Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Αποφάσεις - Εγκύκλιοι

Α. 1014/2023 Καθορισμός των διατυπώσεων, των προϋποθέσεων και της διαδικασίας εγγραφής σε Μητρώο του πιστοποιημένου αποστολέα και του πιστοποιημένου παραλήπτη προϊόντων υποκείμενων σε ειδικό φόρο κατανάλωσης που έχουν τεθεί σε ανάλωση, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 57 του ν. 2960/2001 (Α’ 265).

Αριθμ. Α.1014

ΦΕΚ B' 700/10.02.2023

Καθορισμός των διατυπώσεων, των προϋποθέσεων και της διαδικασίας εγγραφής σε Μητρώο του πιστοποιημένου αποστολέα και του πιστοποιημένου παραλήπτη προϊόντων υποκείμενων σε ειδικό φόρο κατανάλωσης που έχουν τεθεί σε ανάλωση, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 57 του ν. 2960/2001 (Α’ 265).

Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ

Έχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις:

α) των άρθρων 53, 57, 57Α, 57Β, 58, 66 και 119Α και ιδίως την εξουσιοδοτική διάταξη της παρ. 9 του άρθρου 57 του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα (ν. 2960/2001, Α’265),

β) του Κεφαλαίου Α’ «Σύσταση Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων» του Μέρους Πρώτου του ν. 4389/2016 «Επείγουσες διατάξεις για την εφαρμογή της συμφωνίας δημοσιονομικών στόχων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και άλλες διατάξεις» (Α’ 94) και ειδικότερα της περ. δ) της παρ. 2 του άρθρου 2, του άρθρου 7, της παρ. 1 του άρθρου 14 και του άρθρου 41 αυτού,

γ) του άρθρου 6 του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας (ν. 2690/1999, Α’45),

δ) της υπό στοιχεία Δ.ΟΡΓ.Α 1125859 ΕΞ 2020/ 23-10-2020 απόφασης του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, με θέμα «Οργανισμός της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ)» (Β’ 4738).

2. Την υπό στοιχεία T.8612/2439/30-12-1992 απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών «Διαδικασία παραλαβής και αποστολής προϊόντων που έχουν τεθεί σε ανάλωση κατ’ εφαρμογή του άρθρου 5 του Νομοσχεδίου «εναρμόνιση προς το κοινοτικό δίκαιο του φορολογικού καθεστώτος των πετρελαιοειδών προϊόντων, της αλκοόλης και των αλκοολούχων ποτών και βιομηχανοποιημένων καπνών» (Β’ 778).

3. Την υπό στοιχεία Α. 1013/08-02-2023 απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών «Καθορισμός όρων και προϋποθέσεων για την εγγραφή στο Μητρώο του περιστασιακά πιστοποιημένου αποστολέα και του περιστασιακά πιστοποιημένου παραλήπτη της παρ. 6 του άρθρου 57Α του ν. 2960/2001, (Α’ 265), του είδους, της παροχής και της ισχύος της εγγύησης της περ. α) της παρ. 2 του άρθρου 57Α του ν. 2960/2001, καθώς και των όρων και προϋποθέσεων για την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης, κατ’ εφαρμογή της παρ. 15 του άρθρου 57Α του ν. 2960/2001».

4. Την υπ’ αρ. 1 της 20-01-2016 πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου «Επιλογή και διορισμός Γενικού Γραμματέα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών» (Υ.Ο.Δ.Δ. 18), σε συνδυασμό με τις διατάξεις του πρώτου εδαφίου της παρ. 10 του άρθρου 41 του ν. 4389/2016 και τις αποφάσεις υπ’ αρ. 39/3/30.11.2017 (Υ.Ο.Δ.Δ. 689) του Συμβουλίου Διοίκησης της ΑΑΔΕ και υπό στοιχεία 5294 ΕΞ2020/17.01.2020 (Υ.Ο.Δ.Δ. 27) του Υπουργού Οικονομικών με θέμα «Ανανέωση της θητείας του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων».

5. Την υπό στοιχεία ΔΔΑΔ Γ 1138528ΕΞ2022/23-12-2022 απόφαση του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων «Ορισμός Προϊσταμένων Γενικής Διεύθυνσης ως Αναπληρωτών του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), σε περιπτώσεις βραχυχρόνιας απουσίας ή κωλύματος αυτού και του νόμιμου αναπληρωτή του».

