Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογική αρθρογραφία

Στόχος του ασφαλιστικού πρέπει να είναι η ένταξη στο σύστημα των ελευθέρων επαγγελματιών και όχι η απένταξη.

Του Γιώργου Κουτρουμάνη
Ασφαλιστικού Συμβούλου
τ. Υπουργού Εργασίας

Τα γνωστά μπλοκάκια ως τρόπος εργασίας και αμοιβής  δεν είναι σημερινό φαινόμενο.

Για πολλά χρόνια υπήρχαν και υπάρχουν χιλιάδες εργαζόμενοι οι οποίοι πληρώνονται με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών.

Για πολλούς από αυτούς η σύμβαση έργου και επομένως η πληρωμή με το μπλοκάκι  είναι  απόλυτα συμβατή με τη φύση της εργασίας τους.

Για παράδειγμα ένας μεταφραστής που αναλαμβάνει ανάλογο έργο για λογαριασμό διαφόρων επιχειρήσεων ή και φυσικών προσώπων, είναι στην ουσία ελεύθερος επαγγελματίας. Το ίδιο συμβαίνει και με άλλους εργαζόμενους οι οποίοι δηλώνουν ως έδρα το σπίτι τους και προσφέρουν υπηρεσίες με συμβάσεις ή απλές συμφωνίες σε διάφορους εργοδότες.

Εκείνο όμως που συμβαίνει στην πραγματικότητα είναι μια μεγάλη καταστρατήγηση. Πολλοί εργοδότες υποχρέωσαν εργαζόμενους να υπογράψουν συμβάσεις και να πληρώνονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες , προκειμένου να έχουν χαμηλότερο μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος.

Όπως είναι γνωστό οι εργαζόμενοι με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών ή μπλοκάκι όπως είναι πιο γνωστός ως όρος, δεν έχουν δώρα εορτών , άδειες , επιδόματα. Παράλληλα για πολλούς αυτούς που είχαν ασφάλιση μετά την 1/1/1993 και είχαν παράλληλα μισθωτή εργασία , προβλεπόταν με το παλιό σύστημα απαλλαγή από ασφαλιστικές εισφορές. Με το νέο καθεστώς που εφαρμόζεται  από 1/1/2017 είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν ασφαλιστική  εισφορά για κάθε δραστηριότητα

Σε κάθε περίπτωση το νέο νομοθετικό πλαίσιο που περιλαμβάνεται στο νόμο 4387/2016, φέρνει μεγάλες ανατροπές στην ασφάλιση. Όχι βέβαια μόνο για τα μπλοκάκια αλλά συνολικά για τους ασκούντες με τον ένα ή άλλο τρόπο ελεύθερο επάγγελμα.

Πέρα από τα μεγάλα προβλήματα τα οποία είναι πλέον εμφανή , μετά και την αποστολή των ειδοποιητηρίων από τον ΕΦΚΑ,

Πέρα από το γεγονός ότι πολλοί επαγγελματίες «τρίβουν τα μάτια τους» βλέποντας το λογαριασμό που τους έρχεται,

 Ένα μεγάλο πρόβλημα παρουσιάζεται λόγω του αιφνιδιασμού που προκάλεσαν τα νέα μέτρα. Ο αιφνιδιασμός έχει να κάνει με το γεγονός ότι ενώ προβλέπεται  να εφαρμοστεί ένας νόμος από 1/1/2017 και για το σκοπό αυτό έπρεπε να υπάρξει η ανάλογη προετοιμασία , έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση εδώ και μήνες , ακόμη βρισκόμαστε μπροστά σε σοβαρά  ερμηνευτικά ζητήματα.

Το συμπέρασμα λοιπόν είναι ότι ο συγκεκριμένος νόμος, ειδικότερα σε ότι αφορά στις ασφαλιστικές εισφορές , επί του παρόντος τουλάχιστον, δεν μπορεί να εφαρμοστεί.

