Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

Τροπολογία Απαλλαγή ατόμων με αναπηρία από τα τέλη κυκλοφορίας και το τέλος ταξινόμησης επιβατικών οχημάτων

Με τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών με τίτλο "Περιστολή του λαθρεμπορίου-Κύρωση του Πρωτοκόλλου για την εξάλειψη του παράνομου εμπορίου καπνού, διατάξεις περί κοινωφελών περιουσιών και σχολαζουσών κληρονομιών, διατάξεις για τα τέλη κυκλοφορίας και τα τέλη ταξινόμησης, κίνητρα για την προσέλκυση φορολογικών κατοίκων" τροποποιείται το άρθρο 16 του ν. 1798/1988, με το οποίο υπάγονται συγκεκριμένες κατηγορίες ατόμων με αναπηρία στις ισχύουσες απαλλακτικές διατάξεις του ν. 490/1976, μεταξύ των οποίων και η απαλλαγή από τα τέλη κυκλοφορίας και το τέλος ταξινόμησης επιβατικών οχημάτων κυλινδρισμού έως 1650 κ.εκ..

Ακολουθεί η σχετική διάταξη και η αιτιολογική της έκθεση

Σχετική διάταξη

Άρθρο 3

Απαλλαγή από το τέλος ταξινόμησης και τα τέλη κυκλοφορίας ορισμένων κατηγοριών ατόμων με αναπηρία -

Τροποποίηση του άρθρου 16 του ν. 1798/1988

1. Στην περ. Γ της παρ. 1 του άρθρου 16 του ν. 1798/1988 (Α' 166) τροποποιούνται οι υποπερ. α', β', δ' και ε' και η περ. Γ' διαμορφώνεται ως εξής:

«Γ. Στους Έλληνες πολίτες και πολίτες των άλλων κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με κατοικία στην Ελλάδα, οι οποίοι:

α. είναι άτομα με νοητική αναπηρία με δείκτη νοημοσύνης κάτω του 40, ή

β. είναι άτομα με αυτισμό, εφόσον αυτός συνοδεύεται από επιληπτικές κρίσεις ή νοητική αναπηρία ή οργανικό ψυχοσύνδρομο, οι οποίοι, εξαιτίας των παθήσεων αυτών έχουν καταστεί ανάπηροι, με συνολικό ποσοστό αναπηρίας από εξήντα επτάτοις εκατό (67%) και άνω, είναι ανίκανοι για εργασία και έχουν ανάγκη βοήθειας ή

γ. πάσχουν από μεσογειακή αναιμία ή

δ. πάσχουν από νεφρική ή ηπατική ή πνευμονική ανεπάρκεια τελικού σταδίου ή είναι νεφροπαθείς ή ηπατοπαθείς ή καρδιοπαθείς, μεταμοσχευμένοι ή

ε. πάσχουν από συγγενή αιμορραγική διάθεση (αιμορροφιλία) ή κυστική ίνωση ή ομόζυγο κληρονομική υπερχοληστερολαιμία, οι οποίοι, εξαιτίας των παθήσεων αυτών, έχουν καταστεί ανάπηρος με συνολικό ποσοστό αναπηρίας από εξήντα επτάτοις εκατό (67%) και άνω, είναι ανίκανοι για εργασία και έχουν ανάγκη βοήθειας».

2. Η παρ. 1 εφαρμόζεται για τα τέλη κυκλοφορίας έτους 2021 και επομένων."

Αιτιολογική έκθεση

Άρθρο 3: Με την προτεινόμενη ρύθμιση τροποποιείται το άρθρο 16 του ν. 1798/1988 (Α'166), με το οποίο υπάγονται συγκεκριμένες κατηγορίες ατόμων με αναπηρία στις ισχύουσες απαλλακτικές διατάξεις του ν. 490/1976 (Α'331), μεταξύ των οποίων και η απαλλαγή από τα τέλη κυκλοφορίας και το τέλος ταξινόμησης επιβατικών οχημάτων κυλινδρισμού έως 1650 κ.εκ..

Ειδικότερα, με την εν λόγω ρύθμιση εντάσσονται στις εν λόγω απαλλακτικές διατάξεις και Έλληνες πολίτες και πολίτες της Ε.Ε. με κατοικία στην Ελλάδα, οι οποίοι:

  • πάσχουν από ηπατική ή καρδιακή ή πνευμονική ανεπάρκεια τελικού σταδίου ή είναι ηπατοπαθείς ή καρδιοπαθείς ή πνευμονοπαθείς μεταμοσχευμένοι
  • πάσχουν από κυστική ίνωση ή από Ομόζυγο Κληρονομική Υπερχοληστερολαιμία, οι οποίοι, εξαιτίας των παθήσεων αυτών έχουν καταστεί ανάπηροι, με συνολικό ποσοστό αναπηρίας από εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω, είναι ανίκανοι για εργασία και έχουν ανάγκη βοήθειας."
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Koula Lianeri
Koula Lianeri
02/12/2020 18:33:33

Το αυτοκίνητο πρέπει να είναι μόνο στο όνομα του ατόμου που έχει την αναπηρία;

Koula Lianeri
Koula Lianeri
02/12/2020 18:33:30

Το αυτοκίνητο πρέπει να είναι μόνο στο όνομα του ατόμου που έχει την αναπηρία;