6. Την ανάγκη καθορισμού των διατυπώσεων, των προϋποθέσεων και της διαδικασίας εγγραφής σε Μητρώο του πιστοποιημένου αποστολέα και του πιστοποιημένου παραλήπτη προϊόντων υποκείμενων σε ειδικό φόρο κατανάλωσης που έχουν τεθεί σε ανάλωση, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 57 του ν. 2960/2001.

7. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις της παρούσας απόφασης δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του Προϋπολογισμού της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων,

αποφασίζουμε:

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α’

ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Άρθρο 1

Σκοπός και πεδίο εφαρμογής

1. Με την παρούσα απόφαση καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις που αφορούν στην εγγραφή σε Μητρώο του πιστοποιημένου αποστολέα και του πιστοποιημένου παραλήπτη, η διαδικασία εγγραφής τους στο Μητρώο, η αρμόδια αρχή για την εγγραφή, καθώς και οι διατυπώσεις και κάθε σχετικό θέμα για την εφαρμογή του άρθρου 57 του ν. 2960/2001.

Ειδικότερα καθορίζονται:

α) οι αρμόδιες αρχές για την κατά περίπτωση έκδοση, τροποποίηση, ανάκληση και ακύρωση της άδειας πιστοποιημένου αποστολέα και της άδειας πιστοποιημένου παραλήπτη, καθώς και για τον έλεγχό τους,

β) τα κατά περίπτωση απαραίτητα δικαιολογητικά, τα οποία συνυποβάλλονται από το ενδιαφερόμενο φυσικό ή νομικό πρόσωπο με την αίτησή του,

γ) οι κατά περίπτωση διαδικασίες έκδοσης, τροποποίησης, ανάκλησης, ακύρωσης των αδειών αυτών,

δ) οι υποχρεώσεις των φυσικών ή νομικών προσώπων που έχουν εγγραφεί στο Μητρώο,

ε) η διαδικασία παραλαβής προϊόντων υποκείμενων σε ειδικό φόρο κατανάλωσης που έχουν τεθεί σε ανάλωση στο έδαφος άλλου κράτους μέλους και διακινούνται προς το εσωτερικό της χώρας,

στ) οι έλεγχοι που διενεργούνται από τις αρμόδιες τελωνειακές αρχές για τη διαπίστωση της πλήρωσης των υποχρεώσεων που προβλέπονται από την παρούσα.

Άρθρο 2

Ορισμοί

Για τους σκοπούς της παρούσας ορίζονται, ως:

1. Πιστοποιημένος αποστολέας: το φυσικό ή νομικό πρόσωπο, εγγεγραμμένο στο Μητρώο οικονομικών φορέων, με σκοπό, στο πλαίσιο των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του, την αποστολή υποκείμενων σε ειδικό φόρο κατανάλωσης προϊόντων, τα οποία έχουν τεθεί σε ανάλωση στο εσωτερικό της χώρας και στη συνέχεια διακινούνται προς το έδαφος άλλου κράτους μέλους της Ε.Ε.

2. Πιστοποιημένος παραλήπτης: το φυσικό ή νομικό πρόσωπο, εγγεγραμμένο στο Μητρώο οικονομικών φορέων, με σκοπό, στο πλαίσιο των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του, την παραλαβή υποκείμενων σε ειδικό φόρο κατανάλωσης προϊόντων, τα οποία έχουν τεθεί σε ανάλωση στο έδαφος άλλου κράτους μέλους της Ε.Ε. και στη συνέχεια διακινούνται προς το εσωτερικό της χώρας.

3. Υποκείμενα σε ειδικό φόρο κατανάλωσης προϊόντα: τα προϊόντα του άρθρου 53 του ν. 2960/2001.

4. Θέση σε ανάλωση: όταν τα υποκείμενα σε ειδικό φόρο κατανάλωσης προϊόντα έχουν τεθεί σε ανάλωση και έχει καταβληθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης που τους αναλογεί.

