Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Δελτία Τύπου - Ανακοινώσεις

Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών Νέες βεβαιώσεις μετακίνησης - Δουλέψτε το Σ/Κ!

Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών

1 Μαρτίου 2021

Δελτίο Τύπου

Νέες βεβαιώσεις μετακίνησης - Δουλέψτε το Σ/Κ!

Σε συνέχεια των χιλιάδων ρυθμίσεων και έκτακτων νομοθετημάτων της Κυβέρνησης που εντατικοποιούν όλο και περισσότερο την εργασία για τον κλάδο των λογιστών, ήρθαν άλλες 3 αποφάσεις, που με τον τρόπο τους συμβάλουν ώστε να ενισχύονται ακόμα περισσότερο διακαείς πόθοι της τωρινής αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων και των μεγαλοεργοδοτών.

Όπως είναι η προσπάθεια για κατάργηση στην πράξη του 8ώρου και της 5ήμερης εργάσιμης εβδομάδας. 

Με τις αποφάσεις που εκδόθηκαν την Παρασκευή 26/02/2021 το απόγευμα, η ισχύς των βεβαιώσεων μετακίνησης εργαζομένων και ελεύθερων επαγγελματιών δεν παρατείνεται αυτόματα όσο παρατείνεται και το lockdown, δηλαδή μέχρι 08/03/2021.

Αποτέλεσμα αυτού ήταν χιλιάδες συνάδελφοι να πρέπει να εργασθούν το Σαββατοκύριακο 27-28/02/2021(!!!), έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι εργαζόμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες θα μπορούν να προσέλθουν στην εργασία τους την Δευτέρα 01/03/2021, με τις νόμιμες βεβαιώσεις μετακίνησης και χωρίς τον κίνδυνο να δεχτούν το αντίστοιχο πρόστιμο. 

Επιπλέον, το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, την ίδια μέρα, Παρασκευή 26/02/2021, εξέδωσε ανακοίνωση για τον τρόπο και τον χρόνο δήλωσης των αναστολών Μαρτίου 2021.

Ανακοίνωσε πως το διάστημα κατά το οποίο θα μπορούν να δηλωθούν οι αναστολές εργαζόμενων, είτε για το διάστημα 01/03–07/03/2021, είτε για όλο τον μήνα, είτε για επιμέρους διαστήματα, είναι Τετάρτη 03/03/2021 μέχρι Κυριακή 07/03/2021! Αντίστοιχα για τα παραπάνω σημειώνουμε την παράταση που δόθηκε την τελευταία στιγμή για την υποβολή της ΑΠΔ Ιανουαρίου 2021 και Δώρου Χριστουγέννων. 

Αυτά έρχονται σε συνέχεια της αντίστοιχης απόφασης για τις αναστολές του Φεβρουαρίου που και πάλι ανάγκαζε τους συναδέλφους λογιστές σε δουλειά το Σαββατοκύριακο. 

Όπως κάθε συνάδελφος αντιλαμβάνεται, με τον όλο και αυξανόμενο φόρτο εργασίας, είναι αδύνατον να υποβληθούν οι προβλεπόμενες δηλώσεις αν δεν εργαστούν πέρα του ωραρίου τους άλλα και τα Σαββατοκύριακα. 

Δυσκολευόμαστε να πιστέψουμε ότι όλες αυτές οι περιπτώσεις αποτελούν απλά αστοχίες κάτω από το βάρος των συνθηκών.

Άλλωστε οι προσπάθειες για την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και την επέκταση της εργάσιμης εβδομάδας είναι διαρκείς από όλες τις κυβερνήσεις.

Ως άξιος συνεχιστής, η σημερινή κυβέρνηση της Ν.Δ. αξιοποιεί τις έκτακτες συνθήκες που βιώνουμε για να χτυπήσει ένα ακόμα από τα εναπομείναντα δικαιώματα των εργαζομένων και στον δικό μας κλάδο.

Αναμένεται το προσεχές διάστημα το νομοσχέδιο για τα εργασιακά που ανάμεσα σε άλλα νομοθετεί το 10ωρο και την τηλεργασία !! 

Πέρα από τα παραπάνω, παραμένει σημαντικό πρόβλημα ότι οι παρατάσεις για τις διάφορες προθεσμίες δίνονται κυριολεκτικά στο «παρά 5» της λήξης.

Το αποτέλεσμα είναι οι συνάδελφοι να έχουν ήδη υποστεί την πίεση, το άγχος και την πολύωρη -εκτός ωραρίου και απλήρωτη εργασία για να φέρουν εις πέρας το έργο τους.

Είναι αναγκαίο οι παρατάσεις να ανακοινώνονται σε εύλογο διάστημα ώστε να μπορεί να διευκολύνεται ο προγραμματισμός. 

Δεν θα επιτρέψουμε να περάσουν τα διαχρονικά σχέδια για την καταστρατήγηση του 8ώρου και της 5ήμερης εργασίας. 

Απαιτούμε: 

  • Άμεση ανακοίνωση για αυτόματη επέκταση της χρονικής ισχύος των βεβαιώσεων μετακίνησης μέχρι την Τετάρτη 03/03/2021 έτσι ώστε να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος για την έκδοσή νέων.
  • Κανένα πρόστιμο σε εργαζόμενο και ελεύθερο επαγγελματία που θα προσέρχεται στην εργασία του με την προηγούμενη βεβαίωση μετακίνησης έως την Τετάρτη 03/03/2021.
  • Άμεση επέκταση του χρονικού περιθωρίου για την υποβολή των δηλώσεων αναστολών μηνός Μαρτίου έως την Τετάρτη 10/03/2021. 
  • Έγκαιρη και άμεση ενημέρωση από τους αρμόδιους φορείς για τις αντίστοιχες επερχόμενες υποχρεώσεις. 
  • Οι παρατάσεις να ανακοινώνονται εγκαίρως και όχι την τελευταία στιγμή. 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!