Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

Αριθ.πρωτ.1018136/294/Α0012 Τεκμήριο απόκτησης πρώτης κατοικίας στην Ελλάδα αλλοδαπού κατοίκου Ελλάδας.

Αθήνα, 15 Φεβρουαρίου 2008 Αριθ. πρωτ.: 1018136/294/Α0012

ΘΕΜΑ: Τεκμήριο απόκτησης πρώτης κατοικίας στην Ελλάδα αλλοδαπού κατοίκου Ελλάδας.

Απαντώντας στο με αριθ. πρωί 1500/25.1.2008 έγγραφό σας, σχετικά με το πιο πάνω θέμα, σας πληροφορούμε τα εξής:

1. Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 17 του ν. 2238/1994 ως ετήσια τεκμαρτή δαπάνη του φορολογουμένου, της συζύγου του και των προσώπων που τους βαρύνουν λογίζονται και τα χρηματικά ποσά που πραγματικά καταβάλλονται για αγορά ή ανέγερση οικοδομών. Εξαιρείται η δαπάνη για την αγορά από ενήλικο με δικαίωμα πλήρους κυριότητας, καθώς και η ανέγερση από αυτόν οικοδομής ως πρώτης κατοικίας εφόσον η επιφάνειά της δεν υπερβαίνει τα 120 τ. μ. Δεν θεωρείται ότι αποκτιέται πρώτη κατοικία, αν ο υπόχρεος, ο άλλος σύζυγος και τα τέκνα που τους βαρύνουν έχουν δικαίωμα πλήρους κυριότητας ή ισόβιας επικαρπίας ή οίκησης, εξ ολοκλήρου ή επί ιδανικού μεριδίου, σε άλλη οικία ή οικίες, εφόσον το άθροισμα της συνολικής επιφάνειας που τους αντιστοιχεί υπερβαίνει τα 35 τ. μ. προκειμένου για άγαμο, διαζευγμένο ή χήρο και τα 70 τ. μ. προκειμένου για έγγαμο. Η επιφάνεια αυτή προσαυξάνεται κατά 20 τ. μ. για καθένα τέκνο που βαρύνει τον υπόχρεο ή τον άλλο σύζυγο.

2. Στο έγγραφό σας αναφέρετε πως κάτοικος Ελλάδας, αλβανικής υπηκοότητας, υπέβαλε συμπληρωματική δήλωση, με την οποία ζητά να διαγραφεί το τεκμήριο για αγορά πρώτης κατοικίας, επειδή στην αρχική δήλωση είχε δηλώσει το ποσό της αγοράς αυτής και ρωτάτε αν η απαλλαγή για αγορά πρώτης κατοικίας εφαρμόζεται και στην περίπτωση αλλοδαπού κατοίκου Ελλάδας.

3. Από τα παραπάνω προκύπτει ότι και οι αλλοδαποί απαλλάσσονται από το τεκμήριο αγοράς κατοικίας εφόσον συντρέχουν οι παραπάνω προϋποθέσεις, δηλαδή είναι κάτοικοι Ελλάδας και η αγορά αφορά στην πρώτη τους κατοικία (σχετ. 1017024/335/Α0012/12.3.2002 έγγραφό μας).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!