5. Παράδοση για εμπορικούς σκοπούς: όταν τα υποκείμενα σε ειδικό φόρο κατανάλωσης προϊόντα έχουν τεθεί σε ανάλωση στο έδαφος ενός κράτους μέλους της Ε.Ε., έχουν διακινηθεί από το εν λόγω κράτος μέλος προς το έδαφος άλλου κράτους μέλους και παραδίδονται, είτε σε μη ιδιώτη είτε σε ιδιώτη, υπό την προϋπόθεση ότι η διακίνηση δεν καλύπτεται από το άρθρο 59 ή το άρθρο 60 του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα. Ωστόσο, τα υποκείμενα σε ειδικό φόρο κατανάλωσης προϊόντα δεν θεωρούνται ότι έχουν παραδοθεί για εμπορικούς σκοπούς, εφόσον μεταφέρονται από τον εν λόγω ιδιώτη για δική του χρήση, όταν διακινούνται από το έδαφος του άλλου κράτους μέλους.

6. Κύριος τόπος αποστολής πιστοποιημένου αποστολέα: ο τόπος αποστολής των προϊόντων ο οποίος ορίζεται από τον πιστοποιημένο αποστολέα ως κύριος τόπος αποστολής σε περίπτωση ύπαρξης περισσοτέρων του ενός τόπων αποστολής.

7. Πρόσθετος τόπος αποστολής πιστοποιημένου αποστολέα: ο/οι τόπος/οι αποστολής των προϊόντων του πιστοποιημένου αποστολέα, ο/οι οποίος/οι ορίζονται από αυτόν ως τόποι από τους οποίους αποστέλλονται τα προϊόντα του πέραν του κυρίου τόπου αποστολής.

8. Κύριος τόπος παραλαβής πιστοποιημένου παραλήπτη: ο τόπος παραλαβής των προϊόντων ο οποίος ορίζεται από τον πιστοποιημένο παραλήπτη ως κύριος τόπος παραλαβής σε περίπτωση ύπαρξης περισσοτέρων του ενός τόπων παραλαβής.

9. Πρόσθετος τόπος παραλαβής πιστοποιημένου παραλήπτη: ο/οι τόπος/οι παραλαβής των προϊόντων του πιστοποιημένου παραλήπτη, ο/οι οποίος/οι ορίζονται από αυτόν ως τόποι στους οποίους παραδίδονται τα προϊόντα του πέραν του κυρίου τόπου παραλαβής. 10. Μητρώο οικονομικών φορέων: ηλεκτρονική βάση δεδομένων που τηρείται στο υποσύστημα αδειών εγκρίσεων του Πληροφοριακού Συστήματος Τελωνειακών Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών ICISnet, σχετικά με άδειες οικονομικών φορέων που αφορούν σε προϊόντα ειδικού φόρου κατανάλωσης.

Άρθρο 3

Αρμόδιες Τελωνειακές αρχές

1. Ως αρμόδιες τελωνειακές αρχές για την έκδοση, την τροποποίηση, την ανάκληση και την ακύρωση της άδειας πιστοποιημένου αποστολέα και πιστοποιημένου παραλήπτη ορίζονται οι Τελωνειακές Περιφέρειες Αττικής, Θεσσαλονίκης και Αχαΐας, στη χωρική αρμοδιότητα των οποίων βρίσκεται η έδρα της επιχείρησης του πιστοποιημένου αποστολέα και του πιστοποιημένου παραλήπτη, αντιστοίχως.

2. Ως αρμόδια τελωνειακή αρχή για τον έλεγχο του πιστοποιημένου αποστολέα ορίζεται το τελωνείο στη χωρική αρμοδιότητα του οποίου βρίσκεται ο τόπος αποστολής των προϊόντων του πιστοποιημένου αποστολέα, εφεξής Τελωνείο Ελέγχου Πιστοποιημένου Αποστολέα. Σε περίπτωση ύπαρξης περισσοτέρων του ενός τόπων αποστολής, Τελωνείο Ελέγχου Πιστοποιημένου Αποστολέα ορίζεται το Τελωνείο στη χωρική αρμοδιότητα του οποίου βρίσκεται ο κύριος τόπος αποστολής των προϊόντων του πιστοποιημένου αποστολέα.

