Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

Αριθ. πρωτ.1117697/2338/Α0012 Αποφυγή διπλής φορολογίας

Αθήνα, 16 Ιανουαρίου 2008 Αριθ. πρωτ.: 1117697/2338/Α0012 ΘΕΜΑ: Αποφυγή διπλής φορολογίας.

1. Σύμφωνα με το άρθρο 1 και την παρ. 1 του άρθρου 2 του ΚΦΕ (ν.2238/1994) αντικείμενο του φόρου αποτελεί το εισόδημα α) που προκύπτει στην Ελλάδα και β) το εισόδημα που προκύπτει στην αλλοδαπή εφόσον το υποκείμενο του φόρου δηλαδή το πρόσωπο που αποκτά το εισόδημα έχει την κατοικία του στην Ελλάδα. Επομένως κατ’ εφαρμογή των διατάξεων αυτών η έρευνα για την υποβολή ή όχι του εισοδήματος σε φορολογία θα πρέπει να κατατείνει κατ’ αρχήν στην εξακρίβωση του τόπου όπου αυτό προκύπτει, καθόσον αν μεν προκύπτει στην Ελλάδα υποβάλλεται σε φορολογία σε κάθε περίπτωση και κατά δεύτερο της κατοικίας του προσώπου που αποκτά το εισόδημα, καθόσον αν κατοικεί στην Ελλάδα υποβάλλεται σε φορολογία και για τα εισοδήματά του που προκύπτουν στην αλλοδαπή (με έκπτωση του φόρου που αποδεδειγμένα καταβλήθηκε στην αλλοδαπή άρθρ.9 παρ. 8 περ. β' ν.2238/1994.

2. Στην αίτησή σας αναφέρετε ότι φορολογούμενος που αποκτά εισόδημα στην Ελλάδα και υποβάλλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος, υπέβαλε συμπληρωματική δήλωση για εισόδημα που απέκτησε από παροχή υπηρεσιών στην αλλοδαπή. Στα δικαιολογητικά που προσκόμισε χαρακτηρίζεται ως φορολογικός κάτοικος Ελλάδας, ενώ με βεβαίωση της ελληνικής πρεσβείας φαίνεται κάτοικος Αλβανίας από τον Ιούλιο του 2004.

3. Κατόπιν των ανωτέρω η φορολογική μεταχείριση του θέματος ανάγεται στην ελεγκτική αρμοδιότητα του προϊσταμένου της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. λαμβάνοντας υπόψη και τα πραγματικά περιστατικά, για παράδειγμα, υποβολή φορολογικών δηλώσεων προηγουμένων ετών, η οικογενειακή κατάσταση του φορολογουμένου καθώς και όσα προβλέπονται στην σύμβαση Ελλάδας - Αλβανίας για την αποφυγή διπλής φορολογίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!