Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

Αριθ.πρωτ.1016948/268/Α0012 Χαρακτηρισμός του εισοδήματος από εκμίσθωση χώρου στάθμευσης μοτοσικλετών.

Αθήνα, 7 Μαρτίου 2008

Αριθ. πρωτ.: 1016948/268/Α0012

ΘΕΜΑ: Χαρακτηρισμός του εισοδήματος από εκμίσθωση χώρου στάθμευσης μοτοσικλετών.

1. Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ.1 του άρθρου 20 του ν.2238/1994 εισόδημα από ακίνητα είναι αυτό που προκύπτει, μεταξύ άλλων, από εκμίσθωση μιας ή περισσότερων οικοδομών, το οποίο αποκτά κάθε πρόσωπο στο οποίο μεταβιβάστηκε με οριστικό συμβόλαιο η κυριότητα, επικαρπία κλπ του ακινήτου.

2. Περαιτέρω, με τις διατάξεις της παρ.1 του άρθρου 28 του ν.2238/1994 ορίζεται ως εισόδημα από εμπορικές επιχειρήσεις το κέρδος που αποκτάται από ατομική ή εταιρική επιχείρηση εμπορική, βιομηχανική ή βιοτεχνική ή από την άσκηση οποιουδήποτε κερδοσκοπικού επαγγέλματος, το οποίο δεν υπάγεται στα ελευθέρια επαγγέλματα του άρθρου 48 του ίδιου νόμου.

3. Ερμηνεύοντας τις πιο πάνω διατάξεις από τη Διοίκηση έγινε δεκτό ότι επιχειρήσεις ή ιδιώτες που εκμισθώνουν σε τρίτους χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων και συγχρόνως τους παρέχουν υπηρεσίες περιποίησης (φύλαξη, καθαρισμός κ.λπ.), αποκτούν εισόδημα από άσκηση εμπορικής δραστηριότητας. Αν όμως εκμισθώνουν μόνο το χώρο, χωρίς να παρέχουν υπηρεσίες περιποίησης των μισθωτών, αποκτούν εισόδημα από εκμίσθωση ακινήτων (σχετ. 1001525/49/Α0012/16.1.2001 έγγραφο). Στην αίτησή σας αναφέρετε ότι είστε ιδιοκτήτης ισόγειου καταστήματος το οποίο πρόκειται να εκμισθώσετε ως παρκινγκ μοτοσικλετών με συμβόλαια μίσθωσης πολυετούς χρήσης, θεωρημένα στην αρμόδια ΔΟΥ, χωρίς να παρέχετε καμία άλλη υπηρεσία, όπως π.χ. φύλαξη, καθαρισμό κ.λπ..

Από όσα αναφέρονται πιο πάνω προκύπτει ότι αν στη συγκεκριμένη περίπτωση εκμισθώνετε σε τρίτους χώρους στάθμευσης μοτοσικλετών, χωρίς να τους παρέχετε άλλου είδους υπηρεσίες, όπως π.χ. υπηρεσίες φύλαξης, καθαρισμού κ.λπ., αποκτάτε εισόδημα από εκμίσθωση ακινήτου (Α' κατηγορίας).

Πάντως, ανεξάρτητα από τα παραπάνω, το θέμα του χαρακτηρισμού της κατηγορίας εισοδήματος που προέρχεται από εκμίσθωση ακίνητου ως χώρου στάθμευσης είναι θέμα πραγματικό και σαν τέτοιο ανήκει στην αρμοδιότητα του προϊστάμενου της αρμόδιας ΔΟΥ και σε περίπτωση αμφισβήτησης των αρμόδιων Διοικητικών Δικαστηρίων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!