3. Ως αρμόδια τελωνειακή αρχή για τον έλεγχο του πιστοποιημένου παραλήπτη ορίζεται το τελωνείο στη χωρική αρμοδιότητα του οποίου βρίσκεται ο τόπος παραλαβής των προϊόντων του πιστοποιημένου παραλήπτη, εφεξής Τελωνείο Ελέγχου Πιστοποιημένου Παραλήπτη. Σε περίπτωση ύπαρξης περισσοτέρων του ενός τόπων παραλαβής, Τελωνείο Ελέγχου Πιστοποιημένου Παραλήπτη ορίζεται το Τελωνείο στη χωρική αρμοδιότητα του οποίου βρίσκεται ο κύριος τόπος παραλαβής των προϊόντων του πιστοποιημένου παραλήπτη.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β’

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΕΑΣ

Άρθρο 4

Προϋποθέσεις και δικαιολογητικά χορήγησης άδειας πιστοποιημένου αποστολέα

1. Για την αποστολή προϊόντων, τα οποία έχουν τεθεί σε ανάλωση στο εσωτερικό της χώρας και διακινούνται προς το έδαφος άλλου κράτους μέλους, προκειμένου να παραδοθούν για εμπορικούς σκοπούς, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 57 και των όρων της παρούσας, απαιτείται η εγγραφή στο Μητρώο οικονομικών φορέων. Για την εγγραφή στο Μητρώο εκδίδεται άδεια πιστοποιημένου αποστολέα.

2. Για την έκδοση της άδειας πιστοποιημένου αποστολέα υποβάλλεται, ηλεκτρονικά, αίτηση, μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Τελωνειακών Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών ICISnet, η οποία συμπληρώνεται με βάση το υπόδειγμα του Παραρτήματος Ι, από το ενδιαφερόμενο φυσικό ή νομικό πρόσωπο στην αρμόδια τελωνειακή αρχή.

3. Ο αιτών συνυποβάλλει, με την αίτησή του, ηλεκτρονικά, τα ακόλουθα δικαιολογητικά με τα οποία αποδεικνύεται ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις έκδοσης της άδειας, με εξαίρεση αυτά τα οποία, σύμφωνα με το άρθρο 12 του ν. 4325/2015 (Α’ 47), η αρμόδια τελωνειακή αρχή υποχρεούται να αναζητήσει αυτεπαγγέλτως από τις κατά περίπτωση αρμόδιες υπηρεσίες:

α) αντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας ή άλλου, νόμιμου αποδεικτικού στοιχείου της ταυτότητας του φυσικού προσώπου και προκειμένου για νομικά πρόσωπα, των νόμιμων εκπροσώπων τους,

β) βεβαίωση της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. για την έναρξη επιτηδεύματος ή εκτύπωση προσωποποιημένης πληροφόρησης του ηλεκτρονικού συστήματος TAXISNET, όπου περιλαμβάνονται τα στοιχεία, οι δραστηριότητες, καθώς και οι εγκαταστάσεις της επιχείρησης του αιτούντα,

γ) πιστοποιητικό ισχύουσας νόμιμης εκπροσώπησης από το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (Γ.Ε.ΜΗ.) για τα νομικά πρόσωπα, ανεξαρτήτως της νομικής μορφής τους και γενικό πιστοποιητικό από το Γ.Ε.ΜΗ. για όλους τους δικαιούχους, ανεξαρτήτως της νομικής μορφής τους,

δ) φορολογική ενημερότητα του αιτούντος,

ε) αντίγραφο της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος, η οποία εκδίδεται, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 6 του ν. 2969/2001 (Α’ 281), προκειμένου για επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή ή μεταποίηση αιθυλικής αλκοόλης, μετουσιωμένης ή μη, αποσταγμάτων και αλκοολούχων ποτών.

Άρθρο 5

Διαδικασία έκδοσης της άδειας πιστοποιημένου αποστολέα

1. Η αρμόδια τελωνειακή αρχή για την έκδοση της άδειας πιστοποιημένου αποστολέα αφού διενεργήσει έλεγχο της αίτησης και των συνυποβαλλόμενων δικαιολογητικών, προβαίνει στην έκδοση της άδειας μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Τελωνειακών Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών ICISnet.

2. Η άδεια εκδίδεται, σύμφωνα με το υπόδειγμα του Παραρτήματος ΙΙ, αντίτυπο της οποίας χορηγείται στο δικαιούχο πρόσωπο και ολοκληρώνεται η εγγραφή στο Μητρώο οικονομικών φορέων. Η τελωνειακή αρχή έκδοσης της άδειας ενημερώνει το αρμόδιο Τελωνείο Ελέγχου Πιστοποιημένου Αποστολέα, για την έκδοση της σχετικής άδειας.

Άρθρο 6

Τροποποίηση, ανάκληση και ακύρωση της άδειας πιστοποιημένου αποστολέα

1. Η άδεια πιστοποιημένου αποστολέα τροποποιείται, από την αρμόδια τελωνειακή αρχή που την εξέδωσε, κατόπιν σχετικής αίτησης του δικαιούχου, η οποία υποβάλλεται ηλεκτρονικά, μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Τελωνειακών Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών ICISnet, λόγω μεταβολής στοιχείων, βάσει των οποίων εκδόθηκε.

