Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Αποφάσεις - Εγκύκλιοι

ΔΤΔ Γ 1041429 ΕΞ2022 Είσοδος στην ΕΕ τροφίμων ζωικής προέλευσης που εμπίπτουν στους επίσημους ελέγχους σε Συνοριακούς Σταθμούς Ελέγχου

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΑΑΔΕ
Ανεξάρτητη Αρχή
Δημοσίων Εσόδων
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ & Ε.Φ.Κ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ
ΤΜΗΜΑ Γ'
Ταχ. Δ/νση : Καρ.Σερβίας 10
Ταχ. Κώδικας : 10184 Αθήνα
Πληροφορίες : Αθ. Ασημακόπουλος
Τηλέφωνο : 2106987442-5
E-Mail : dtd@aade.gr
Url : www.aade.gr

Αθήνα , 12 Μαΐου 2022

Αριθ. Πρωτ.: ΔΤΔ Γ 1041429 ΕΞ2022

ΠΡΟΣ: ΠΙΝΑΚΑ ΔΙΑΝΟΜΗΣ

ΚΟΙΝ: ΠΙΝΑΚΑ ΔΙΑΝΟΜΗΣ

Θέμα: «Είσοδος στην ΕΕ τροφίμων ζωικής προέλευσης που εμπίπτουν στους επίσημους ελέγχους σε Συνοριακούς Σταθμούς Ελέγχου »

Σχετ.:

α) Το με αριθμό πρωτοκόλλου 481/109237/21-04-2022 έγγραφο του Τμήματος Ποιοτικού Ελέγχου και Ασφάλειας Τροφίμων Φυτικής Προέλευσης/ Διεύθυνσης Ποιότητας & Ασφάλειας Τροφίμων/Γενικής Διεύθυνσης Τροφίμων/Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων (επισυνάπτεται)

β) Η με αριθμό πρωτοκόλλου Ο ΔΤΔ Γ 1001405 ΕΞ 2022/31-12-2021 (ΑΔΑ: 949Υ46ΜΠ3Ζ-ΜΔΟ) εγκύκλιος οδηγιών της Α.Α.Δ.Ε.

Με αφορμή το ανωτέρω α) σχετικό και σε συνέχεια της β) σχετικής εγκυκλίου, αναφορικά με την υποχρέωση διενέργειας των επίσημων ελέγχων του Κανονισμού (ΕΕ) 625/2017 (Καν. 625/2017) στους Συνοριακούς Σταθμούς Ελέγχου (Border Control Posts: BCPs: ΣΣΕ) της πρώτης άφιξης στην ΕΕ, στα τρόφιμα μη ζωικής προέλευσης, που ανήκουν στο πεδίο εφαρμογής των Εκτελεστικών Κανονισμών (ΕΕ) με αριθμό 1793/2019, 1158/2020 και 1533/2020 καθώς και της Εκτελεστικής Απόφασης (ΕΕ) της Επιτροπής με αριθμό 884/2011, σας επισημαίνουμε τα ακόλουθα:

Σύμφωνα με τον Καν. 625/2017, η διασφάλιση της συμμόρφωσης με τη νομοθεσία της ΕΕ που αφορά τις γενικές κατηγορίες ζώων κι αγαθών του άρθρου 1§2,3 αυτού, υλοποιείται με τη διενέργεια επίσημων ελέγχων στους ΣΣΕ ή ειδικών επίσημων ελέγχων σε σημεία εισόδου διαφορετικά από τα ΣΣΕ, από τις εκάστοτε αρμόδιες αρχές των ΣΣΕ (Κτηνιατρικές, Φυτοϋγειονομικές κ.α) ή από τις Τελωνειακές Αρχές (στην περίπτωση των ειδικών ελέγχων των άρθρων 7 έως και 10 του Κανονισμού (ΕΕ) με αριθμό 2122/2019). Επίσης, στον ίδιο Κανονισμό ορίζονται τα ζώα κι αγαθά που εξαιρούνται από τους επίσημους ελέγχους στα ΣΣΕ (χωρίς να εξαιρούνται γενικά των ελέγχων).

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Καν. 625/2017, οι κατηγορίες των ζώων και των αγαθών του άρθρου 47§1 του ίδιου Κανονισμού, από Τρίτες Χώρες (Τ-Χ), πρέπει να παρουσιάζονται σε ΣΣΕ (που βρίσκονται σε σημεία εισόδου στην ΕΕ), για τη διενέργεια των προβλεπόμενων επίσημων ελέγχων πριν από την είσοδό τους στην ΕΕ.

