Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Δελτία Τύπου - Ανακοινώσεις

ΕΛΦΕΕ Ρόδου Περί παράτασης υποβολής φορολογικών δηλώσεων

ΕΛΦΕΕ Ρόδου

ΠΡΟΣ: Υπουργό Οικονομικών κ. Κ.Χατζηδάκη

Κοινοποίηση: Υφυπουργό Οικονομικών κ. Χ.Θεοχάρη
Διοικητή Α.Α.Δ.Ε. κ. Γ.Πιτσιλή

Θέμα: «Περί παράτασης υποβολής φορολογικών δηλώσεων»

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Με την παρούσα επιστολή μας, όπως ίσως θα περιμένατε, δεν θα απαριθμήσουμε τους βάσιμους λόγους για τους οποίους επιβάλλεται να δοθεί παράταση στην υποβολή και των φετινών φορολογικών δηλώσεων φυσικών και νομικών προσώπων, άλλωστε σε αυτούς έχουν ήδη αναφερθεί τεκμηριωμένα τόσο η Π.Ο.Φ.Ε.Ε. όσο και οι δεκάδες Σύλλογοι Λογιστών – Φοροτεχνικών ανά την επικράτεια.

Φιλόδοξη επιδίωξή μας λοιπόν, χωρίς βερμπαλισμούς και αμετροέπεια, είναι να αφαιρέσουμε παρωπίδες και ωτοασπίδες που δημιουργούν ένα πέπλο εθελοτυφλίας στους συντελεστές που θέτουν το αχρείαστο και διαχρονικό πλέον δίλλημα του «αν θα πρέπει να δοθεί ή όχι παράταση στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων» και, γιατί όχι, να θέσουμε άπαντες ενώπιος ενωπίω για να απαντηθούν επιτέλους και με παρρησία καίρια ερωτήματα όπως το «Τις πταίει:» και το «Ποιους αφορά η παράταση;».

Αν και εσείς είναι πολύ πιθανό να μην γνωρίζετε, εν τούτοις πολλοί παλιοί συνάδελφοί μας και τωρινοί υπηρεσιακοί σας συνεργάτες, θα θυμούνται πως στο προ 20ετίας καθεστώς υποβολής χειρόγραφων φορολογικών δηλώσεων με ουρές δεκάδων μέτρων στις κατά τόπους Δ.Ο.Υ. και με νωπούς τους λεκέδες από το καρμπόν στα χέρια, ο λογιστής είχε απωλέσει από τους ώμους του τον μήνα Μάιο το βάρος της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων φυσικών και νομικών προσώπων και προγραμμάτιζε με σχετική ευχέρεια τις επόμενες υποχρεώσεις του αλλά και την ολιγοήμερη καλοκαιρινή ανάπαυλα του ιδίου και των συνεργατών του.

Τα πρώτα εκκαθαριστικά σημειώματα έκαναν δειλά - δειλά την εμφάνισή τους τον Ιούλιο, ενώ ο κύριος όγκος αυτών έφτανε στα χέρια των παραληπτών τον Σεπτέμβριο. Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι του εκσυγχρονισμού της φορολογικής διοίκησης αλλά δυστυχώς το πεδίο της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έμεινε άνυδρο και αφυδατωμένο, παρά τις άοκνες προσπάθειες και τις ατελείωτες εργατοώρες με ιδρώτα των ..υδρονομέων λογιστών.

Απαντώντας λοιπόν στο «Τις πταίει», μπορούμε να παραθέσουμε επιγραμματικά τις εξής κύριες αιτίες:

  • Οι αυξανόμενες δημοσιονομικές ανάγκες,
  • Η πολυνομία και οι διαρκείς αλλαγές του φορολογικού πλαισίου,
  • Η έλλειψη διαλειτουργικότητας των πλατφορμών της Φορολογικής Διοίκησης και της Διοίκησης γενικότερα,
  • Η απροθυμία ουσιαστικής συνεργασίας της Φορολογικής Διοίκησης με τον κλάδο μας,
  • Η απροθυμία της Διοίκησης για αποδοχή πρακτικότερων λύσεων σε ζητήματα υποβολών,
  • Η μονοδιάστατη οπτική της Διοίκησης σε θέματα ψηφιακού μετασχηματισμού, 
  • Η ασυνέπεια φορέων του Δημοσίου στις υποχρεώσεις τους για έγκαιρη παροχή στοιχείων,

αιτίες που μεταφέρουν ανέκαθεν και με μη συνεκτικό τρόπο διοικητικά βάρη από το Δημόσιο προς τις επιχειρήσεις, την εξυπηρέτηση των οποίων επωμίζεται ο κλάδος μας.