Ειδικότερα η άδεια τροποποιείται στις ακόλουθες περιπτώσεις:

α) αλλαγής των στοιχείων του δικαιούχου,

β) μεταβολής των προϊόντων, στα οποία δραστηριοποιείται η επιχείρηση του δικαιούχου,

γ) μεταβολής του/των τόπου/ων αποστολής των προϊόντων.

2. Η άδεια πιστοποιημένου αποστολέα ανακαλείται από την αρμόδια Τελωνειακή Αρχή που την εξέδωσε στις ακόλουθες περιπτώσεις:

α) όταν το ζητήσει ο δικαιούχος, με σχετική αίτησή του, η οποία υποβάλλεται στην αρμόδια Τελωνειακή Αρχή που την εξέδωσε,

β) όταν διαπιστώνεται ότι εκλείπουν, μερικά ή ολικά, οι προϋποθέσεις βάσει των οποίων εκδόθηκε,

γ) όταν έχει καταδικαστεί βάσει τελεσίδικης ποινικής απόφασης για παραβάσεις των σχετικών περί λαθρεμπορίας διατάξεων της παρ. 2 του άρθρου 119Α, σε συνδυασμό με τα άρθρα 155 και επόμενα του ν. 2960/2001 ή για οποιοδήποτε άλλο αδίκημα που σχετίζεται με την πώληση, διανομή, αποθήκευση, παραλαβή ή αποστολή λαθραίων προϊόντων ειδικού φόρου κατανάλωσης, ή σχετική με τα ανωτέρω νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες ή έχει εκδοθεί εις βάρος του τελεσίδικη απόφαση διοικητικού ή πολιτικού δικαστηρίου περί συμμετοχής σε πώληση, διανομή, αποθήκευση, παραλαβή ή αποστολή λαθραίων προϊόντων υποκειμένων σε ειδικό φόρο κατανάλωσης ή σχετική με τα ανωτέρω νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Η ανάκληση της άδειας επάγεται έννομα αποτελέσματα, από την επομένη της κοινοποίησής της στον δικαιούχο.

3. Η άδεια πιστοποιημένου αποστολέα ακυρώνεται, εφόσον διαπιστωθεί ότι η έκδοσή της βασίστηκε σε αναληθή ή ανακριβή στοιχεία.

Η ακύρωση της άδειας επάγεται έννομα αποτελέσματα, αναδρομικά, από την ημερομηνία έκδοσής της.

4. Η αρμόδια τελωνειακή αρχή, πριν την ανάκληση της περ. β) της παρ. 2 ή την ακύρωση της άδειας πιστοποιημένου αποστολέα, εφαρμόζει τα προβλεπόμενα στο άρθρο 6 του ν. 2690/1999 περί κλήσης του διοικούμενου σε προηγούμενη ακρόαση.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ’

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΠΑΡΑΛΗΠΤΗΣ

Άρθρο 7

Προϋποθέσεις και δικαιολογητικά χορήγησης άδειας πιστοποιημένου παραλήπτη

1. Για την παραλαβή προϊόντων, τα οποία έχουν τεθεί σε ανάλωση σε άλλο κράτος μέλος και διακινούνται προς το εσωτερικό της χώρας, προκειμένου να παραδοθούν για εμπορικούς σκοπούς, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 57 και των όρων της παρούσας, απαιτείται η εγγραφή στο Μητρώο οικονομικών φορέων. Για την εγγραφή στο Μητρώο εκδίδεται άδεια πιστοποιημένου παραλήπτη.

2. Για την έκδοση της άδειας πιστοποιημένου παραλήπτη θα πρέπει στο πρόσωπο του φυσικού ή νομικού προσώπου να συντρέχουν οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) να παραλαμβάνει στο πλαίσιο των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του προϊόντα υποκείμενα σε ειδικό φόρο κατανάλωσης, τα οποία έχουν τεθεί σε ανάλωση στο έδαφος άλλου κράτους μέλους και διακινούνται προς το εσωτερικό της χώρας προκειμένου να παραδοθούν σε αυτό για εμπορικούς σκοπούς,

β) να παρέχει την προβλεπόμενη εγγύηση της περ. στ) της παρ. 3.

