Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

νέα ερώτηση

Μηδενική φορολογική δήλωση και κατοχή αυτοκινήτου 2000cc

Ο χρήστης δεν υπάρχει

Χαίρετε,
Είμαι 26 χρονών και κάτοχος ενός αυτοκινήτου 2000 κυβικών. Είμαι άνεργος και το αυτοκίνητο αγοράστηκε από τον πατέρα μου. Είναι όμως στο όνομα μου. Επίσης από τον Μαιο είμαι στον στρατό. Μου ήρθε έκτακτη εισφορά 250 ευρώ πριν κανα μήνα η οποία και πληρώθηκε. Αυτό που θέλω να μάθω είναι σε περίπτωση που δεν πουλήσω το αυτοκίνητο τι πρόκειται να πληρώσω περαν των τελών κυκλοφορίας και της ασφάλειας? 660 + 280( το εξάμηνο) ευρώ. Δεν με ενημερώνει κάποιος εγκαιρα και με φοβερίζουν ότι επειδή το αυτοκίνητο είναι στο όνομα μου θα πληρώσω κάπου στα 5000 ευρώ στην εφορία ότι και να κάνω. Ακόμα και να παραδώσω τις πινακίδες για ένα χρόνο. Αναμένω ενημέρωση ακόμα και συμβουλές - παρατηρήσεις ώστε να μην πληρώσω λάθη αμάθειας.
Ευχαριστώ εκ των προταίρων,
Γιαννης

  • 1 Απάντηση

Η έκτακτη εισφορά στα Ι.Χ. που θεσπίστηκε με το άρθρο 30 του ν. 3986/2011 αφορούσε και υπολογίστηκε στο ποσό της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης που προέκυψε από την κυριότητα ή κατοχή επιβατικών αυτοκινήτων Ι.Χ. από τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2011. Δε θα κληθείτε επομένως, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, να καταβάλετε νέα έκτακτη εισφορά για το Ι.Χ. σας τον επόμενο χρόνο.
Για τον υπολογισμό του τεκμηρίου (αντικειμενικής δαπάνης) που συνεπάγεται η κατοχή του συγκεκριμένου Ι.Χ., μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το εργαλείο του Forin.gr για τον υπολογισμό των τεκμηρίων εδώ.
Να έχετε υπόψη σας ότι, σύμφωνα με το άρθρο 16 § 2 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, το ετήσιο συνολικό ποσό της αντικειμενικής δαπάνης μπορεί να αμφισβητηθεί από το φορολογούμενο όταν αυτό είναι μεγαλύτερο από την πραγματική δαπάνη του φορολογούμενου, εφόσον αυτό αποδεικνύεται από τον υπόχρεο με βάση πραγματικά περιστατικά ή στοιχεία. Τέτοια περιστατικά συντρέχουν και σε όσους υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία στις Ένοπλες Δυνάμεις. Υποβάλετε, στην περίπτωση αυτή, με τη δήλωση σας, τα αναγκαία δικαιολογητικά για την απόδειξη των ισχυρισμών σας και ο προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ. ελέγχει τα πραγματικά περιστατικά και μειώνει ανάλογα την ετήσια αντικειμενική δαπάνη.
Τέλος, για το θέμα της ακινησίας που αναφέρετε, δείτε εδώ προηγούμενη σχετική ερώτηση χρήστη του Forin.gr.

Προσθέστε τη δική σας απάντηση