Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

Κώστας Σκρέκας Δεκαπλασιάστηκε η ισχύς των ανανεώσιμων πηγών που τίθενται σε λειτουργία στην Ελλάδα

Η Ελλάδα με την πολιτική που εφαρμόστηκε τα τελευταία 4 χρόνια βρέθηκε στις υψηλότερες θέσεις στην Ευρώπη και διεθνώς στον τομέα της πράσινης μετάβασης, τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας μιλώντας απόψε στο συνέδριο του Economist.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με έκθεση της ΕΥ που επικαλέστηκε, η Ελλάδα είναι στην πρώτη θέση διεθνώς στην προσέλκυση επενδύσεων σε ΑΠΕ και στην έβδομη θέση ως προς την συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα.

Όπως είπε ο κ Σκρέκας, κατά την πενταετία 2014-2019 κατασκευάζονταν περίπου 200 μεγαβάτ ετησίως, ενώ το 2022 συνδέθηκαν πάνω από 1700 μεγαβάτ και το 2023-2024 πάνω από 2000 μεγαβάτ. Παράλληλα οι ΑΠΕ καλύπτουν σήμερα το 50 % της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και στόχος είναι το ποσοστό να αυξηθεί σε 80 % το 2030 με νέες μονάδες, ανάπτυξη των δικτύων και επενδύσεις στην αποθήκευση ενέργειας.

Αναφερόμενος στις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης που επλήγησαν από την απολιγνιτοποίηση επεσήμανε ότι εφαρμόζεται επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 4 δισεκ. Ευρώ για τον μετασχηματισμό του παραγωγικού μοντέλου σε όλους τους τομείς (πρωτογενή, μεταποίηση, υπηρεσίες, καινοτομία) στις περιοχές αυτές.

Ο πρόεδρος της ΔΕΠΑ Γιάννης Παπαδόπουλος παρουσίασε το σχέδιο για μετασχηματισμό της σε πλήρως καθετοποιημένη εταιρεία ενέργειας με επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές, παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, αεριοκίνησης, αλλά και την ανάπτυξη υποδομών, όπως ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός φυσικού αερίου και ο πλωτός σταθμός Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στην Αλεξανδρούπολη.

Ο Διευθυντής Νέων Τεχνολογιών και Εναλλακτικών Πηγών Ενέργειας του Ομίλου HELLENiQ ENERGY Σπύρος Κιαρτζής ανέφερε οτι το 50 % των επενδύσεων του ομίλου πέρυσι κατευθύνθηκαν στη νέα ενέργεια. Τόνισε επίσης ότι ο ομιλος επενδύει δυναμικά στις ΑΠΕ αλλά και στα θαλάσσια αιολικά πάρκα σε συνεργασία με την RWE, στην αποθήκευση ενέργειας, την παραγωγή πράσινου υδρογόνου και την δέσμευση και επαναχρησιμοποίηση διοξειδίου του άνθρακα.

Τέλος, ο Αντώνης Μεταξάς, διευθύνων εταίρος της Metaxas & Associates Law Firm, επεσήμανε ότι η προβλεψιμότητα και η θεσμική αξιοπιστία αποτελούν προϋποθέσεις για την προσέλκυση επενδύσεων στο χώρο των ΑΠΕ που έχει πληγεί κατά καιρούς από την έλλειψη αυτής της προβλεψιμότητας. Τόνισε επίσης την ανάγκη να γίνεται καλός σχεδιασμός των αγορών ώστε να μην αλλάζουν αργότερα οι όροι του παιχνιδιού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!