Τα Κ-Μ στη βάση των άρθρων 59 κι 60 του Καν. 625/2017, ορίζουν και δημοσιεύουν στο διαδίκτυο ενημερωμένους καταλόγους των ΣΣΕ και των Σταθμών Ελέγχου (ΣΕ, ειδική περίπτωση) που λειτουργούν στο έδαφός τους, για τη διενέργεια των επίσημων ελέγχων σε μία ή περισσότερες από τις κατηγορίες ζώων κι αγαθών του άρθρου 47§1 του εν λόγω Κανονισμού.

Οι κατάλογοι με τους ΣΣΕ και κατά περίπτωση ΣΕ της ελληνικής επικράτειας, όπως επίσης τα σημεία εισόδου στην ΕΕ για τα ζώα συντροφιάς μη εμπορικής μετακίνησης, είναι διαθέσιμα στους παρακάτω ιστότοπους της Επιτροπής:

  • Για τους ΣΣΕ των ζώων κι αγαθών κτηνιατρικού ενδιαφέροντος στον https://ec.europa.eu/food/animals/veterinary-border-control/contact-details-bcpsveterinary_ enEU
  • Για τους ΣΣΕ και τα ΣΕ των τροφίμων μη ζωϊκής προέλευσης στον https://ec.europa.eu/food/horizontal-topics/official-controls-and-enforcement/importedproducts/ contact-details-bcps-and-cps-food-and-feed-non-animal-origin_en
  • Για τους ΣΣΕ και τα ΣΕ των αγαθών φυτοϋγειονομικού ενδιαφέροντος στον https://ec.europa.eu/food/horizontal-topics/official-controls-and-enforcement/importedproducts/ contact-details-bcps-and-cps-plants-and-plant-products_el
  • Για τα σημεία εισόδου στην ΕΕ ζώων συντροφιάς μη εμπορικής μετακίνησης στον Travellers' points of entry (europa.eu)

Οι βασικές υποχρεώσεις των Τελωνειακών Αρχών σε σχέση με τους επίσημους ελέγχους, κατά την είσοδο ή/και τη θέση σε τελωνειακό καθεστώς ή διαδικασία στην ΕΕ, ζώων κι αγαθών που εμπίπτουν σε αυτούς, εντοπίζονται στο άρθρο 57 του Καν. 625/2017, ενώ άλλες πιο ειδικές απαιτήσεις υπάρχουν στους Κανονισμούς που αναφέρονται λεπτομερώς στην ανωτέρω β) σχετική εγκύκλιο.

Σημειώνουμε εδώ πως με τον Καν. 2126/2019 έχει καταργηθεί από 14-12-2019 η απόφαση 94/641/ΕΚ, που θέσπιζε τους κανόνες που εφαρμόζονταν στον τομέα των κτηνιατρικών ελέγχων, για τα σχετικά προϊόντα προέλευσης Τρίτων-Χωρών που εισάγονταν σε εγκεκριμένα σημεία εισόδου σε ορισμένα ελληνικά νησιά (αναλυτικά το νέο πλαίσιο τίθεται στο σημείο 3.5 της ανωτέρω β) σχετικής).

Επιπρόσθετα, εφιστούμε την προσοχή στην εφαρμογή των νέων απαιτήσεων για τα Ξύλινα Μέσα Συσκευασίας, για τα αγαθά που αποτελούν μέρος των προσωπικών αποσκευών των επιβατών και προορίζονται για προσωπική κατανάλωση ή χρήση, και για τα μικρά φορτία αγαθών που αποστέλλονται σε φυσικά πρόσωπα και δεν προορίζονται να διατεθούν στην αγορά (Σημείο 1 Τμήματος VI, Σημεία 3 και 4 του Τμήματος V, αντίστοιχα της ανωτέρω β) σχετικής).

Υπενθυμίζεται, τέλος, η υποχρέωση των Τελωνειακών Αρχών στα σημεία εισόδου της ΕΕ που δεν διαθέτουν ΣΣΕ, να μην επιτρέπουν την είσοδο από τα εν λόγω σημεία στην Ένωση, για τα φορτία προϊόντων για τα οποία απαιτούνται επίσημοι έλεγχοι στους ΣΣΕ. Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ

ΕΥΔΟΚΙΑ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!