Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Αποφάσεις - Εγκύκλιοι

Α. 1069/2026 Διαδικασία είσπραξης, λογιστικής παρακολούθησης και τακτοποίησης των τελωνειακών εισπράξεων μέσω ψηφιακών κατασχετηρίων.

Αριθμ. Α1069

ΦΕΚ B’ 1609/20.03.2026

Διαδικασία είσπραξης, λογιστικής παρακολούθησης και τακτοποίησης των τελωνειακών εισπράξεων μέσω ψηφιακών κατασχετηρίων.

Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ

ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ

Έχοντας υπόψη:

1. Τα άρθρα 81, 82, 83, 84 και 85 του ν. 4270/2014 «Αρχές δημοσιονομικής διαχείρισης και εποπτείας (ενσωμάτωση της Οδηγίας 2011/85/ΕΕ) - δημόσιο λογιστικό και άλλες διατάξεις» (Α’ 143).

2. Την παρ. 5 του άρθρου 87 του ν. 3842/2010 «Αποκατάσταση φορολογικής δικαιοσύνης, αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και άλλες διατάξεις» (Α’ 58), σε συνδυασμό με το άρθρο 2 της υπό στοιχεία Δ6Α/1015213/ ΕΞ 2013/2013 (Β’ 130 Διορθ. Σφαλμ. Β’ 372) κοινής απόφασης του Υπουργού και του Υφυπουργού Οικονομικών.

3. Τα άρθρα 1, 2, 3, 9, 30, 31, 32, 64 και 75 του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων ν. 4978/2022 (Α’ 190).

4. Το Κεφάλαιο Α’ «Σύσταση Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων» του Μέρους Πρώτου του ν. 4389/2016 «Επείγουσες διατάξεις για την εφαρμογή της συμφωνίας δημοσιονομικών στόχων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και άλλες διατάξεις» (Α’ 94).

5. Την υπό στοιχεία Δ.ΟΡΓ. Α 1125859ΕΞ2020/23-10-2020 απόφαση του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων «Οργανισμός της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων» (Β’ 4738).

6. Την υπ’ αρ. 1 της 20-1-2016 πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου «Επιλογή και Διορισμός Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών» (Υ.Ο.Δ.Δ. 18) σε συνδυασμό με τις διατάξεις του πρώτου εδαφίου της παρ. 10 του άρθρου 41 του ν. 4389/2016, και τις αποφάσεις υπ’ αρ. 39/3/30-11-2017 (Υ.Ο.Δ.Δ. 689) του Συμβουλίου Διοίκησης της ΑΑΔΕ και υπό στοιχεία 5294 ΕΞ 2020/17-1-2020 (Υ.Ο.Δ.Δ. 27) του Υπουργού Οικονομικών, καθώς και την υπ’ αρ. 7608/17.1.2025 (Υ.Ο.Δ.Δ. 11) απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με θέμα «Ανανέωση της θητείας του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων».

7. Το π.δ. 16/1989 «Κανονισμός λειτουργίας Δημοσίων Οικονομικών Υπηρεσιών (Δ.Ο.Υ.) και των Τοπικών Γραφείων και καθήκοντα υπαλλήλων αυτών» (Α’ 6).

8. Την ενότητα Ι του ν. 5222/2025 «Εθνικός Τελωνειακός Κώδικας και άλλες διατάξεις - Συνταξιοδοτικές Διατάξεις» (Α’ 134).

9. Το π.δ. 31.08/05.09/1935 «Περί τρόπου διεξαγωγής εν τοις Τελωνείοις κ.λπ. της ταμειακής υπηρεσίας» (Α’ 393).

10. Την υπό στοιχεία ΔΠΕΙΣ Α 1120401 ΕΞ 30.7.2013 «Καθορισμός προϋποθέσεων και διαδικασίας για την εξαίρεση από τον αυτεπάγγελτο συμψηφισμό χρηματικών απαιτήσεων οφειλετών έναντι του Δημοσίου με βεβαιωμένα αλλά μη ληξιπρόθεσμα χρέη αυτών προς το Δημόσιο» (Β’ 1867).

11. Το έργο «Αυτοματοποίηση και κεντρικοποίηση διαδικασιών και ανάπτυξη εργαλείων για την αποδοτικότερη διαχείριση και συλλογή οφειλών το οποίο υλοποιήθηκε μέσω του πληροφοριακού συστήματος EISPRAXIS».

12. Την ανάγκη διασφάλισης της είσπραξης των τελωνειακών εσόδων.