3. Για την έκδοση της άδειας πιστοποιημένου παραλήπτη υποβάλλεται, ηλεκτρονικά, αίτηση, μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Τελωνειακών Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών ICISnet, η οποία συμπληρώνεται με βάση το υπόδειγμα του Παραρτήματος ΙΙΙ από το ενδιαφερόμενο φυσικό ή νομικό πρόσωπο στην αρμόδια τελωνειακή αρχή.

Ο αιτών συνυποβάλλει, με την αίτησή του, ηλεκτρονικά, τα ακόλουθα δικαιολογητικά με τα οποία αποδεικνύεται ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις έκδοσης της άδειας, με εξαίρεση αυτά τα οποία, σύμφωνα με το άρθρο 12 του ν. 4325/2015 (Α’ 47), η αρμόδια τελωνειακή αρχή υποχρεούται να αναζητήσει αυτεπαγγέλτως από τις κατά περίπτωση αρμόδιες υπηρεσίες καθώς και την προβλεπόμενη στην περ. στ) εγγύηση, η οποία προσκομίζεται πρωτότυπη:

α) αντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας ή άλλου νόμιμου αποδεικτικού στοιχείου της ταυτότητας του φυσικού προσώπου και προκειμένου για νομικά πρόσωπα, των νόμιμων εκπροσώπων τους,

β) βεβαίωση της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. για την έναρξη επιτηδεύματος ή εκτύπωση προσωποποιημένης πληροφόρησης του ηλεκτρονικού συστήματος TAXISNET όπου περιλαμβάνονται τα στοιχεία, οι δραστηριότητες καθώς και οι εγκαταστάσεις της επιχείρησης του αιτούντα,

γ) πιστοποιητικό ισχύουσας νόμιμης εκπροσώπησης από το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (Γ.Ε.ΜΗ.), για τα νομικά πρόσωπα, ανεξαρτήτως της νομικής μορφής τους και γενικό πιστοποιητικό από το Γ.Ε.ΜΗ., για όλους τους δικαιούχους, ανεξαρτήτως της νομικής μορφής τους,

δ) φορολογική ενημερότητα του αιτούντος,

ε) αντίγραφο της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος, η οποία εκδίδεται, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 6 του ν. 2969/2001 (Α’ 281), προκειμένου για επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή ή μεταποίηση αιθυλικής αλκοόλης, μετουσιωμένης ή μη, αποσταγμάτων και αλκοολούχων ποτών,

στ) εγγύηση, σύμφωνα με τα ειδικότερα οριζόμενα στο άρθρο 12 της υπό στοιχεία Α.1013/08-02-2023 ΑΥΟ.

Άρθρο 8

Διαδικασία έκδοσης της άδειας πιστοποιημένου παραλήπτη

1. Η αρμόδια τελωνειακή αρχή για την έκδοση της άδειας πιστοποιημένου παραλήπτη προβαίνει σε έλεγχο της αίτησης και των συνυποβαλλόμενων δικαιολογητικών και, αφού διαπιστώσει ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις του άρθρου 7, προβαίνει στην έκδοση της άδειας, μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Τελωνειακών Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών ICISnet.

2. Η άδεια εκδίδεται, σύμφωνα με το υπόδειγμα του Παραρτήματος ΙV, αντίτυπο της οποίας χορηγείται στο δικαιούχο πρόσωπο της άδειας πιστοποιημένου παραλήπτη και ολοκληρώνεται η εγγραφή στο Μητρώο οικονομικών φορέων. Η τελωνειακή αρχή έκδοσης της άδειας πιστοποιημένου παραλήπτη ενημερώνει το αρμόδιο Τελωνείο Ελέγχου Πιστοποιημένου Παραλήπτη για την έκδοση της σχετικής άδειας.

Άρθρο 9

Τροποποίηση, ανάκληση και ακύρωση της άδειας πιστοποιημένου παραλήπτη

1. Η άδεια πιστοποιημένου παραλήπτη τροποποιείται από την αρμόδια, τελωνειακή αρχή που την εξέδωσε, κατόπιν υποβολής σχετικής αίτησης του δικαιούχου, η οποία υποβάλλεται ηλεκτρονικά, μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Τελωνειακών Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών ICISnet, λόγω μεταβολής στοιχείων, βάσει των οποίων εκδόθηκε. Ειδικότερα η άδεια τροποποιείται στις ακόλουθες περιπτώσεις:

α) αλλαγής των στοιχείων του δικαιούχου,

β) μεταβολής των προϊόντων, στα οποία δραστηριοποιείται η επιχείρηση του δικαιούχου,

γ) μεταβολής του/των τόπου/ων παραλαβής των προϊόντων,

δ) αναπροσαρμογής της εγγύησης, σύμφωνα με τα ειδικότερα οριζόμενα στην παρ. 6 του άρθρου 12 της υπό στοιχεία Α.1013/08-02-2023 ΑΥΟ.

