Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Αποφάσεις - Εγκύκλιοι

Ε. 2053/2023 Κοινοποίηση της υπό στοιχεία Α.1130/2023 απόφασης

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΑΑΔΕ
Ανεξάρτητη Αρχή
Δημοσίων Εσόδων
A) ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ ΚΑΙ ΕΦΚ
1) ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Ε.Φ.Κ. ΚΑΙ Φ.Π.Α.-ΤΜΗΜΑ Α΄
2) Δ/ΝΣΗ Σ.Τ.Ε.Π.-ΤΜΗΜΑ Γ’
3) Δ/ΝΣΗ Δ.Θ.Ε.Κ.Α.– ΤΜΗΜΑ Α΄
B) ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ
ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Α. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ
(ΔΙ.ΕΠΙ.ΔΙ)
ΥΠΟΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Β΄ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥ
ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ - ΤΜΗΜΑ Η’
Β. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ,
ΕΛΕΓΚΤΙΚΩΝ & ΕΠΙΧ/ΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ
ΥΠΟΔ/ΝΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ
ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ (ΔΑΤΕ)-ΤΜΗΜΑ B΄
Ταχ. Δ/νση : Καρ. Σερβίας 10
Ταχ. Κώδικας : 101 84
Πληροφορίες : Κ.Κοράκης, Κ.Ψώνης, Γ.Χαβουτσάς,
Μ.Σύλλα
Τηλέφωνα : 2106987420, 2107259252,
2131356752
E-Mail : finexcis@aade.gr, dstep@aade.gr;
diepidi@aade.gr; date@aade.gr
Url : www.aade.gr

ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ

ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

ΑΔΑ: ΨΨΣ746ΜΠ3Ζ-ΗΣΧ

Αθήνα, 6 /09/2022

Αριθ. Πρωτ.: Ε. 2053

ΠΡΟΣ: Ως προς τον πίνακα διανομής

ΘΕΜΑ : Κοινοποίηση της υπό στοιχεία Α.1130/25-08-2023 κοινής απόφασης του Υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών και του Διοικητή της ΑΑΔΕ με θέμα «Καθορισμός του τρόπου, του χρόνου, του περιεχομένου και της αρμόδιας τελωνειακής αρχής υποβολής της Δήλωσης Γνωστοποίησης Παραλαβής, των υποχρεώσεων των παραληπτών και μεταφορέων, καθώς και της διαδικασίας και των αρμόδιων αρχών παρακολούθησης και ελέγχου της τήρησης των οριζόμενων στο άρθρο 112Β του ν.2960/2001, σχετικά με την διακίνηση και παραλαβή των ενεργειακών προϊόντων που, ρητά, αναφέρονται στο άρθρο αυτό» (Β’ 5320) και παροχή οδηγιών.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΥ

Α) ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ

Εγκύκλιος κοινοποίησης της υπό στοιχεία Α.1130/25-08-2023 κοινής απόφασης του Υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών και του Διοικητή της ΑΑΔΕ με θέμα «Καθορισμός του τρόπου, του χρόνου, του περιεχομένου και της αρμόδιας τελωνειακής αρχής υποβολής της Δήλωσης Γνωστοποίησης Παραλαβής, των υποχρεώσεων των παραληπτών και μεταφορέων, καθώς και της διαδικασίας και των αρμόδιων αρχών παρακολούθησης και ελέγχου της τήρησης των οριζόμενων στο άρθρο 112Β του ν.2960/2001, σχετικά με την διακίνηση και παραλαβή των ενεργειακών προϊόντων που, ρητά, αναφέρονται στο άρθρο αυτό» (Β'5320) και παροχή οδηγιών.

