Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

ΚΦΑΣ

Άριθμ. Πρωτ. 1110426/746/0015/16.11.2007 Τήρηση βιβλίων και έκδοση στοιχείων του Κ.Β.Σ. ή μη από τον πρόεδρο του Δ.Σ. σωματείου

1110426/746/0015/16.11.2007

ΘΕΜΑ: Τήρηση βιβλίων και έκδοση στοιχείων του Κ.Β.Σ. ή μη από τον πρόεδρο του Δ.Σ. σωματείου

Απαντώντας στην από 18.10.2007 αίτησή σας, σε συνέχεια του 1100040/1948/Α0012 απαντητικού εγγράφου της Δ/νσης Εισοδήματος, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα, όσον αφορά τα θέματα που εμπίπτουν στην αρμοδιότητά μας:

1. Με τις διατάξεις του άρθρου 2 παράγραφος 1 του Κ.Β.Σ. (π.δ. 186/1992) ορίζεται ότι κάθε ημεδαπό ή αλλοδαπό, φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή κοινωνία του Αστικού Κώδικα που ασκεί δραστηριότητα στην ελληνική επικράτεια και αποβλέπει στην απόκτηση εισοδήματος από εμπορική ή βιομηχανική ή βιοτεχνική ή γεωργική επιχείρηση ή από ελεύθερο επάγγελμα ή από οποιαδήποτε άλλη επιχείρηση, καθώς και οι αστικές κερδοσκοπικές ή μη εταιρείες, αναφερόμενο στο εξής με τον όρο «επιτηδευματίας», τηρεί, εκδίδει, παρέχει, ζητά, λαμβάνει, υποβάλλει, διαφυλάσσει τα βιβλία, τα στοιχεία, τις καταστάσεις και κάθε άλλο μέσο σχετικό με την τήρηση βιβλίων και την έκδοση στοιχείων που ορίζονται από τον Κώδικα αυτό, κατά περίπτωση.

2. Περαιτέρω από τη Διοίκηση έχει γίνει δεκτό ότι τα πρόσωπα που συμμετέχουν στα Διοικητικά Συμβούλια νομικών προσώπων αλλά και γενικά σε κάθε είδους επιτροπές ή συμβούλια δεν αποκτούν την ιδιότητα του επιτηδευματία από τη συμμετοχή τους σε αυτά κατά την έννοια των πιο πάνω διατάξεων και ως εκ τούτου δεν υποχρεούνται στην τήρηση βιβλίων, έκδοση στοιχείων του Κ.Β.Σ. κ.λ.π.

3. Από τα προαναφερόμενα συνάγεται ότι η ιδιότητά σας ως πρόεδρος του Δ.Σ. σωματείου και οι μηνιαίες αποζημιώσεις που λαμβάνετε λόγω της απασχόλησής σας στις υποθέσεις αυτού δεν σας καθιστούν επιτηδευματία, οπότε δεν υποχρεούστε να τηρείτε βιβλία, να εκδίδετε στοιχεία του Κ.Β.Σ. κ.λπ. και κατά συνέπεια για την καταβολή των εν λόγω αποζημιώσεων εκδίδονται από το καταβάλλων αυτές σωματείο, αποδείξεις δαπανών σύμφωνα με τα οριζόμενα με τις διατάξεις του άρθρου 15 του Κ.Β.Σ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!