Και επειδή δεν θα πρέπει να καταρρεύσουν τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων

Και επειδή οι νέες διατάξεις οδηγούν σε ακραίες αδικίες , οι οποίες επιβάλλεται να αντιμετωπιστούν,

Η λύση μπορεί να αναζητηθεί , εφόσον δημιουργηθεί μια μεταβατική περίοδος για λίγους μήνες και

Μελετηθεί εκ νέου το όλο θέμα για να καταλήξουμε σε οριστικές , εφαρμόσιμες και δίκαιες ρυθμίσεις.

Γιατί δεν μπορεί να εφαρμοστεί η οποιαδήποτε νέα ρύθμιση στο θολό τοπίο των εργαζομένων με Δελτία Παροχής Υπηρεσιών , εάν δεν υπάρξει , με βάση τις νέες συνθήκες στην αγορά εργασίας , μια οριοθέτηση της εξαρτημένης σχέσης εργασίας από εκείνη του ελεύθερου επαγγελματία. Μέσα στο σημερινό εργασιακό τοπίο και κυρίως μετά τη νέα ρύθμιση η οποία προβλέπει ασφαλιστική εισφορά και για δραστηριότητες για τις οποίες υπήρχε απαλλαγή, οι αντιθέσεις μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών θα ενισχυθούν σημαντικά. Το κύριο αποτέλεσμα θα είναι να την πληρώσουν  οι εργαζόμενοι , αλλά η παράλληλη συνέπεια θα είναι να διευρυνθεί  ακόμη περισσότερο η μαύρη εργασία.

Από την άλλη πλευρά θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι εισφορές που ανέρχονται σε 1.500 ευρώ το μήνα ή που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν τις 2.000 ευρώ , είναι εξαιρετικά δύσκολο να πληρωθούν.

Επομένως , αν μη τι άλλο, η Κυβέρνηση οφείλει να δει σφαιρικά το όλο πρόβλημα και να κάνει το συντομότερο δυνατόν τις απαραίτητες διορθώσεις.

Στόχος θα πρέπει να είναι η ένταξη στο σύστημα , όσο το δυνατόν μεγαλύτερου αριθμού ελευθέρων επαγγελματιών και όχι η απένταξη που θα έχουμε στην περίπτωση που επιμείνει στις ρυθμίσεις που έχουν ψηφιστεί.

Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός , να μην έχουμε μείωση των εσόδων, αλλά και να ομαλοποιηθεί η κατάσταση , απαιτείται μεταξύ άλλων:

Η μείωση του ανώτατου ποσού των 5.860 ευρώ το μήνα ως ασφαλιστέου εισοδήματος, με αντίστοιχη αναπροσαρμογή των ενδιάμεσων κατηγοριών

Το πάγωμα  των παλαιών οφειλών ή η ρύθμισή τους , με τρόπο ώστε να μπορούν να εξυπηρετούνται

Η χορήγηση ασφαλιστικής ενημερότητας και ασφαλιστικής ικανότητας για όσους είναι συνεπείς στην καταβολή των τρεχουσών εισφορών

Η καταβολή της αναλογούσης σύνταξης για όσους ελεύθερους επαγγελματίες έχουν συμπληρώσει τις προβλεπόμενες προϋποθέσεις , με βάση τα έτη ασφάλισης για τα οποία έχουν καταβάλει τις ασφαλιστικές τους εισφορές.

Η διαπίστωση λοιπόν των προβλημάτων στην εφαρμογή του νέου πλαισίου , είναι μια ευκαιρία για τις απαραίτητες αλλαγές , χωρίς τις οποίες είναι αδύνατον να βρεθούν λύσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ
14/02/2017 11:51:01

κύριε Γιώργιε Κουτρουμάνη Ασφαλιστικέ Σύμβουλε τ. Υπουργέ Εργασίας
τώρα θυμηθήκατε ότι δεν έχουν δώρα εορτών , άδειες , επιδόματα ; ή πράγματι τους θεωρείται απογόνους των 500 ετών της Τουρκαρβανίτικης κατοχής, αφού στην Ευρώπη το έτος έχει 12 μήνες και όχι 14 ;
Χρήστος Παπαχρήστος