Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Δελτία Τύπου - Ανακοινώσεις

ΠΟΛ Να δοθεί παράταση Φορολογικών Δηλώσεων μέχρι 30/9/22

ΠΟΛ

Να δοθεί παράταση Φορολογικών Δηλώσεων μέχρι 30/9/22

Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις του κλάδου σε όλη τη χώρα

Τέρμα πια με την καταστρατήγηση του ωραρίου, των αδειών, του εισοδήματος

Συνάδελφοι,

Πριν λίγη ώρα και μετά από πολλά αιτήματα δόθηκε παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις…μόνο που δόθηκε έως το τέλος Αυγούστου! Ξεχειλίζει η δικαιολογημένη οργή των συναδέλφων, που καταλαβαίνουν ότι για ακόμα μια χρονιά δεν θα ξεκουραστούν!

Για να μπουν τα πράγματα στη θέση τους

Η εργασία της ολοκλήρωσης των δηλώσεων στην ώρα τους, δεν είναι μοιραίο κάθε χρόνο να μην συμβαίνει! Θα θέλαμε η εργασία μας να λήγει σε συγκεκριμένο χρόνο ώστε να μπορούμε να προγραμματίζουμε τις υπόλοιπες υποχρεώσεις και τον ελεύθερο χρόνο μας, και όχι να εργαζόμαστε εξαντλητικά από προθεσμία σε προθεσμία και από παράταση σε παράταση. Ανάμεσα στα άλλα ζητήματα να δημιουργεί προβλήματα και στην -τόσο αναγκαίαάδεια διακοπών των συναδέλφων.

Ποιος όμως ευθύνεται για αυτό; Μήπως οι ανεύθυνοι εργαζόμενοι του κλάδου που δεν κάνουν καλά την δουλειά τους, ή ότι ο Έλληνας είναι «της τελευταίας στιγμής» και άλλα τέτοια καφενειακού τύπου εξοργιστικά επιχειρήματα που ακούμε μέχρι και από κυβερνητικά επιτελεία;

Ας δούμε τη μεγάλη εικόνα

Για ακόμα μια χρονιά, παρά τα μεγάλα λόγια, το κράτος αποδείχτηκε μη επιτελικό σε κάθε επίπεδο όσον αφορά τα ζητήματα που αφορούν συνολικά τον λαό (από την υγεία, την προστασία από πυρκαγιές και καιρικά φαινόμενα μέχρι την ενεργειακή φτώχεια και τις εργασιακές συνθήκες γαλέρας) και επιτελικότατο σε ότι αφορά την ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων (δις ευρώ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, φοροαπαλλαγές σε εφοπλιστές και γενικά στο μεγάλο κεφάλαιο, δυσθεώρητα κέρδη στους ομίλους ενέργειας κλπ).

Σχετικά με την παράταση για 30.8 και την κατάσταση του κλάδου

Αντίστοιχα μη επιτελικό παρουσιάζεται στα ζητήματα του κλάδου. Το έργο του ψηφιακού μετασχηματισμού της οικονομίας περνάει πάνω από τις πλάτες μας, σε συνδυασμό με τη συνεχόμενη υποστελέχωση των δημόσιων υπηρεσιών, προσθέτοντάς μας πολλές επιπλέον υποχρεώσεις και ευθύνες που συνοδεύονται από χειροτέρευση εργασιακών συνθηκών. Κυριολεκτικά η πλειοψηφία του κλάδου εργαζόμαστε καθημερινά από το ξημέρωμα μέχρι αργά το βράδυ σε συνθήκες πίεσης. Έχουμε ξεχάσει τι σημαίνει ξεκούραση, συχνά με συνέπειες στην σωματική και ψυχική μας υγεία, στην προσπάθεια να ανταπεξέλθουμε στις πλείστες υποχρεώσεις που έχουμε επωμιστεί.

Θυμίζουμε στους κυβερνώντες ότι ο τεράστιος όγκος δουλείας (MyDATA, πλατφόρμες κάθε είδους, επιστρεπτέες και πολλά ακόμα) που έχει προστεθεί στην εργασία μας και συχνά συνοδεύεται από τεχνικά προβλήματα, συνεχόμενες εγκυκλίους και αλληλοαναιρούμενες οδηγίες (με ευθύνη του υπουργείου) βαραίνει την έτσι κι αλλιώς μεγάλου όγκου εργασία των δηλώσεων εισοδήματος Φυσικών και Νομικών. Θυμίζουμε, ανάμεσα σε άλλα, το «φρούτο» της επικαιροποίησης για ακόμη μια φορά των στοιχείων επικοινωνίας, την εγγραφή και έκδοση νέων κωδικών στο taxis όπου δεν υπάρχουν κλπ.

Κατόπιν των παραπάνω, με ευθύνη του υπουργείου, φτάσαμε στο σημείο να είναι δυστυχώς αναγκαία και φέτος η ύπαρξη παράτασης. Όμως η παράταση των δηλώσεων για τέλος Αυγούστου χτυπάει άμεσα το δικαίωμα ξεκούρασης του κλάδου. Δεν μπορεί για ακόμα μια φορά να καλούμαστε να εργαστούμε χωρίς ωράρια, χωρίς Κυριακές και αργίες, χωρίς διακοπές ώστε να απαλλαγεί το κράτος από τις υποχρεώσεις του.

Με αφορμή τα παραπάνω

1. Η ΠΟΛ απέστειλε επιστολή στο υπουργείο με τα παρακάτω αιτήματα

  • ΑΜΕΣΑ την μεταφορά της καταληκτικής ημερομηνίας των φορολογικών δηλώσεων φυσικών και νομικών προσώπων στις 30/9.
  • Παράταση υποβολής στοιχείων των νομικών οντοτήτων στο πληροφοριακό σύστημα κεντρικού μητρώου πραγματικών δικαιούχων έως 31/12/2022.
  • Αναβολή της υποχρεωτικότητας των myDATA για το έτος 2022 και επανεξέταση για το έτος 2023 με αρχικό στάδιο την εφαρμογή της ηλεκτρονική τιμολόγησης.
  • Καμία επιβολή προστίμου για αποκλίσεις η τυπικές παραβάσεις στην υποβολή των myDATA.
  • Προστασία του ωραρίου, του εισοδήματος, του δικαιώματος στην άδεια για τον κλάδο.

2. Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις που καλούν οι σύλλογοι των ελ.επαγγελματιών την Παρασκευή,22/7/22 σε Αθήνα (11πμ Υπ.Οικ), Θεσσαλονίκη (11πμ, Υ.Μα.Θ.), Κέρκυρα(10π ΔΟΥ Κέρκυρας) και αλλού, όπως πάντα κάνουμε! Η συμμαχία εργαζομένων και μικρών ελ. επαγγελματιών για τα κοινά προβλήματα απέναντι στον κοινό αντίπαλο είναι επιβεβλημένη!

Η ΠΟΛ συνεχίζει και εντείνει την δράση της για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που να προστατεύει το εισόδημα, το ωράριο, την άδεια. Πριν λίγες μέρες πραγματοποιήσαμε πανελλαδική μέρα δράσης του κλάδου με δεκάδες κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις σε εταιρίες σε μια σειρά πόλεις. Ταυτόχρονα οι εκπρόσωποι της ΠΟΛ είχαν συνάντηση με εκπροσώπους εργοδοτών και ξεκίνησε η διαδικασία για υπογραφή ΣΣΕ.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου να γραφτούν στα σωματεία (μέλη της ΠΟΛ) γιατί ο αγώνας υπογραφής ΣΣΕ χρειάζεται μαζικότητα και συμμετοχή!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!