Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Δελτία Τύπου - Ανακοινώσεις

ΑΑΔΕ Νέο ταχύτερο Σύστημα Ελέγχου Εισαγωγών για πάνω από 2.200 μεταφορείς

ΑΑΔΕ

11 Ιουνίου 2024

Δελτίο Τύπου

Νέο ταχύτερο Σύστημα Ελέγχου Εισαγωγών για πάνω από 2.200 μεταφορείς

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θέτει σε παραγωγική λειτουργία τη νέα έκδοση (ICS2 v.3) του Ευρωπαϊκού Συστήματος Ελέγχων Εισαγωγών, που επιταχύνει τη διακίνηση των εμπορευμάτων, προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια και προστασία στους πολίτες και διασφαλίζει περαιτέρω την αποτελεσματική και απρόσκοπτη λειτουργία των τελωνείων. 

Συγκεκριμένα με την εγκύκλιο Ε.2042/2024 του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή δίνονται οδηγίες για τη διενέργεια ανάλυσης κινδύνου στα εισαγόμενα εμπορεύματα πριν ακόμη από την άφιξή τους, σύμφωνα με το Διευρωπαϊκό Σύστημα Ελέγχων Εισαγωγών (ICS 2). Η εφαρμογή της νέας έκδοσης οδηγεί σε ακόμη πιο έγκαιρους και στοχευμένους ελέγχους, ενώ παράλληλα διασφαλίζει την ομαλή και γρήγορη διακίνηση του εμπορίου για πάνω από 2.200 εταιρείες μεταφορών. 

Ειδικότερα, οι μεταφορείς, οι διαμεταφορείς και οι αντιπρόσωποί τους σε όλα τα Κράτη Μέλη της ΕΕ, την Ελβετία, τη Νορβηγία και τη Βόρεια Ιρλανδία, πρέπει πλέον να υποβάλλουν την προβλεπόμενη συνοπτική διασάφηση εισόδου (ENS) με πλήρη στοιχεία για τα εμπορεύματα, που διακινούνται μέσω θαλάσσης, οδικώς ή με σιδηροδρόμους, ακόμη και για τις ταχυδρομικές και ταχυμεταφορές αποστολές.

Οι βασικές αλλαγές αφορούν στην υποβολή δεδομένων αναφορικά με τον κωδικό εμπορεύματος, τον αριθμό EORI και πληροφορίες για τον αγοραστή/πωλητή.

Η 3η έκδοση του συστήματος πρόκειται να ολοκληρωθεί σταδιακά έως την 1/9/2025 αντικαθιστώντας το ισχύον σύστημα ICS, σύμφωνα με τις παρακάτω φάσεις ένταξης:

Θαλάσσιες μεταφορές   Από Έως
Μεταφορείς 03/06/2024 04/12/2024
Διαμεταφορείς 04/12/2024 01/04/2025
Οδικές και σιδηροδρομικές μεταφορές και οδικές ταχυμεταφορές Μεταφορείς και Διαμεταφορείς 01/04/2025 01/09/2025

Επισυνάπτεται η σχετική εγκύκλιος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!