Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Υπαγωγη σε φπα

Παροχή υπηρεσίας πραγματογνώμονα ασφαλιστικών εργασιών με έδρα την ελλάδα.  η υπηρεσία παρέχεται σε χώρο υπό τελωνειακό καθεστώς , λιμάνι πειραιά ή ελευσίνας, επιθεώρηση αυτοκινήτων για τυχόν βλάβη-ζημιά κατά τη διάρκεια της μεταφοράς. το τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών εκδίδεται  πρός την ασφαλιστική εταιρία  με έδρα την ιαπωνία .  χρεώνεται  φπα επι της συναλλαγής ναι ή οχι  ; ;

  • 1 Απάντηση

Στο άρθρο 14 § 2 περ β' του ν.2859/2000 ορίζεται ότι : " Με τη επιφύλαξη των επόμενων παραγράφων:...β) ο τόπος παροχής υπηρεσιών προς μη υποκείμενο στο φόρο πρόσωπο είναι ο τόπος της έδρας της οικονομικής δραστηριότητας του παρέχοντος τις υπηρεσίες...".
   Στο άρθρο 14 § 9 του ίδιου νόμου ορίζεται ότι : " ο τόπος παροχής υπηρεσιών με αντικείμενο πραγματογνωμοσύνες ή εργασίες που αφορούν κινητά ενσώματα αγαθά και παρέχονται προς μη υποκείμενα στο φόρο πρόσωπα: α) είναι το εσωτερικό της χώρας, εφόσον οι υπηρεσίες αυτές εκτελούνται πράγματι στο εσωτερικό της χώρας, β) δεν είναι το εσωτερικό της χώρας, εφόσον οι υπηρεσίες αυτές εκτελούνται πράγματι εκτός του εσωτερικού της χώρας".
   Ακόμα, στο άρθρο 14 § 14 του ιδιου νόμου ορίζεται ότι : " ο τόπος παροχής  των κατωτέρω υπηρεσιών δεν είναι το εσωτερικό της χώρας στην περίπτωση που παρέχονται από υποκείμενο στο φόρο που έχει την έδρα της επιχείρησής του στο εσωτερικό της χώρας.........και ο λήπτης είναι μη υποκείμενο στο φόρο πρόσωπο ο οποίος είναι εγκατεστημένος ή έχει τη μόνιμη κατοικία ή τη συνήθη διαμονή του εκτός Κοινότητας : α)......β).....γ).....δ).....ε).....στ).....ζ).....η).....θ).....ι)....". Στις περιοριστικά αναγραφόμενες περιπτώσεις α,β,γ,δ,ε,στ,ζ,η,θ,ι, δεν περιλαμβάνεται η δική σας περίπτωση.
   Από τα ανωτέρω προκύπτει ότι τόπος παροχής των υπηρεσιών που περιγράφετε στο ερώτημά σας είναι το εσωτερικό της χώρας (Ελλάδα) και συνεπώς στο φορολογικό στοιχείο που θα εκδοθεί θα υπολογίσετε ΦΠΑ με τον κανονικό συντελεστή (23%).

Προσθέστε τη δική σας απάντηση