13. Το γεγονός ότι με τις διατάξεις της παρούσας θεσπίζεται νέα διοικητική διαδικασία με επίσημο τίτλο: «Διαδικασία είσπραξης, λογιστικής παρακολούθησης και τακτοποίησης των τελωνειακών εισπράξεων μέσω ψηφιακών κατασχετηρίων».

14. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις της παρούσας απόφασης δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού, αποφασίζουμε:

Άρθρο 1

Σκοπός - Πεδίο Εφαρμογής

Με την παρούσα απόφαση καθορίζεται η διαδικασία είσπραξης, λογιστικής παρακολούθησης και τακτοποίησης των τελωνειακών εισπράξεων των ψηφιακών κατασχετηρίων μέσω του πληροφοριακού συστήματος EISPRAXIS.

Άρθρο 2

Διαδικασία είσπραξης των τελωνειακών εσόδων

1. Η είσπραξη των τελωνειακών οφειλών από ψηφιακά κατασχετήρια πραγματοποιείται με την Ταυτότητα Οφειλής Κατασχετηρίου (ΤΟΚ) και η απόδοση των ποσών πραγματοποιείται στο λογαριασμό με IBAN GR 8501000230000002001236627 του ΚΕ.Β.ΕΙΣ. Αττικής.

Για κάθε πίστωση του ανωτέρω λογαριασμού από τελωνειακή οφειλή εκδίδεται:

α) Βεβαίωση Είσπραξης από το σύστημα των τελωνείων ICISnet, η οποία αποτυπώνεται ως κίνηση/πράξη είσπραξης (αριθμός χρέωσης) σε ημερήσιο ημερολόγιο εισπράξεων του τελωνείου στο ICISnet, (μαζί με όλα τα πληροφοριακά δεδομένα που υφίστανται σήμερα σε ένα ημερήσιο ημερολόγιο εισπράξεων του τελωνείου) και

β) οίκοθεν διπλότυπο είσπραξης στο ΚΕΒΕΙΣ Αττικής συσχετιζόμενο με την Ταυτότητα Οφειλής Κατασχετηρίου των τελωνειακών οφειλών, με τα ποσά των ΑΛΕ/ΚΑΕ της Τελωνειακής Είσπραξης και σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες απόδοσής τους στις ΔΟΥ/ΚΕΒΕΙΣ.

Η ανωτέρω διαδικασία διενεργείται από τη Γενική Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης με βάση τα στοιχεία που παραλαμβάνει από τα πιστωτικά ιδρύματα.

Tα παραπάνω οίκοθεν διπλότυπα αποτελούν παράλληλα και τα αποδεικτικά απόδοσης των εν λόγω τελωνειακών εισπράξεων στην αρμόδια φορολογική αρχή, από τη στιγμή που τα ανωτέρω τελωνειακά έσοδα θα εισπράττονται απ’ ευθείας από τις φορολογικές αρχές για λογαριασμό των τελωνείων. Τα παραπάνω ποσά θα εμφανίζονται διακριτά στο πληροφοριακό σύστημα των τελωνείων.

Τα ανωτέρω οίκοθεν διπλότυπα αποτυπώνονται στην κατάσταση εισπράξεων του TAXIS στο ΚΕΒΕΙΣ Αττικής η οποία αποτελεί το παραστατικό:

α) για την καταχώριση των εισπράξεων στα εισπρακτέα βιβλία του ΚΕΒΕΙΣ Αττικής και

β) της απόδοσης ανά ΑΛΕ/ΚΑΕ όλων των τελωνειακών πιστώσεων που προέρχονται από Ταυτότητες Οφειλής ψηφιακού Κατασχετηρίου τελωνειακών οφειλών.

2. Μέσω διεπαφής με το πληροφοριακό σύστημα των τελωνείων, για κάθε πληρωμή τελωνειακών οφειλών ενημερώνεται το υπόλοιπο του εκάστοτε συναλλασσόμενου με το ποσό της καταβολής με την παράλληλη μείωση ή/και αποπληρωμή της τελωνειακής οφειλής.

3. Η παρακολούθηση/έλεγχος της λογιστικής τακτοποίησης των τελωνειακών εισπράξεων μέσω ψηφιακών κατασχετηρίων πραγματοποιείται από την Τελωνειακή Αρχή στην οποία είναι καταγεγραμμένη η οφειλή μέσω:

α) των εκτυπωτικών του Υποσυστήματος Λογιστικής Διαχείρισης και ηλεκτρονικών πληρωμών του ICISnet και

β) της εκτύπωσης «Κατάσταση αποδοθέντων στις Δ.Ο.Υ. τελωνειακών εισπράξεων» του EISPRAXIS. Στην περίπτωση που διαπιστωθεί ασυμφωνία μεταξύ των δύο καταστάσεων θα πρέπει να διερευνηθεί ο λόγος της απόκλισης και να ληφθούν οι διορθωτικές κινήσεις προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία.

