Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

Κουτρουμάνης: 'Ανάγκη για συμφωνία των κοινωνικών εταίρων'

Την ανάγκη να υπάρξει συμφωνία των κοινωνικών εταίρων στα εργασιακά υπογράμμισε ο υπουργός Εργασίας κ.Γιώργος Κουτρουμάνης μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση αναφορικά με το ενδεχόμενο παρέμβασης της κυβέρνησης στο ζήτημα σε περίπτωση μη επίτευξης συμφωνίας σημείωσε: «Η πράξη νομοθετικού περιεχομένου δεν αποτελεί λύση, η συμφωνία αποτελεί λύση».

Ο κ. Κουτρουμάνης ανέφερε πως η συμφωνία αυτή «έχει να κάνει με τη συνειδητοποίηση ότι υπάρχει πρόβλημα που πρέπει να το αντιμετωπίσουμε με συναίνεση», επισημαίνοντας πως «θα κάνουμε σεβαστή την όποια απόφασή των εταίρων».
Αναφερόμενος στα θέματα που έχει βάλει στο τραπέζι η τρόικα σχετικά με τον κατώτατο μισθό και τα δώρα, επισήμανε πως «πρέπει να δούμε τελικά αν αυτά ενδιαφέρουν τους εργοδότες» και πρόσθεσε πως το θέμα του κατώτατου μισθού και η μείωση των αποδοχών των χαμηλόμισθων δεν φαίνεται να ενδιαφέρει τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας.

Ερωτηθείς σχετικά, επισήμανε πως ο ίδιος θεωρεί πως το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας δεν έχει να κάνει με τον κατώτατο μισθό, αλλά, π.χ., με την εφαρμογή και υλοποίηση επιχειρησιακών συμβάσεων.
Οι διαβουλεύσεις μεταξύ των κοινωνικών εταίρων ξεκινούν την ερχόμενη εβδομάδα. Η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας απέστειλε, σύμφωνα με πληροφορίες, επιστολή προς τις άλλες εργοδοτικές οργανώσεις και τη ΓΣΕΕ με την οποία καλεί σε συνάντηση την ερχόμενη Τετάρτη στις 11 το πρωί.
Μέχρι σήμερα και όπως διαφαίνεται από επίσημες δηλώσεις,  το σημείο στο οποίο φαίνεται να συγκλίνουν οι απόψεις των κοινωνικών εταίρων είναι η μείωση του μη μισθολογικού κόστους.
Οι εργοδοτικές οργανώσεις συναινούν στο ότι δεν πρέπει να υπάρξουν μειώσεις στον κατώτερο μισθό της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και ζητούν πάγωμα αποδοχών για τρία χρόνια. Επιπλέον, στη σύσκεψή τους προ ημερών έπεσαν στο τραπέζι προτάσεις και για το 13ο και το 14ο μισθό, που αφορούν τη διατήρηση, την ενσωμάτωση, αλλά και την επιβολή ενός πλαφόν για χορήγηση των δώρων μέχρι ενός ποσού και εφόσον το επιτρέπουν οι οικονομικοί δείκτες της επιχείρησης.

Από την πλευρά της η ΓΣΕΕ επαναλαμβάνει πως «η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας δεν τίθεται προς διαπραγμάτευση» τονίζοντας ότι σε αυτή περιλαμβάνονται τα δώρα, οι αυξήσεις και οι ωριμάσεις.
«Η ΓΣΕΕ», όπως είπε  ο πρόεδρός της κ.Γιάννης Παναγόπουλος «μπορεί να συμμετέχει σε διάλογο μόνο για κόστος που δεν αφορά τους μισθούς και βεβαίως κανένας διάλογος δε μπορεί να γίνει υπό τη δαμόκλειο σπάθη, υπό την απειλή ότι μπορεί να εκδοθεί πράξη νομοθετικού περιεχομένου». Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ εκτιμά ότι «μια τέτοια ενέργεια θα είναι πράξη που κοινοβουλευτικά θα βρίσκεται στα όρια και σίγουρα καταπατά το Σύνταγμα που κατοχυρώνει την αυτονομία των συλλογικών διαπραγματεύσεων».

Πηγή: Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης – Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!