φασόν), αλλά μόνο σε αυτές που μεσολαβεί εταιρία με έδρα σε κράτη μη συνεργάσιμα ή με προνομιακό φορολογικό καθεστώς, όπως αυτά ορίζονται στο άρθρο 51Α του ν.2238/1994 ".
    Στην ΠΟΛ 1225/26-10-2011 παρέχονται οδηγίες για την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 13 του ν.3943/2011 σχετικά με πληρωμές σε φυσικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες μη συνεργάσιμων κρατών ή κρατών με προνομιακό φορολογικό καθεστώς και παρατίθενται περιπτώσεις όπου αν και οι δαπάνες αφορούν σε συναλλαγές με κράτη μη συνεργάσιμα ή με προνομιακό φορολογικό καθεστώς, μπορούν να εκπέσουν από τα ακαθάριστα έσοδα, αν ο φορολογούμενος αποδείξει ότι οι δαπάνες αυτές αφορούν πραγματικές και συνήθεις συναλλαγές και δεν έχουν ως αποτέλεσμα τη μεταφορά κερδών ή εισοδήματος ή κεφαλαίου με σκοπό τη φοροαποφυγή ή φοροδιαφυγή.
    Σημειώνεται ότι κράτος με προνομιακό φορολογικό καθεστώς για τη χρήση 2011 και μετά θεωρείται το κράτος εκείνο που έχει συντελεστή φορολογίας νομικού προσώπου κάτω από 12% (20%*60%), πχ Κύπρος. 
    Αν λάβετε υπόψιν τη διατύπωση του άρθρου 31 § 1 σχετικά " με την επιφύλαξη των διατάξεων των άρθρων 51Α και 51Β ", καθώς και τα αναφερόμενα ανωτέρω, προκύπτει ότι τα κριτήρια για το αν τα συγκεκριμένα έξοδα εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα θα τα αναζητήσετε στα παραδείγματα της ΠΟΛ 1225/26-10-2011. Εφόσον πληρούνται τα κριτήρια αυτά, οι σχετικές δαπάνες εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα.

Προσθέστε τη δική σας απάντηση