Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

Grant Thornton Φοροδοξίες, 11.05.2025

Γνωρίζετε ότι...

Ως μέρισμα με 5% φορολογείται η διανομή καθαρών κερδών της εταιρίας στο προσωπικό και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου. 

Συγκεκριμένα, το εισόδημα από τη διανομή κερδών προς το εργατοϋπαλληλικό προσωπικό και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου εμπίπτει στην έννοια του μερίσματος και, συνεπώς, υπόκειται στην ίδια αυτοτελή φορολόγηση με τον ίδιο φορολογικό συντελεστή, σύμφωνα με τις προβλέψεις για τα μερίσματα. Ως εκ τούτου, με την παρακράτηση του φόρου κατά τη διανομή εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση του δικαιούχου. Αντίθετα, η καταβολή πρόσθετης αμοιβής στους εργαζομένους και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου ως ανταμοιβή της παραγωγικότητας (bonus) η οποία αποτελεί φορολογικά μισθολογική δαπάνη για την εργοδότρια επιχείρηση αντιμετωπίζεται ως εισόδημα από μισθωτή εργασία. Προσαυξάνει, επομένως, το φορολογητέο εισόδημα από μισθωτή εργασία και φορολογείται βάσει της προοδευτικής κλίμακας που προβλέπει ο Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος, 9-44%. Σημειώνεται ότι οφείλονται, σε κάθε περίπτωση, κοινωνικοασφαλιστικές εισφορές υπέρ του e-ΕΦΚΑ.

Η ζημία που απορρέει από την διάθεση του δικαιώματος προαίρεσης απόκτησης μετοχών (stock options) στο προσωπικό θυγατρικής εταιρίας εκπίπτει φορολογικά από τα ακαθάριστα έσοδα της μητρικής εταιρίας. 

Σύμφωνα με το Δικαστήριο, ο σκοπός της χορήγησης stock options στους εργαζομένους είναι η παροχή κινήτρου ώστε να λειτουργούν και να εργάζονται προς όφελος της επιχείρησης, συμβάλλοντας έτσι στη διεύρυνση των εργασιών της και στην εν γένει βελτίωση της απόδοσής της. Ο σκοπός αυτός, επομένως, επιτελείται και σε περίπτωση χορήγησης stock options στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και το προσωπικό θυγατρικής εταιρίας, δεδομένου ότι η οικονομική κατάσταση μιας μητρικής εταιρίας είναι συνδεδεμένη μ’ αυτήν των θυγατρικών της εταιριών. Περαιτέρω, το Δικαστήριο έκρινε ότι η εν λόγω ζημία δεν συνδέεται καθαυτή με συμμετοχή σε θυγατρική ώστε να μην εκπίπτει φορολογικά εξ αυτού του λόγου, σύμφωνα με όσα αβάσιμα υποστήριξε η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών. Υπενθυμίζεται ότι οι δικαιούχοι των stock options φορολογούνται για την ωφέλεια από την προνομιακή τιμή με συντελεστή 15%, ως υπεραξία, κατά τη μεταβίβαση των μετοχών που απέκτησαν, υπό την προϋπόθεση ότι τα δικαιώματα θα έχουν διακρατηθεί για τουλάχιστον 24 μήνες (ΔΕφΑθ 1401/2023). 

Ως εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες χαρακτηρίστηκαν οι πιστώσεις σε τραπεζικό λογαριασμό εταίρου που είναι και εργαζόμενος στην εταιρία. 

Ο έλεγχος της φορολογικής αρχής εντόπισε πιστωτικές κινήσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς προερχόμενες από νομικές οντότητες στις οποίες μετείχε ως μέτοχος, για τις οποίες δεν παρασχέθηκαν επαρκείς εξηγήσεις. Η ελεγκτική υπηρεσία θεώρησε ότι τα ποσά αυτά προέρχονται από εισόδημα από μισθωτή εργασία, καθώς ο προσφεύγων διατηρούσε και εργασιακή σχέση με τις ως άνω οντότητες. Ο προσφεύγων ισχυρίστηκε ότι τα ποσά αυτά ήταν δάνεια τα οποία σκόπευε να επιστρέψει, για τα οποία όμως δεν υπήρχε καμία έγγραφη σύμβαση. Η ενδικοφανής προσφυγή του απορρίφθηκε, καθώς οι ισχυρισμοί του κρίθηκαν ως αόριστοι και ανεπαρκείς (ΔΕΔ 327/2023).

Ως τεχνητή διευθέτηση κρίθηκαν από την ΔΕΔ επιχειρηματικά σχέδια εταιρίας στη Βουλγαρία. 

Η απόφαση αφορούσε την ενδικοφανή προσφυγή της εταιρίας κατά των προστίμων που επιβλήθηκαν λόγω μη έκδοσης φορολογικών στοιχείων για πώληση αγαθών και διορθωτικού προσδιορισμού φόρου εισοδήματος. Η κρίση στηρίχθηκε στην ελληνική νομοθεσία, που ορίζει ότι διευθετήσεις με σκοπό την απόκτηση φορολογικού πλεονεκτήματος θεωρούνται τεχνητές και μη γνήσιες. Η προσφυγή της εταιρίας στηρίχθηκε στην άποψη ότι η δραστηριότητά της δεν συνιστούσε φοροαποφυγή και ότι οι φορολογικές ενέργειες ήταν νόμιμες, καθώς καταβάλλει φόρους στη Βουλγαρία. Ωστόσο, η ΔΕΔ απέρριψε την προσφυγή, διότι κατά την διάρκεια του ελέγχου εκτιμήθηκε ότι αποσκοπούσε μόνο στην αποφυγή της φορολόγησης στην Ελλάδα μέσω της μεταφοράς της δραστηριότητας σε μια χώρα με ευνοϊκότερο φορολογικό καθεστώς, χωρίς να υπάρχει ουσιαστική επιχειρηματική δραστηριότητα στη χώρα αυτή (ΔΕΔ 1989/2022).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!