Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

νέα ερώτηση

Μεταβιβαση ποσοστου συνιδιοκτησιας αυτοκινητου σε συγγενη

Καλημερα σας,
ομολογουμενως πολυ χρησιμο site.Συγχαρητηρια!!!
Παρακαλω ,θα ηθελα να μου διευκρυνισετε,τι εννοει ο νομοθετης στον καινουργιο νομο 3986/2011,στο θεμα μεταβιβασης ποσοστου σε συγγενικο προσωπο,οταν λεει οτι θα θεωρειται πλασματικη εκτος αν μπορει να αποδειχθει το αντιθετο.
Συγκεκριμενα ,η συζυγος μου εχει στην κατοχη της απο το 2008 ενα οχημα diesel 3000 cc (οταν για 1 χρονο εμενε επαρχια για οικογενειακους λογους).Αυτη την στιγμη δεν μπορει να το κυκλοφορει Αθηνα οπου μενουμε και το διαθεττει στην πεθερα μου η οποια ΕΧΕΙ ΔΙΠΛΩΜΑ ΟΔΗΓΗΣΗΣ και μενει μονιμα σε επαρχια και το χρησιμοποιει.Επειδη πλεον καμια απο τις δυο δεν μπορει να δικαιολογησει το τεμηριο που αναλογει ,σκεφτηκαμε την μεταβιβαση 40 % της κυριοτητας σε αυτην.
ΕΡΩΤΗΜΑ:Αυτο μπορει να θεωρηθει πλασματικη μεταβιβαση και να χρεωθουν και οι δυο το συνολο του τεκμηριου οπως προβλεπει ο συγκεκριμενος νομος????

  • 10 Απαντήσεις

Σύμφωνα με το άρθρο 16 § 1 περ. γ' του Κ.Φ.Ε., όπως τροποποιήθηκε με το ν. 3842/2010 (οι τροποποιήσεις του ν. 3986/2011 αφορούσαν μόνο το ύψος των τεκμηρίων - οι διατάξεις που σας απασχολούν ισχύουν από το ν. 3842/2010):
"Αν μεταβιβασθεί η αποκτηθεί εικονικά αυτοκίνητο από περισσότερα πρόσωπα, η ετήσια αντικειμενική δαπάνη του ισχύει αυτοτελώς στο σύνολό της για καθέναν από τους συμβαλλομένους. Εικονική θεωρείται η μεταβίβαση ή η κτήση που πραγματοποιείται ιδίως μεταξύ συγγενών εξ αίματος ή εξ αγχιστείας κατ' ευθεία γραμμή ή εκ πλαγίου μέχρι και τον τρίτο βαθμό, επιτρέπεται όμως η ανταπόδειξη."
Εκ των πραγμάτων επομένως η μεταβίβαση που αναφέρεται από τη σύζυγο σας στη μητέρα της μπορεί να θεωρηθεί εικονική. Επιτρέπεται όμως η ανταπόδειξη και αυτό κρίνεται με βάση τα πραγματικά περιστατικά που μπορείτε να επικαλεστείτε. Σε αυτά συμπεριλαμβάνεται ενδεικτικά και όχι περιοριστικά η ύπαρξη διπλώματος οδήγησης όπως αναφέρατε, τα εισοδήματα της γυναίκας σας και της μητέρας της ή ενδεχομένως το επάγγελμα που ασκούν. Σημειώνεται ότι με τροπολογία που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή άρθηκε η απαγόρευση της κυκλοφορίας των πετρελαιοκίνητων οχημάτων στην Αθήνα - εκκρεμεί, ωστόσο, η δημοσίευση του νόμου και οι σχετικές ρυθμιστικές αποφάσεις.