4. Η Τελωνειακή Αρχή, στην οποία είναι καταγεγραμμένη η οφειλή, είναι υπεύθυνη για την αποστολή και την τήρηση των δικαιολογητικών της λογιστικής τακτοποίησης της εκάστοτε τελωνειακής είσπραξης προς το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Άρθρο 3

Αδυναμία αντιστοίχισης της είσπραξης σε οφειλή

Σε περίπτωση αδυναμίας αντιστοίχισης της είσπραξης σε οφειλή, όπως ενδεικτικά η απόδοση στο Δημόσιο ποσών που υπερκαλύπτουν το ποσό της οφειλής ή η είσπραξη για χρέος που έχει εξοφληθεί, για το υπερβάλλον ποσό δημιουργείται διακριτό ΑΦΕΚ στο Τμήμα Εσόδων της Δ.Ο.Υ. που είναι αρμόδια για την παραλαβή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του δικαιούχου της επιστροφής ή στα Κέντρα Βεβαίωσης και Είσπραξης (ΚΕ.Β.ΕΙΣ.) Αττικής και Θεσσαλονίκης.

Τα εν λόγω ποσά, για τα οποία δεν έχει επιτευχθεί αντιστοίχισή τους με τελωνειακή οφειλή, μετά την έκδοση των σχετικών διακριτών ΑΦΕΚ, αποστέλλονται με εντολή μεταφοράς, που εκδίδεται κεντρικά από τη ΓΔΗΛΕΔ, προς τον τραπεζικό λογαριασμό του τελωνείου, που έχει επιβάλει αρχικώς το ηλεκτρονικό κατασχετήριο (κύριο τελωνείο) ή σε περίπτωση συγχώνευσης στο τελωνείο υποδοχής ή σε περίπτωση έκδοσής του από την ΕΜΕΙΣ, στο πρώτο κατά σειρά τελωνείο, που είναι καταχωρημένες οι οφειλές του κατασχετηρίου, χωρίς έλεγχο των διατάξεων του Κ.Ε.Δ.Ε., του άρθρου 12 του ν. 5104/2024 (Α’ 58), του άρθρου 23 του ν. 4611/2019 (Α’ 73) και της κατ’ εξουσιοδότηση του άρθρου 29 του ιδίου νόμου εκδοθείσας απόφασης του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων υπ’ αρ. 15435/913/16-04-20 (Β’ 1559), περί αποδεικτικού ασφαλιστικής ενημερότητας. Σημειώνεται ότι στις παραπάνω εντολές μεταφοράς αποτυπώνεται μεταξύ άλλων στο πεδίο των παρατηρήσεων και η ημερομηνία έκδοσης του ΑΦΕΚ (valeur), ώστε να εμφανίζεται στο απόκομμα extrait των τραπεζικών λογαριασμών των τελωνείων για τον ορθό υπολογισμό των τόκων και των προσαυξήσεων. Το κύριο τελωνείο με τη λήψη των χρημάτων ελέγχει αν η οφειλή για την οποία είχε επιβληθεί το κατασχετήριο έχει εξοφληθεί. Στην περίπτωση που υπάρχει ανεξόφλητο υπόλοιπο συμψηφίζεται με το ποσό της είσπραξης. Αν από το ποσό που εισπράχθηκε προκύπτει πλεονάζον ποσό, μετά τον προαναφερθέντα ενδεχόμενο συμψηφισμό, το εν λόγω ποσό υπόκειται σε περαιτέρω συμψηφισμούς με λοιπές ληξιπρόθεσμες τελωνειακές οφειλές, βάσει του άρθρου 75 του Κ.Ε.Δ.Ε, είτε στο ίδιο τελωνείο, είτε σε όλα τα υπόλοιπα τελωνεία. Αν διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχει ληξιπρόθεσμη τελωνειακή οφειλή ή προκύπτει πλεονάζον ποσό, το κύριο τελωνείο αποστέλλει με εντολή μεταφοράς το εν λόγω ποσό στην Δ.Ο.Υ./ΚΕ.Β.ΕΙΣ που είχε αποστείλει αρχικά το ποσό στο τελωνείο με αναφορά στην ορθή ημερομηνία υπολογισμού των τόκων και των προσαυξήσεων (ημερομηνία valeur), καθώς και του αρχικού ποσού που είχε αποσταλεί από τη Δ.Ο.Υ./ΚΕ.Β.ΕΙΣ, ώστε να διενεργηθούν από αυτήν/το τυχόν συμψηφισμοί ή επιστροφή ποσού στον συναλλασσόμενο, βάσει και της παρ. 4 της υπό στοιχεία ΔΠΕΙΣ Α 1120401 ΕΞ 2013/30.7.2013 απόφασης του Υφυπουργού Οικονομικών όπως τροποποιήθηκε με την υπό στοιχεία Α.1084/2022 απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ.

