Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

ΕΛΠ (Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα)

νέα ερώτηση

Νομικο πρόσωπο μη κερδοσκοπικού χαρακτηρα -απόδειξη δαπάνης

καλησπέρα σας ,θα ήθελα να σας υποβάλλω το εξης ερώτημα:
Νομικό πρόσωπο μη κερδ.χαρακτ.συγκεκριμένα Ιερός Ναός έχει υποχρέωση να εκδώσει  απόδειξη δαπάνης, προκειμένου να πληρώσει τα πρόσωπα που απασχολούνται στον ιερο ναο, συγκεκριμένα τον νεωκόρο?
σας ευχαριστώ
εκ των προτέρων

  • 1 Απάντηση

Σύμφωνα με το άρθρο 15 §1 του Κ.Β.Σ., "ο επιτηδευματίας που τηρεί βιβλία οποιασδήποτε κατηγορίας και τα πρόσωπα της παρ. 3 του άρθρου 2 του Κώδικα αυτού για κάθε δαπάνη που αφορά την άσκηση της επιχείρησης του ή την εκτέλεση του σκοπού τους, αντίστοιχα, για την οποία ο δικαιούχος δεν υποχρεούται στην έκδοση στοιχείου του Κώδικα αυτού, εκδίδει διπλότυπη απόδειξη δαπάνης."
Τα νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα περιλαμβάνονται στα πρόσωπα του άρθρου 2 § 3 του Κ.Β.Σ. και επομένως ο Ιερός Ναός έχει υποχρέωση να εκδόσει απόδειξη δαπάνης προκειμένου να πληρώσει πρόσωπα που δεν υποχρεούνται στην έκδοση στοιχείων του Κ.Β.Σ., όπως είναι ο νεωκόρος.
Σημειώνεται ότι όταν οι αποδείξεις δαπανών εκδίδονται για καταβολή αμοιβών, οι εκδότες έχουν υποχρέωση να παρακρατούν φόρο 20% στο ακαθάριστο ποσό της αμοιβής, σύμφωνα με το άρθρο 58 του Ν. 2239/1994 και χαρτόσημο 3,6%, σύμφωνα με την § 6 του άρθρου 15ε του ΚΝΤΧ. Δείτε αναλυτικά για τα ζητήματα της απόδειξης δαπάνης στο άρθρο 15 των βιβλίων "Κώδικας Φορολογικών Βιβλίων και Στοιχείων - Πρακτικό Βοήθημα - Βασικές Έννοιες" και "Κώδικας Φορολογικών Βιβλίων και Στοιχείων - Ανάλυση - Ερμηνεία" του Δημ. Σταματόπουλου.

Προσθέστε τη δική σας απάντηση