Ευχαριστω για την απαντηση σας.Εξ οσων διαβασα,εχει επιτραπει  η πετρελαιοκιηνηση σε αυτοκινητα τεχνολογιας EYRO 5και 6.Δυστυχως το δικο μας ειναι EYRO 4(κυκλοφορησε το 2008).Το τραγελαφικο ειναι οτι επιτρεπεται η κινηση στο βενζινοκινητο μοντελο το οποιο συμφωνα με τις εργοστασιακες μετρησεις εχει πολυ μεγαλυτερες εκπομπες ρυπων απο αυτες του diesel μοντελου!!!!!!
Κατι αλλο που θα ηθελα να επισημανω,ειναι η "ηλιθια" ,μεγαλη αυξηση των τεκμηριων διαβιωσης ειδικα στο θεμα των αυτοκινητων.Το κρατος θα χασει πολυ μεγαλα ποσα απο την αθροα καταθεση πινακιδων και απο τα τελη κυκλοφοριας αλλα και απο τους φορους που αναλογουν σε εργασιες συνεργειων ,ελαστικων ,ασφαλειων κλπ.Ενδεικτικα αναφερω οτι το ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ  κοστος συντηρησης του οχηματος μου (3000 cc),ειναι 4500-5000 Ευρω το χρονο.Στο ποσο αυτο περιλαμβανονται: καυσιμα  για 15000 χλμ ,τελη κυκλοφοριας,εκτακτη εισφορα,ασφαλεια  ετησια (ολα τα αλλα πλην μικτης δηλ, φωτια,κλοπη τρομοκρατικες,φυσικες καταστροφες κλπ),service,αλλαγη ελαστικων καθε 2 χρονια.Το νεο τεκμηριο  ειναι.......17800 Ευρω το χρονο !!!!!!!
Ο αριθμος ιδιοκτητων που θα καταθεσουν πινακιδες οχηματων πανω απο 2000cc θα ειναι μεγαλος(προσωπικα γνωριζω τουλαχιστον 5 απο γνωστους μου). ............ 

να ρωτησω κατι πανω στο θεμα.εγω τον γεναρη 2012  εκανα μεταβιβαση του 50% του αμαξιου μου (4700cc τρομαρα μου) στην μητερα μου η οποια εχει εισοδηματα απο τον πατερα μου,εχει διπλωμα και κυκλοφορει κανονικα με δικο της -αλλο μικρο- αμαξι.τι συμβαινει στην περιπτωση μας?ωραια βαση νομου ειναι εικονικη αλλα αυτο με την ανταποδειξη δεν το καταλαβα?ευχαριστω!εγω ειμαι παντρεμενος με ενα παιδι και μεταβιβασα το ποσοστο φετος αρχες του ετους γιατι απο φετος εγω ειμαι ανεργος και το εισοδημα μου επεσε απο 25000 σε 8400 ετησιως (ενα ενοικιο)και φετος δεν θα καλυπταμε το τεκμηριο του αμαξιου.

Αγαπητε κυριε,εξ οσων φροντισα να μαθω αυτο τον χρονο που μεσολαβησε απο το ερωτημα και την απαντηση που ελαβα απο τον κυριο Σταματοπουλο,αν η μητερα σας οπως γραφεται διαθετει διπλωμα και ειναι σε μια λογικη ηλικια ωστε να μπορει να οδηγησει (δεν ειναι 80 χρονων για παραδειγμα),δεν εχετε προβλημα.Την απαντηση αυτη μου την εδωσαν στο υπουργειο οικονομικων στο αντιστοιχο τμημα φορολογιας φυσικων προσωπων.

καπως ετσι μου τα ειπε και ο φοροτεχνικος μου συν του οτι με την μεταβιβαση του 50% στην μητερα μου εκανα και δηλωση του ν 105 .