Β) ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

Με την παρούσα εγκύκλιο κοινοποιείται η ανωτέρω υπό στοιχεία Α.1130/25-08-2023 κοινή απόφασης του Υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών και του Διοικητή της ΑΑΔΕ και παρέχονται οδηγίες για την εφαρμογή της, σύμφωνα με τις οποίες τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα των περ. α), β) και γ) της παρ. 2 του άρθρου 1 του ν. 4308/2014 (Α’ 251), τα οποία στο πλαίσιο των οικονομικών τους δραστηριοτήτων ή της παραγωγικής τους διαδικασίας, παραλαμβάνουν, είτε από άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε., είτε από το εσωτερικό της χώρας, είτε από τρίτες χώρες, προϊόντα των κωδικών Σ.Ο. 2710 19 71 έως και 2710 19 99 και των δασμολογικών κλάσεων 3403 και 3814, σε χύδην μορφή, υποχρεούνται να υποβάλουν Δήλωση Γνωστοποίησης Παραλαβής των προϊόντων αυτών, μέσω του πληροφοριακού συστήματος Τελωνείων ICISnet, στην αρμόδια τελωνειακή αρχή. Η διακίνηση των προϊόντων αυτών στο έδαφος της χώρας θα πρέπει να πραγματοποιείται, υποχρεωτικά, υπό την κάλυψη της Δήλωσης Γνωστοποίησης Παραλαβής.

Γ) ΠΕΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

Η παρούσα εγκύκλιος αφορά:

α) στα φυσικά ή νομικά πρόσωπα των περ. α), β) και γ) της παρ. 2 του άρθρου 1 του ν. 4308/2014 (Α’ 251), τα οποία στο πλαίσιο των οικονομικών τους δραστηριοτήτων ή της παραγωγικής τους διαδικασίας, παραλαμβάνουν, είτε από άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε., είτε από το εσωτερικό της χώρας, είτε από τρίτες χώρες, προϊόντα των κωδικών Σ.Ο. 2710 19 71 έως και 2710 19 99 και των δασμολογικών κλάσεων 3403 και 3814, σε χύδην μορφή,

β) στις τελωνειακές αρχές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, οι οποίες θα εφαρμόσουν την κοινοποιούμενη απόφαση.

Με την παρούσα κοινοποιείται, συνημμένα, η ανωτέρω υπό στοιχεία Α.1130/25-08-2023 κοινή απόφαση του Υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών και του Διοικητή της ΑΑΔΕ, η οποία εκδόθηκε κατ’ εφαρμογή της παρ. 5 του άρθρου 112 Β του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα (ν.2960/2001), δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Β'5320/056-09-2023 και παρέχονται οδηγίες για την εφαρμογή της, σύμφωνα με τα ειδικότερα αναφερόμενα στα Παραρτήματα της παρούσας που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος αυτής.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την κοινοποιούμενη απόφαση:

1. Με την παρ.1 του άρθρου 1 καθορίζεται ο σκοπός και το πεδίο εφαρμογής της απόφασης, ήτοι ο τρόπος, ο χρόνος, το περιεχόμενο και η αρμόδια τελωνειακή αρχή υποβολής της Δήλωσης Γνωστοποίησης Παραλαβής των προϊόντων της παρ. 1 του άρθρου 2, οι υποχρεώσεις των παραληπτών και των μεταφορέων των εν λόγω προϊόντων, καθώς και η διαδικασία και οι αρμόδιες αρχές παρακολούθησης και ελέγχου της παραλαβής και διακίνησης των εν λόγω προϊόντων σε χύδην μορφή.

Με την παρ. 2 του άρθρου 1 ορίζεται η έννοια της διακίνησης και παραλαβής σε «χύδην μορφή», για τους σκοπούς εφαρμογής της απόφασης και ειδικότερα, ως διακίνηση και παραλαβή σε χύδην μορφή των προϊόντων για τα οποία υπάρχει η υποχρέωση υποβολής «Δήλωσης Γνωστοποίησης Παραλαβής», νοείται η διακίνηση και παραλαβή μη συσκευασμένου προϊόντος που μεταφέρεται:

  • σε βυτίο που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του μέσου μεταφοράς (π.χ δεξαμενές βυτιοφόρων οχημάτων, δεξαμενές σε σιδηροδρομικά βαγόνια, δεξαμενόπλοια, κ.λπ.) ή
  • σε δεξαμενή ISO ή
  • σε οποιοδήποτε άλλο δοχείο μη τυποποιημένης συσκευασίας (ήτοι δοχείο ανεξαρτήτου περιεκτικότητας που δε φέρει επισημάνσεις σχετικά με την ονομασία και τα χαρακτηριστικά του προϊόντος).