Για να ολοκληρωθεί οποιαδήποτε μεταφορά ποσού από τον τραπεζικό λογαριασμό του τελωνείου είτε προς άλλο τελωνείο, είτε προς ΚΕΒΕΙΣ/Δ.Ο.Υ. θα πρέπει να συγκεντρώνονται και να φυλάσσονται όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά για τη διευθέτηση της εκάστοτε περίπτωσης.

Τα σχετικά δικαιολογητικά πρέπει ανά περίπτωση και κατ’ ελάχιστο να περιλαμβάνουν: - Το απόκομμα (extrait) του τραπεζικού λογαριασμού του τελωνείου που εμφανίζεται η πίστωση του λογαριασμού με τα σχετικά ποσά από τη/το Δ.Ο.Υ/ΚΕΒΕΙΣ, - Καρτέλα του οφειλέτη από το ICISNET που εμφανίζεται το υπόλοιπο (αν υπάρχει) του συναλλασσόμενου. Στην περίπτωση που η οφειλή στο κύριο τελωνείο έχει εξοφληθεί ή το ποσό της κατάθεσης από το ΚΕΒΕΙΣ υπερκαλύπτει την εν λόγω οφειλή και προκύπτει πλεονάζον ποσό: - Αν υπάρχει ληξιπρόθεσμη οφειλή σε άλλο τελωνείο θα πρέπει το τελωνείο αυτό να βεβαιώνει την ύπαρξη σχετικής οφειλής και το ποσό αυτής, - Αν δεν υπάρχει ληξιπρόθεσμη οφειλή σε τελωνείο και αποστέλλονται τα χρήματα στη Δ.Ο.Υ./ΚΕΒΕΙΣ θα μνημονεύεται στην εντολή μεταφοράς προς την Τράπεζα της Ελλάδος η παρούσα απόφαση με αναφορά:

α) στο αρχικό ποσό που είχε σταλεί στο τελωνείο και

β) στην ορθή ημερομηνία υπολογισμού των τόκων και των προσαυξήσεων (ημερομηνία valeur) με την επισήμανση να αποτυπώνονται στο extrait του λογαριασμού Δ.Ο.Υ/ΚΕΒΕΙΣ.

Τα δικαιολογητικά της διαχείρισης των ανωτέρω ποσών θεωρούνται παραστατικά της ταμειακής διαχείρισης του αρμόδιου τελωνείου. Η διαδικασία πραγματοποιείται κατόπιν έγκρισης και ελέγχου του Προϊσταμένου του κύριου τελωνείου και υπόκειται στον έλεγχο των αρμόδιων ελεγκτικών αρχών της ταμειακής διαχείρισης των τελωνείων.

Οι ίδιες προϋποθέσεις για την τήρηση των δικαιολογητικών και της διαδικασίας ισχύουν και στην περίπτωση που κάποιο τελωνείο λάβει ποσό από άλλο τελωνείο προς διευθέτηση ληξιπρόθεσμης τελωνειακής οφειλής. Τα ανωτέρω δικαιολογητικά επισυνάπτονται στο αίτημα μεταφοράς του τελωνείου προς την Τράπεζα της Ελλάδος, στην περίπτωση μεταφοράς, ως παραστατικά της συμφωνίας του τραπεζικού λογαριασμού του τελωνείου με το ταμείο του πληροφοριακού συστήματος των τελωνείων. Αν προκύπτει συμψηφισμός οφειλής τότε τα δικαιολογητικά επισυνάπτονται και στα παραστατικά της λογιστικής/ταμειακής τακτοποίησης του υπολοίπου και στην κατάσταση συμφωνίας του τραπεζικού λογαριασμού με το ταμείο του πληροφοριακού συστήματος των τελωνείων.

Η παρούσα απόφαση ισχύει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αθήνα, 13 Μαρτίου 2026

Ο Διοικητής

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΙΤΣΙΛΗΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!