Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Δελτία Τύπου - Ανακοινώσεις

ΠΟΛ Ξεσηκωμός ενάντια στο νομοσχέδιο φοροεξόντωσης

ΠΟΛ
Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τετάρτη 22 Νοέμβρη: Ξεσηκωμός ενάντια στο νομοσχέδιο φοροεξόντωσης Στηρίζουμε την κινητοποίηση και τα δίκαια αιτήματα των αυτοαπασχολούμενων και μικρών επαγγελματιών 

Η κυβέρνηση της ΝΔ φέρνει ένα ακόμα νομοσχέδιο φοροεξόντωσης για μικρούς  επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους ΕΒΕ και επιστήμονες. Οι διατάξεις του  νομοσχεδίου αποτελούν εφαρμογή στην πράξη των προαπαιτούμενων του  υπερμνημόνιου του Ταμείου Ανάκαμψης και των κατευθύνσεων της ΕΕ για την  τόνωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων διασφαλίζοντας τα  «ματωμένα πλεονάσματα» σε βάρος του λαού. 

Τα φορολογικά μέτρα που εξήγγειλε λειτουργούν συνδυαστικά με άλλα μέτρα που  ήδη ισχύουν προκειμένου να σφίξουν ασφυκτικά τον κλοιό γύρω από τη μικρή  αυτοαπασχόληση σε όλους τους κλάδους. Εξήγγειλε κεφαλικό φόρο  φορολογώντας επί ετησίου τεκμαρτού εισοδήματος στα 10.920 ευρώ για όλους,  προσαυξημένο μάλιστα κατά 10% ανά τριετία άσκησης του επαγγέλματος,  διατήρηση του τέλους επιτηδεύματος, υποχρεωτική επέκταση των ηλεκτρονικών  συναλλαγών (μέσω POS κ.λπ.), πιο συστηματική αξιοποίηση των δεδομένων του  mydata για φοροκυνηγητό, οικονομική επιβράβευση καταδοτών για μη έκδοση  αποδείξεων από επαγγελματίες (μέσω της πλατφόρμας «appodixi»), κ.ά.

Η κυβέρνηση λέει ότι θα πατάξει την φοροδιαφυγή και θα φέρει φορολογική  δικαιοσύνη. Τολμάει και μιλάει η κυβέρνηση για πάταξη της φοροδιαφυγής την  στιγμή που δίνει κάθε είδους διευκόλυνση και συνεχώς νέες φοροαπαλλαγές για  την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου, που φοροδιαφεύγει νόμιμα και  «παράτυπα». Τολμάει και μιλάει η κυβέρνηση για φορολογική δικαιοσύνη, όταν  βρίσκονται σκοπίμως έξω από το κάδρο αυτής όσοι συγκεντρώνουν αμύθητο  πλούτο. Όταν ο λαός πληρώνει το 95% των φορολογικών εσόδων, ενώ οι μεγάλοι  επιχειρηματικοί όμιλοι μόλις το 5%. Όταν δε φορολογεί το 0,2% των ΑΦΜ που  χρωστάνε 85 δις ευρώ τα οποία θεωρούνται ανείσπρακτα. Επί της ουσίας αυτό  που κάνει η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως έκαναν και οι προηγούμενες του ΣΥΡΙΖΑ και  του ΠΑΣΟΚ, είναι να «στριμώξει» τους μικρούς επαγγελματίες προς όφελος των  μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Και όλα αυτά την στιγμή που στο κρατικό  προϋπολογισμό προβλέπονται 6,2 δις ευρώ παραπάνω φόροι! 

Να παρθεί πίσω το νομοσχέδιο. Να φορολογηθούν τώρα οι εφοπλιστές που έχουν  εθελοντική φορολογία, οι τραπεζίτες που έχουν αναβαλλόμενο φόρο, οι  στρατηγικοί επενδυτές που φοροαπαλλάσσονται για 12 χρόνια!! 

Οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικροί επαγγελματίες πληρώνουν, όπως και εμείς οι  εργαζόμενοι, ΕΝΦΙΑ, υψηλό ΦΠΑ, φόρους στα καύσιμα, δημοτικά τέλη.  Πληρώνουν, όπως κ εμείς τα φροντιστήρια των παιδιών μας, την ιδιωτική υγεία, τις  υποδομές που είναι ανύπαρκτες, την κοινωνική προστασία που είναι λειψή, τις  συντάξεις πείνας. Πληρώνουν, όπως κ εμείς την ακρίβεια που κατατρώει το  εισόδημα μας. Στενάζουμε από την ακρίβεια και τις ανατιμήσεις, την ενεργειακή  φτώχεια, τις συνέπειες από την εμπλοκή της χώρας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, όπως και εμείς οι εργαζόμενοι! 

Μισθωτοί και μικροί αυτοαπασχολούμενοι δεν είμαστε απέναντι. Έχουμε τις ίδιες  ανάγκες για ζωή με αξιοπρέπεια. Απέναντί μας βρίσκεται η κερδοφορία του  μεγάλου κεφαλαίου. 

Γι' αυτό στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα ώστε να μην περάσει το εξοντωτικό  φορολογικό νομοσχέδιο, για να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες ανάγκες των μικρών  αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών επιστημόνων:

  • Να αποσυρθεί εδώ και τώρα το νομοσχέδιο - έκτρωμα της κυβέρνησης
  • Αφορολόγητο για όλους τους επαγγελματίες στα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο  κατά 3.000 για κάθε προστατευόμενο μέλος
  • Άμεση κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για όλους, χωρίς προϋποθέσεις
  • Κατάργηση της τραπεζικής προμήθειας στις ψηφιακές συναλλαγές. 

Το ΔΣ της ΠΟΛ 22/11/2023 

Την ανακοίνωση προσυπογράφουν μέχρι τώρα:

  • Ένωση Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής (ΕΛΕΠΑ)
  • Ένωση Λογιστών Θεσσαλονίκης (ΕΛΘ)
  • Ένωση Λογιστών Λάρισας (ΕΛΛ)
  • Σωματείο Λογιστών και Β.Λογιστών Τρικάλων
  • Σωματείο Λογιστών Ν.Άρτας
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!