2. Με το άρθρο 2 καθορίζονται ο τρόπος και ο χρόνος υποβολής της Δήλωσης Γνωστοποίησης Παραλαβής των προϊόντων της παρ. 1 του άρθρου 2, καθώς και το περιεχόμενο αυτής. Ειδικότερα με την παρ. 1 του άρθρου 2 προβλέπεται ότι:

  • υπόχρεες οντότητες, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 112Β του ν.2960/2001 είναι τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα των περ. α), β) και γ) της παρ. 2 του άρθρου 1 του ν. 4308/2014 (Α’ 251),
  • τα προϊόντα για τα οποία ορίζεται η υποχρέωση υποβολής της Δήλωσης Γνωστοποίησης Παραλαβής είναι τα προϊόντα των κωδικών Σ.Ο. 2710 19 71 έως και 2710 19 99 και των δασμολογικών κλάσεων 3403 και 3814, σε χύδην μορφή, αναλυτικότερη περιγραφή των οποίων παρέχεται στο Παράρτημα ΙΙ της παρούσας,
  • ο τρόπος υποβολής της Δήλωσης Γνωστοποίησης Παραλαβής πραγματοποιείται, μέσω του πληροφοριακού συστήματος Τελωνείων ICISnet.

Ειδικότερες οδηγίες για την υποβολή της Δήλωσης Γνωστοποίησης Παραλαβής, περιλαμβάνονται στο Παράρτημα Ι της παρούσας.

Με την παρ. 2 του άρθρου 2 καθορίζονται τα στοιχεία που περιέχει η Δήλωση Γνωστοποίησης Παραλαβής.

Με την παρ. 3 του άρθρου 2 καθορίζεται ο χρόνος υποβολής της Δήλωσης Γνωστοποίησης Παραλαβής, ανάλογα με τον τόπο αποστολής των προϊόντων.

3. Με το άρθρο 3 καθορίζονται οι υποχρεώσεις των παραληπτών και των μεταφορέων των προϊόντων της παρ. 1 του άρθρου 2, ήτοι, κατά περίπτωση η υποχρέωση εμπρόθεσμης υποβολής της Δήλωσης Γνωστοποίησης Παραλαβής και η διακίνηση υπό την κάλυψη αυτής, ενώ παράλληλα προβλέπεται η υποχρέωση από τους οικονομικούς φορείς για τη διευκόλυνση οποιουδήποτε ελέγχου, φυσικού ή λογιστικού, στο πλαίσιο διαπίστωσης της νόμιμης χρήσης και διακίνησης των εν λόγω προϊόντων.

4. Με το άρθρο 4 ορίζεται ότι αρμόδια τελωνειακή αρχή για την υποβολή της Δήλωσης Γνωστοποίησης Παραλαβής είναι η Επιτελική Υπηρεσία Τελωνειακών Ελέγχων (Ε.Υ.Τ.Ε) της Γενικής Δ/νσης Τελωνείων και Ε.Φ.Κ. της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, καθώς και η διαδικασία και οι αρμόδιες αρχές παρακολούθησης και ελέγχου της διακίνησης και παραλαβής των προϊόντων της παρ. 1 του άρθρου 2.

Κατόπιν των ανωτέρω, παρακαλούνται οι οικονομικοί φορείς και οι αρμόδιες τελωνειακές αρχές, για την πιστή εφαρμογή των οριζόμενων στην κοινοποιούμενη απόφαση, σύμφωνα με τις οδηγίες των Παραρτημάτων της παρούσας.

Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΑΑΔΕ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΙΤΣΙΛΗΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!