Έχω στην κατοχή μου ένα αυτοκίνητο 2000cc, είμαι άνεργος και δεν μπορώ να καλύψω το τεκμήριο. Θέλω να το μεταβιβάσω στη μητέρα μου που μπορεί να δικαιολογήσει το τεκμήριο, έχει δίπλωμα, είναι σε ηλικία κάτω των 55 και δεν έχει άλλο αυτοκίνητο στο όνομα της. Θέλω όμως και να κρατήσω όσο το δυνατόν μικρότερο ποσοστό του αυτοκινήτου. Το ερώτημα λοιπόν είναι το εξής: Ποιο είναι το μικρότερο ποσοστό συνδιοκτησίας που μπορώ να έχω σε ένα Ε.Ι.Χ; Προσωπικά θα με βόλευε ένα 5%. Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας.

Αν και δεν ειμαι λογιστης,με μια πρωτη ματια κατι τετοιο ( 5% μονο) ειναι υποπτο.....

Αλλωστε αφου μιλαμε για τοσο μικρο ποσοστο,γιατι δεν το μεταβιβαζεται εξ ολοκληρου στη μητερα σας!!!

Για τον απλούστατο λόγο ότι θέλω να φαίνεται και το δικό μου όνομα στην άδεια κυκλοφορίας. Έτσι αποφεύγεις πρόστιμα σε περίπτωση που σε σταματήσει η αστυνομία και έχεις ξεχάσει δίπλωμα ή ταυτότητα όπως και σε περιπτώσεις που συμβεί ενα ατύχημα με το αυτοκίνητο και η ασφάλεια είναι στο όνομα σου,τότε καλύπτεσαι. π.χ ακραίες περιπτώσεις που χτύπα ξύλο συμβεί κάτι σοβαρό η ασφαλιστική αρνείται διακομιδή σε νοσοκομείο. Ο κύριος χρήστης του αυτοκινήτου είμαι εγώ, οπότε οι πιθανότητες να συμβεί κάτι από τα παραπάνω αφορά εμένα. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις π.χ είμαι στην ασφάλεια δεύτερος οδηγός επιβαρύνομαι με επιπλέον χρέωση, είναι το αυτοκίνητο εξ ολοκλήρου στη μητέρα μου (πάλι σε περιπτώσεις ατυχήματος δεν καλύπτονται διάφορες κατηγορίες παροχών), επίσης το τεκμήριο δεν μπορώ να το καλύψω και αποδεικνύεται με όλους τους φορολογικούς νόμιμους τρόπους γι'αυτό και θέλω όσο το δυνατό μικρότερο ποσοστό συμμετοχής.Τελικά μπορεί να γίνει μία τέτοια μεταβίβαση ποσοστού;

ο καλυτερος τροπος να μαθεις με σιγουρια ,αν μενεις Αθηνα ,ειναι να απευθυνθεις στο ΥΠ.ΟΙΚ. Κ.Σερβιας 10 απο 12:00 εως 15:00.στο τμημα φορολογιας φυσικων προσωπων(μπορεις να πας και χωρις να σε ρωτησουν ονομα ,ωστε να μη καρφωθεις,να παρεις υπευθυνη απαντηση).Διαφορετικα πρεπει να εμπιστευθεις ενα λογιστη.Προσωπικη μου εκτιμηση (και ξαναλεω δεν ειμαι φοροτεχνικος),αν ημουν εφοριακος θα το θεωρουσα υποπτο.

Είμαι 19 χρονών ο πατέρας μου έχει ένα αμάξι 1600 κυβικά.
ΕΧΩ ΔΙΠΛΩΜΑ ΕΔΩ Κ 4,5ΜΗΝΕΣ..
ΕΧΩ ΕΠΑΣΦΑΛΙΣΤΡΟ ΝΈΟΥ ΟΔΗΓΟΎ.
ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΕ ΚΆΝΕΙ ΣΥΝΔΙΟΚΤΗΤΗ.
Η ΘΑ ΜΠΕΙ ΣΕ ΜΠΕΛΑΔΕΣ?
ΡΩΤΑΩ ΕΠΕΙΔΗ  ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΚΑΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΑΘΩ.
Αν γίνετε απαντήστε μου 
ευχαριστώ πολύ

Προσθέστε τη δική σας απάντηση