2. Η άδεια του πιστοποιημένου παραλήπτη ανακαλείται από την αρμόδια Τελωνειακή Αρχή που την εξέδωσε στις ακόλουθες περιπτώσεις:

α) όταν το ζητήσει ο δικαιούχος, με σχετική αίτησή του, η οποία υποβάλλεται στην αρμόδια Τελωνειακή Αρχή που την εξέδωσε,

β) όταν διαπιστώνεται ότι εκλείπουν, μερικά ή ολικά, οι προϋποθέσεις, βάσει των οποίων εκδόθηκε,

γ) όταν ο πιστοποιημένος παραλήπτης δεν συμμορφώνεται με τα οριζόμενα στην παρούσα,

δ) όταν έχει καταδικαστεί βάσει τελεσίδικης ποινικής απόφασης για παραβάσεις των σχετικών περί λαθρεμπορίας διατάξεων της παρ. 2 του άρθρου 119Α, σε συνδυασμό με τα άρθρα 155 και επόμενα του ν. 2960/2001 ή για οποιοδήποτε άλλο αδίκημα που σχετίζεται με την πώληση, διανομή, αποθήκευση, παραλαβή ή αποστολή λαθραίων προϊόντων ειδικού φόρου κατανάλωσης, ή σχετική με τα ανωτέρω νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες ή έχει εκδοθεί εις βάρος του τελεσίδικη απόφαση διοικητικού ή πολιτικού δικαστηρίου περί συμμετοχής σε πώληση, διανομή, αποθήκευση, παραλαβή ή αποστολή λαθραίων προϊόντων υποκειμένων σε ειδικό φόρο κατανάλωσης ή σχετική με τα ανωτέρω νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Η ανάκληση της άδειας επάγεται έννομα αποτελέσματα, από την επομένη της κοινοποίησής της στον δικαιούχο.

3. Η άδεια πιστοποιημένου παραλήπτη ακυρώνεται, εφόσον διαπιστωθεί ότι η έκδοσή της βασίστηκε σε αναληθή ή ανακριβή στοιχεία.

Η ακύρωση της άδειας επάγεται έννομα αποτελέσματα, αναδρομικά, από την ημερομηνία έκδοσής της.

4. Η αρμόδια τελωνειακή αρχή, πριν την ανάκληση των περ. β) και γ) της παρ. 2 ή την ακύρωση της άδειας πιστοποιημένου παραλήπτη, εφαρμόζει τα προβλεπόμενα στο άρθρο 6 του ν. 2690/1999, περί κλήσης του διοικούμενου σε προηγούμενη ακρόαση.

Άρθρο 10

Διαδικασία παραλαβής προϊόντων ΕΦΚ που έχουν τεθεί σε ανάλωση

1. Ο πιστοποιημένος παραλήπτης ενημερώνει, με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, το αρμόδιο Τελωνείο Ελέγχου πιστοποιημένου παραλήπτη για την αναμενόμενη ημερομηνία άφιξης των προϊόντων, τουλάχιστον μία (1) εργάσιμη ημέρα πριν την άφιξη αυτών, γνωστοποιώντας τον διοικητικό κωδικό αναφοράς του ηλεκτρονικού απλουστευμένου διοικητικού εγγράφου (e-ΑΔΕ) και τον τόπο παραλαβής, εφόσον πρόκειται για πρόσθετο τόπο παραλαβής.

2. Το Τελωνείο Ελέγχου πιστοποιημένου παραλήπτη, κατά την άφιξη των προϊόντων και πριν από την είσπραξη των αναλογουσών φορολογικών επιβαρύνσεων, δύναται να πραγματοποιεί φυσικό έλεγχο για τη διακρίβωση της πράγματι παραληφθείσας ποσότητας και εφόσον τα προϊόντα παραλαμβάνονται σε πρόσθετο τόπο παραλαβής, ενημερώνει το Τελωνείο στη χωρική αρμοδιότητα του οποίου βρίσκεται ο πρόσθετος τόπος παραλαβής για τη διενέργεια του φυσικού ελέγχου.

