Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Δελτία Τύπου - Ανακοινώσεις

ΕΛΦΕΕ Ρόδου Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων - Ενημέρωση προς τους φορείς - επιχειρήσεις

ΕΛΦΕΕ Ρόδου

Προς

  • Τις Επιχειρήσεις του Νομού Δωδεκανήσου

Κοινοποίηση

  • Οικονομικό Επιμελητήριο Δωδεκανήσου
  • Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Δωδεκανήσου
  • Δικηγορικός Σύλλογος Ρόδου
  • Ιατρικός Σύλλογος Ρόδου
  • Οδοντιατρικός Σύλλογος Δωδεκανήσου
  • Φαρμακευτικός Σύλλογος Δωδεκανήσου
  • Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Δωδεκανήσου
  • Σύλλογος Τουριστικών Καταλυμάτων νήσου Ρόδου
  • Σύνδεσμος Εργολάβων Ηλεκτρολόγων Δωδεκανήσου
  • Σύλλογος Επισκευαστών Αμαξωμάτων Βαφέων Αυτοκινήτων και συναφών επαγγελμάτων Ρόδου
  • Σύλλογος Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών Δωδεκανήσου
  • Σωματείο Πτυχιούχων Αισθητικών Δωδεκανήσου
  • Εμπορικός Σύλλογος Ρόδου
  • Σύλλογο Υδραυλικών Ρόδου
  • Επίσης κοινοποιείται στα εγγεγραμμένα Μέλη της ΕΛΦΕΕ Ρόδου ώστε να προωθηθεί στο πελατολόγιο τους

Τετάρτη, 15 Ιουνίου 202

Θέμα: Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων - Ενημέρωση προς τους φορείς - επιχειρήσεις

Αγαπητοί Επαγγελματίες του Νομού Δωδεκανήσου,

Η Ένωση Λογιστών Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Ρόδου, σε τακτά χρονικά διαστήματα, παρέχει μια διαρκή ενημέρωση προς τους επιχειρηματίες του Νομού Δωδεκανήσου όπου θα γίνεται αναφορά σε διάφορα θέματα που θεωρούνται σημαντικά για την ενημέρωση σας.

Αυτή η 2η ενημέρωση, αφορά στο Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων, στην ενημέρωση του οποίου υποχρεούνται όλα τα Νομικά Πρόσωπα όπως οι προσωπικές εταιρείες (Ο.Ε. – Ε.Ε), κεφαλαιουχικές εταιρίες (Ι.Κ.Ε. – Ε.Π.Ε. – Α.Ε.) και μη κερδοσκοπικά πρόσωπα όπως οι Σύλλογοι κλπ.

Το «Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων» όπως αναφέρει και το όνομα, αναζητά τους «πραγματικούς» δικαιούχους μιας εταιρείας».

Συγκεκριμένα η ΑΑΔΕ αναφέρει ότι:

«Πραγματικός δικαιούχος (beneficial owner) θεωρείται κάθε φυσικό πρόσωπο στο οποίο πραγματικά ανήκει ή το οποίο ελέγχει πραγματικά μία εταιρική οντότητα ή για λογαριασμό του οποίου διεξάγονται συναλλαγές ή δραστηριότητες μιας εταιρείας. Η έννοια του πραγματικού δικαιούχου αντιπαραβάλλεται με την έννοια του νόμιμου κυρίου (legal owner) της νομικής οντότητας, ο οποίος δηλώνεται ως μέτοχος ασκών τον έλεγχο του νομικού προσώπου/οντότητας.

Σκοπός του Κεντρικού Μητρώου είναι η άμεση πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με τον πραγματικό δικαιούχο, στο πλαίσιο της διαφάνειας των εταιρικών οντοτήτων και των παρεμφερών νομικών μορφωμάτων, με στόχο την πρόληψη και την καταπολέμηση της χρησιμοποίησής τους για ξέπλυμα χρήματος και χρηματοδότηση της τρομοκρατίας. Στόχος της Ε.Ε. είναι η διασύνδεση των εθνικών Μητρώων Πραγματικών Δικαιούχων μέσω της ευρωπαϊκής κεντρικής πλατφόρμας έως τις 10 Μαρτίου 2021.»

Ως παράδειγμα για τα ανωτέρω, στις Ανώνυμες Εταιρίες πρέπει να ενημερωθούν αναλυτικά οι μέτοχοι φυσικά πρόσωπα με το ποσοστό τους. Στις ΟΕ – ΕΕ - ΕΠΕ και στις ΙΚΕ πρέπει να ενημερωθούν αναλυτικά τα φυσικά πρόσωπα εταίροι με το ποσοστό τους. Στα μη κερδοσκοπικά πρέπει να ενημερωθεί η πλατφόρμα με τα στοιχεία του προέδρου, του γραμματέα, και του ταμία.

