Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

νέα ερώτηση

Υπεραξία αυτοκινήτου

1. Θελω να κλεισω την ατομικη μου επιχειρηση και το επαγγελματικο αυτοκινητο (φ.ι.χ.) να το κανω αγροτικo :    πληρωνω υπεραξια;
2. Δεν θελω να κλεισω την επιχειρηση μου απλως το επαγγελματικο αυτοκινητο να το κανω αγροτικο:    πληρωνω υπεραξια;                     
3. Tο αγροτικο αυτοκινητο θεωρειται επαγγελματικο;
4. An πουλησω το επαγγελματικο αυτοκινητο σε αγροτη : πληρωνουμε υπεραξια;

  • 3 Απαντήσεις

Στην περίπτωση διακοπής δραστηριότητας ατομικής επιχείρησης, η οποία διαθέτει Φ.Ι.Χ., το οποίο στη συνέχεια χρησιμοποιείται από το ίδιο πρόσωπο σε γεωργική του επιχείρηση ως αγροτικό, δεν υπάρχει μεταβίβαση  (ιδιοκτήτης παραμένει το ίδιο πρόσωπο) αλλά μετατροπή της άδειας του αυτοκινήτου και επομένως δεν οφείλεται φόρος υπεραξίας. Ομοίως, το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που απλά μετατρέψετε το επαγγελματικό σας Ι.Χ.σε αγροτικό εφόσον δε συντελεστεί μεταβίβαση (ιδιοκτήτης παραμένει το ίδιο πρόσωπο).
Αναφορικά με την περίπτωση πώλησης του Φ.Ι.Χ. σε αγρότη - τρίτο πρόσωπο, οφείλετε φόρο υπεραξίας εφόσον τηρείτε βιβλία Β'κατηγορίας. Εφόσον τηρείτε βιβλία Γ' κατηγορίας, θα φορολογηθεί το όφελος βάσει των γενικών διατάξεων της φορολογίας εισοδήματος. Δείτε σχετικά το θέμα 167 (περ. β') του άρθρου 13 στο βιβλίο "Φορολογία Εισοδήματος Φυσικών και Νομικών Προσώπων - Ανάλυση - Ερμηνεία" των Δημ. Σταματόπουλου - Αντ. Καραβοκύρη.

Καλησπέρα,

Συμπληρωματικά στην απάντησή σας, μπορώ να ρωτήσω αν ο ιδιοκτήτης του ΦΙΧ υποχρεούται σε πληρωμή υπεραξίας μεταβίβασης όταν δεν τηρεί πλεό βιβλία β κατ, έχει διακόψει, εχει αυτοπαραδώσει και το όχημα βρίσκεται σε ακινησία?

Καλησπέρα, θα μπορούσατε να μας στείλετε τον τύπο με τον οποίο υπολογίζουμε την υπεραξια? για ΦΟΡΤΗΓΟ ΙΧ?

Προσθέστε τη δική σας απάντηση