Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογικές ερωτήσεις

νέα ερώτηση

Πώς βεβαιώνονται οι απαιτήσεις του τελωνείου, πότε και πώς επιβάλλονται;

Πώς βεβαιώνονται οι απαιτήσεις του τελωνείου, πότε και πώς επιβάλλονται;

  • 1 Απάντηση

Οι τελωνειακές παραβάσεις βεβαιώνονται με πρωτόκολλο τελωνειακής παράβασης από τα αρμόδια τελωνειακά όργανα.
Ακολουθεί διοικητική ανάκριση που περιλαμβάνει λήψη απολογίας των υπαιτίων της παράβασης και διενέργεια κάθε άλλης εξέτασης που κρίνεται αναγκαία. Κοινοποιείται κλήση προς απολογία στα πρόσωπα που συμμετείχαν στις τελωνειακές παραβάσεις και στην κλήση ορίζεται προθεσμία απολογίας που δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 30 ημέρες.
Στη συνέχεια εκδίδεται αιτιολογημένη πράξη με την οποία, κατά περίπτωση, απαλλάσσονται ή προσδιορίζονται οι υπαίτιοι, ο βαθμός ευθύνης του καθενός και οι αναλογούντες δασμοί και λοιποί φόροι επί του αντικειμένου της λαθρεμπορίας, καθώς και τα πρόστιμα ή πολλαπλά τέλη σε βάρος των υπαιτίων.
Εάν ο καλούμενος προς απολογία δεν απολογηθεί μέσα στην προθεσμία που τάχθηκε στην κλήση προς απολογία, η πράξη μπορεί να εκδοθεί και χωρίς την απολογία του.
Το πολλαπλό τέλος που επιβάλλεται κατά των προσώπων που συμμετείχαν στην τελωνειακή παράβαση ορίζεται από το τριπλάσιο μέχρι το πενταπλάσιο των δασμοφορολογικών επιβαρύνσεων που αναλογούν στο αντικείμενο της λαθρεμπορίας. Στην περίπτωση που το τριπλάσιο των δασμών και λοιπών φόρων που αντιστοιχούν στο αντικείμενο της λαθρεμπορίας είναι μικρότερο των 1500 €, το πρόστιμο καθορίζεται στο ποσό αυτό.
Οι τελωνειακές παραβάσεις παραγράφονται εάν μέσα σε τριετία από την τέλεση δεν κοινοποιηθεί στους υπαιτίους η καταλογιστική πράξη. Κατ’εξαίρεση η προθεσμία παραγραφής είναι επταετής προκειμένου περί λαθρεμποριών (άρθρα 142§4, 150§§1,3, 152§§3,4 Ν.2960/2001).

Προσθέστε τη δική σας απάντηση