Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Απαλλαγή πρώτης κατοικίας - Δεύτερη φορά

Καλη σας μερα, θα ηθελα παρακαλω την βοηθεια σας στο παρακατω.
Θελω να αγορασω σπιτι. Ειμαι αναπηρος με αναπηρια 90% με ενα ανηλικο παιδι. Μενω εδω και 12 ετη σε ενοικιο, δεν εχω αυτη εδω και 12 ετη κανενα ακινητο στο ονομα μου.ειχα ενα ακινητο (οικια) σε παραλια  οχι οικισμο,την οποια μου εχουν κατασχεσει εδω και 12 ετη η οποια ειχε τυχει απαλλαγης.
Δικαιουμαι απαλλαγη πρωτης κατοικιας?
Ευχαριστω εκ των πρωτερων

  • 1 Απάντηση

Σύμφωνα με το άρθρο 1 § 5 του ν. 1078/1980, "η απαλλαγή από το φόρο μεταβίβασης για αγορά κατοικίας ή οικοπέδου παρέχεται μία φορά. Απαλλαγή παρέχεται και για κάθε νέα αγορά ακινήτου εφόσον:
α) τα ακίνητα που έχει στην κυριότητά του κατά το χρόνο της νέας αγοράς ο αγοραστής, ο σύζυγος ή τα ανήλικα τέκνα τους, δεν πληρούν τις στεγαστικές ανάγκες της οικογένειάς τους και
β) ο αγοραστής υποβάλει την οικεία δήλωση και καταβάλει εφάπαξ το φόρο που αναλογεί στην αξία του ακινήτου που έτυχε της απαλλαγής.
Για την εφαρμογή της διάταξης αυτής, ως αξία ακινήτου λαμβάνεται η αξία που έχει αυτό κατά το χρόνο της νέας απαλλαγής. Ο φόρος που αναλογεί εξευρίσκεται με τη χρήση των συντελεστών που ίσχυαν κατά το χρόνο χορήγησης της πρώτης απαλλαγής και καταβάλλεται εφάπαξ,εκτός αν ο φόρος που αναλογεί στην αξία του ακινήτου ή στο καταβληθέν τίμημα κατά το χρόνο χορήγησης της πρώτης απαλλαγής είναι μεγαλύτερος, οπότε καταβάλλεται ο μεγαλύτερος αυτός φόρος."
Δεδομένου ότι εσείς δεν διαθέτε ακίνητο που πληρεί τις στεγαστικές ανάγκες της οικογένειας σας
(σημειώνουμε ότι όριο αποτελεί το εμβαδόν των 110 τ.μ., - 90 τ.μ. λόγω αναπηρίας, 20 τ.μ. λόγω του ενός παιδιού), προκειμένου να τύχετε απαλλαγής από το Φόρο Μεταβίβασης Ακινήτων, θα πρέπει, σύμφωνα με την β' προϋπόθεση που αναφέρεται παραπάνω, να υποβάλετε δήλωση και να καταβάλετε εφάπαξ το φόρο που αναλογεί στην αξία του ακινήτου που είχε τύχει απαλλαγής στο παρελθόν.

Προσθέστε τη δική σας απάντηση