Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

Τροπολογία Ρυθμίσεις για τη διαγραφή των προστίμων που αφορούν την εκπρόθεσμη υποβολή των Μ.Υ.Φ. 2014. Δυνατότητα παράτασης υποβολής των δηλώσεων πελατών λογιστών-φοροτεχνικών που ασθενούν από Covid-19

Με τροπολογία που κατατέθηκε στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Οικονομικών με τίτλο «Περιστολή του λαθρεμπορίου - Κύρωση του Πρωτοκόλλου για την εξάλειψη του παράνομου εμπορίου καπνού, διατάξεις περί κοινωφελών περιουσιών και σχολαζουσών κληρονομιών, διατάξεις για τα τέλη κυκλοφορίας και τα τέλη ταξινόμησης, κίνητρα για την προσέλκυση φορολογικών κατοίκων» προτείνονται ρυθμίσεις για τη διαγραφή των προστίμων που αφορούν την εκπρόθεσμη υποβολή των Μ.Υ.Φ. 2014 και τη δυνατότητα παράτασης υποβολής των δηλώσεων πελατών λογιστών-φοροτεχνικών που ασθενούν από Covid-19. 

Η τροπολογία κατατέθηκε από τους προτείνοντες βουλευτές Β. Σπανάκη, Ι. Παππά, Ξ. Μπαραλιάκο, Δ. Μαρκόπουλο, Μ. Χρυσομάλλη και Δ. Σταμενίτη. 

Αναλυτικότερα, με το πρώτο άρθρο της τροπολογίας προτείνεται η ρύθμιση του ζητήματος για τη διαγραφή των προστίμων που αφορούν την εκπρόθεσμη υποβολή των Μ.Υ.Φ. του 2014.

Με το δεύτερο άρθρο της τροπολογίας επιδιώκεται να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα που έχει εντοπισθεί από την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού, όταν λογιστές - φοροτεχνικοί που είχαν νοσήσει με COVID-19 δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στις αυξημένες υποχρεώσεις τους εντός συγκεκριμένων προθεσμιών, με αποτέλεσμα να επιβληθούν πρόστιμα στους πελάτες τους αλλά και στις εταιρείες που εργάζονται ως μισθωτοί. Επίσης υπήρξε σοβαρό πρόβλημα και στις περιπτώσεις θανάτων λογιστών - φοροτεχνικών, όπου έπρεπε από τους πελάτες τους να εξουσιοδοτηθεί άλλος λογιστής - φοροτεχνικός για την υποβολή των πάσης φύσεως δηλώσεων τους, μέσα σε επίσης ασφυκτικές προθεσμίες.

Παρατίθενται ακολούθως οι προτεινόμενες διατάξεις στο σύνολό τους:

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών με τίτλο «Περιστολή του λαθρεμπορίου - Κύρωση του Πρωτοκόλλου για την εξάλειψη του παράνομου εμπορίου καπνού, διατάξεις περί κοινωφελών περιουσιών και σχολαζουσών κληρονομιών, διατάξεις για τα τέλη κυκλοφορίας και τα τέλη ταξινόμησης, κίνητρα για την προσέλκυση φορολογικών κατοίκων»

Θέμα: «Ρυθμίσεις για τη διαγραφή των προστίμων που αφορούν την εκπρόθεσμη υποβολή των Μ.Υ.Φ. του 2014 και για τη δυνατότητα παράτασης υποβολής των δηλώσεων πελατών λογιστών-φοροτεχνικών που ασθενούν από Covid-19»

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Άρθρο 1

Στο άρθρο 72 του ν.4174/2013 προστίθεται παράγραφος ως εξής:

«Δεν επιβάλλονται πρόστιμα του άρθρου 54 του παρόντος νόμου για την εκπρόθεσμη υποβολή φορολογικών στοιχείων που υποβλήθηκαν μέχρι και τις 25.1.2016 στο ηλεκτρονικό σύστημα υποβολής καταστάσεων φορολογικών στοιχείων, προμηθευτών και πελατών και αφορούσαν το έτος 2014.

Σε περίπτωση που έχουν επιβληθεί πρόστιμα και δεν έχουν καταβληθεί διαγράφονται οίκοθεν. Σε περίπτωση καταβολής τα σχετικά ποσά συμψηφίζονται ή επιστρέφονται με ενέργειες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.)».

Άρθρο 2

«Σε περίπτωση, που λογιστής - φοροτεχνικός βεβαιωμένα πάσχει από COVID-19, μετατίθενται για χρονικό διάστημα τουλάχιστον ενός μηνός οι προθεσμίες υποβολής των πάσης φύσεως δηλώσεών του και των εντολέων - πελατών του, για τις οποίες έχει εξουσιοδοτηθεί μέσω των αντίστοιχων πληροφοριακών συστημάτων του δημοσίου, καθώς και η εκπλήρωση των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων του γραφείου του και των πελατών του.

Ειδικά για την περίπτωση θανάτου λογιστή - φοροτεχνικού, η παραπάνω παράταση ισχύει μέχρι την εξουσιοδότηση του πελάτη του σε άλλο λογιστή - φοροτεχνικό».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!