3. Για την είσπραξη του Ε.Φ.Κ. και των λοιπών φορολογικών επιβαρύνσεων που αναλογούν στα παραλαμβανόμενα προϊόντα, υποβάλλεται μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Τελωνειακών Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών ICISnet, δήλωση Ε.Φ.Κ. και λοιπών φορολογιών (ΔΕΦΚ), με την παραλαβή των προϊόντων ή το αργότερο την επόμενη εργάσιμη ημέρα από την παραλαβή τους. Με την Δ.Ε.Φ.Κ. συνυποβάλλονται τα παραστατικά διακίνησης και τυχόν διαθέσιμα εμπορικά έγγραφα.

Άρθρο 11

Έλεγχοι

1. Κατά την υποβολή της δήλωσης Ε.Φ.Κ. και λοιπών φορολογιών (Δ.Ε.Φ.Κ.), το αρμόδιο Τελωνείο Ελέγχου Πιστοποιημένου Παραλήπτη προβαίνει σε έλεγχο των στοιχείων του ηλεκτρονικού απλουστευμένου διοικητικού εγγράφου (e-ΑΔΕ) σε σχέση με τα συνυποβαλλόμενα της Δ.Ε.Φ.Κ. έγγραφα, για τη διασφάλιση της ορθής είσπραξης των αναλογουσών φορολογικών επιβαρύνσεων.

2. Τα Τελωνεία Ελέγχου Πιστοποιημένου Παραλήπτη διενεργούν δειγματοληπτικούς ελέγχους σχετικά με την επάρκεια των εγγυήσεων που έχουν προσκομισθεί.

3. Ανάλογα με τα αποτελέσματα των διενεργούμενων ελέγχων και εφόσον συντρέχουν λόγοι για την τροποποίηση, την ανάκληση ή την ακύρωση της άδειας πιστοποιημένου παραλήπτη, τα Τελωνεία Ελέγχου Πιστοποιημένου Παραλήπτη ενημερώνουν την τελωνειακή αρχή που εξέδωσε τη σχετική άδεια, προκειμένου η τελευταία να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες.

4. Έκτακτοι έλεγχοι δύνανται να διενεργούνται, τόσο από τα αρμόδια τελωνεία ελέγχου πιστοποιημένου παραλήπτη, όσο και από τις τελωνειακές ελεγκτικές αρχές.

5. Σε περίπτωση που από τη διενέργεια των σχετικών ελέγχων διαπιστωθεί η μη τήρηση των οριζομένων στο Κεφάλαιο Γ’ της παρούσας, εφαρμόζεται η παρ. 1 του άρθρου 119Α του ν. 2960/2001, με την επιφύλαξη της παρ. 2 του άρθρου 119 Α’ του ιδίου νόμου.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ’

ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ - ΚΑΤΑΡΓΟΥΜΕΝΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ - ΕΝΑΡΞΗ ΙΣΧΥΟΣ

Άρθρο 12

Μεταβατικές διατάξεις

Για παραλαβές προϊόντων υποκείμενων σε ειδικό φόρο κατανάλωσης που έχουν τεθεί σε ανάλωση σε άλλο κράτος μέλος, με προορισμό το εσωτερικό της χώρας, οι διακινήσεις των οποίων έχουν ξεκινήσει πριν τις 13 Φεβρουαρίου 2023, εφαρμόζονται έως 31/12/2023 τα οριζόμενα στην υπό στοιχεία T.8612/2439/30-12-1992 απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών.

Άρθρο 13

Καταργούμενες διατάξεις

Με την επιφύλαξη του άρθρου 12, από την έναρξη ισχύος της παρούσας, καταργείται η υπό στοιχεία T.8612/2439/30-12-1992 απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών.

Άρθρο 14

Έναρξη Ισχύος

Η ισχύς της παρούσας απόφασης αρχίζει από 13 Φεβρουαρίου 2023.

Ακολουθούν παραρτήματα, τα οποία αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της παρούσας.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αθήνα, 9 Φεβρουαρίου 2023

Ο Διοικητής κ.α.α.

Ο Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Ανθρωπίνου Δυναμικού και Οργάνωσης

ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΣΑΪΤΗΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!