Αν και οι παραπάνω αιτίες σκιαγραφούν με σαφήνεια τον διαχρονικά υπαίτιο, τον οποίο εν προκειμένω τυγχάνει να εκπροσωπείτε σήμερα εσείς, είναι άλλο τόσο σαφές πως όποιες αιτίες και αν προσθέσει κανείς δεν θα καταφέρει να προσάψει ούτε ένα γραμμάριο ευθύνης στον επαγγελματία – επιστήμονα λογιστή – φοροτεχνικό για το επαναλαμβανόμενο σήριαλ της παράτασης.

Διαθέτοντας λοιπόν στοιχειώδεις ποσότητες ευθιξίας και υπηρεσιακής αυτοκριτικής από τα αποθέματά σας, θα συμφωνήσετε πιστεύουμε στο ότι και η φετινή παράταση αφορά στην κάλυψη των χρόνιων παθήσεων του μη συνεργάσιμου και ασυνεπούς ασθενή που εκπροσωπείτε σήμερα, παθήσεις συχνά κεκαλυμμένες και τιτλοφορούμενες ως «Δημόσιο συμφέρον», «Κοινωνική πολιτική», «Φορολογική συνείδηση», «Δημοσιονομικοί στόχοι», «Εκτέλεση προϋπολογισμού» και βεβαίως …«Εξυπηρέτηση φορολογουμένων και λογιστών».

Οφείλουμε βέβαια κι εμείς από την πλευρά μας να συμφωνήσουμε στο ότι η αναγκαία παράταση θα μας βοηθήσει να υπηρετήσουμε το επαγγελματικό και επιστημονικό μας καθήκον να υποβάλλουμε φορολογικές δηλώσεις και όχι φορολογικές εκτιμήσεις για όλα τα φορολογικά αντικείμενα, προς εξυπηρέτηση όμως επιχειρήσεων αλλά και …του «ασθενούς».

Εκτιμούμε λοιπόν πως αδόκιμες εκφράσεις τύπου «δεν θα δοθεί παράταση» ή/και τήρηση στάσης επιτήδειας αναμονής μέχρι το παρά πέντε της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν σκόπιμα και νυχθημερόν άνθρωποι με οικογένειες πίσω από ένα υπολογιστή, αφενός δεν προάγουν το θεσμικό σας καθήκον απέναντι στην κοινωνία και τις επιχειρήσεις, αφετέρου, και ειδικότερα στο πρόσωπό σας ως μέχρι πρότινος Υπουργός Εργασίας, αποδομείται με κυνικό μάλιστα τρόπο τολμούμε να πούμε, η κατά συνθήκην υποχρέωσή σας να έχετε νωπή ακόμη την ευαισθησία για ανθρώπινες συνθήκες απασχόλησης κάθε εργαζόμενου.

Κύριε Υπουργέ,

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η παρούσα «ενώπιος ενωπίω» τοποθέτησή μας αποτύπωσε αντικειμενικά και με την επιθυμητή παρρησία τους λόγους για τους οποίους είμαστε κάθε χρόνο στο ίδιο έργο θεατές, παράσταση στην οποία η Φορολογική Διοίκηση οφείλει φέτος να ρίξει αυλαία με μία γενναία παράταση στην ανοχή των προαναφερόμενων αδυναμιών της και με πνεύμα συνεργασίας να σχεδιάσει με τον κλάδο μας ένα νέο πλαίσιο υποβολής φορολογικών δηλώσεων με έναρξη ισχύος από το νέο έτος.

Είμαστε πάντα στη διάθεσή σας για γόνιμο διάλογο και εύρεση βέλτιστων πρακτικών και λύσεων.

Με εκτίμηση,

Για το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΛΦΕΕ Ρόδου

Ο Πρόεδρος
Παπαγρηγορίου Νικόλαος

Ο Α’ Αντιπρόεδρος
Ηρακλείδης Ιωάννης

Ο Β’ Αντιπρόεδρος
Δαμιανός Μιχαήλ

Η Γενική Γραμματέας
Ξανθοπούλου Ειρήνη

Ο Ταμίας
Βασιλείου Χαράλαμπος

Ο Έφορος Δημοσίων Σχέσεων
Χαροκόπος Ιωάννης

Το Μέλος
Τορούμογλου Σάκης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!