Η υποχρέωση αυτή υπάρχει από το 2019, αλλά τώρα με την αλλαγή του Νόμου, γίνεται αυστηρότερη η μη τήρηση της με μεγάλα πρόστιμα. Στο νέο νομοσχέδιο, η παράλειψη ενημέρωσης επισύρει πρόστιμα έως και 40.000,00 € για το κάθε Νομικό Πρόσωπο που δεν ενημέρωσε ή ενημέρωσε ελλιπώς.

Η πλατφόρμα αναζητά και μερικά στοιχεία για τους μετόχους και τους εταίρους που εμπίπτουν στους κανόνες του GDPR και που είναι άγνωστα και στον Λογιστή σας.

Παραδείγματα περιπτώσεων είναι :

Mέλος μιας εταιρείας, εμφανίζεται μια αλλοδαπή εταιρεία άρα στο μητρώο πραγματικών δικαιούχων θα πρέπει να εμφανιστούν τα φυσικά πρόσωπα που υπάρχουν «πίσω» από την συγκεκριμένη εταιρεία.

Αφανής εταίρος ο οποίος εμφανίζεται σε τρίτους και ασκεί και διοίκηση.

Επίσης η πλατφόρμα για κάθε φυσικό πρόσωπο αναζητά αν είναι πολιτικά εκτεθειμένα τα ίδια ή μέσω συγγένειας ή συνεργασίας.

Για το λόγο τούτο, η υποχρέωση ενημέρωσης της πλατφόρμας είναι του Νόμιμου εκπροσώπου – Διαχειριστή της κάθε εταιρίας.

Η εργασία αυτή επειδή από το νόμο δεν είναι υποχρέωση του λογιστή, (όπως για παράδειγμα το Ε3 που πρέπει υποχρεωτικά να υπογράψει λογιστής) για αυτό και δεν καλύπτεται από την ασφάλεια αστικής ευθύνης των λογιστών.

Η άποψη της ΕΛΦΕΕ Ρόδου είναι πριν να προβείτε στην ενημέρωση του Μητρώου Πραγματικών Δικαιούχων και το πρόσωπο που ασκεί διοίκηση ή στην εταιρεία σας συμμετέχουν άλλες εταιρείες να ενημερώσετε άμεσα τον δικηγόρο σας, ώστε να συμπληρώσετε μαζί του την συγκεκριμένη πλατφόρμα.

Η είσοδος στην εφαρμογή γίνεται από τον ακόλουθο σύνδεσμο με τους κωδικούς taxisnet του Νόμιμου Εκπροσώπου και όχι της εταιρείας ή του Λογιστή Φοροτεχνικού σας.

https://www.gsis.gr/polites-epiheiriseis/epiheiriseis/mitroo-pragmatikon-dikaioyhon

Τα πρόστιμα που είναι προς ψήφιση είναι στον ακόλουθο σύνδεσμο εδώ (σημείωση forin.gr: βλ. το άρθρο 80 του νομοσχεδίου).

Το αναλυτικό εγχειρίδιο με τις οδηγίες χρήσης της πλατφόρμας για την καλύτερη ενημέρωση σας είναι στον ακόλουθο σύνδεσμο:

https://www.gsis.gr/sites/default/files/2020-06/pragmatikos%20dikaiouxos%20exgeiridio%20xrhshs%2017.6.20.pdf

Η άποψη της Ένωσης Λογιστών Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Ρόδου για το Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων, είναι πως όλη αυτή η διαδικασία μπορεί να αντλείται από το ΓΕΜΗ (Γενικό Εμπορικό Μητρώο) αυτόματα και ο Διαχειριστής ή Νόμιμος εκπρόσωπος της εταιρείας να προβαίνει σε επικαιροποίηση μόνο εφόσον υπάρχουν στοιχεία ότι τρίτο πρόσωπο ασκεί τη διοίκηση. Η διαδικασία αυτή να είναι υποχρεωτική μόνο όταν μέλος της εταιρείας είναι εταιρεία και όχι φυσικό πρόσωπο, το οποίο ούτως ή άλλως εννοιολογικά αποτελεί και τον πραγματικό δικαιούχο.

Για το Δ.Σ. της ΕΛΦΕΕ Ρόδου

Ο Πρόεδρος: Παπαγρηγορίου Νικόλαος

Ο Α’ Αντιπρόεδρος: Ηρακλείδης Ιωάννης

Ο Β’ Αντιπρόεδρος: Δαμιανός Μιχαήλ

Η Γενική Γραμματέας: Ξανθοπούλου Ειρήνη

Ο Ταμίας: Βασιλείου Χαράλαμπος

Ο Έφορος Δημοσίων Σχέσεων: Χαροκόπος Ιωάννης

Το Μέλος: Τορούμογλου Σάκης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!