Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Αποφάσεις - Εγκύκλιοι

Δ1α/ΓΠ.οικ. 74727/2020 Tροποποίηση της υπό στοιχεία Δ1α/ΓΠ.οικ. 71354/7.11.2020 κοινής απόφασης αναφορικά με το προσωρινό περιορισμό των χερσαίων, αεροπορικών και θαλάσσιων συνδέσεων της Χώρας

Αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 74727

ΦΕΚ Β5155 - 20.11.2020

Tροποποίηση της υπό στοιχεία Δ1α/ΓΠ.οικ. 71354/7.11.2020 κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Προστασίας του Πολίτη, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας, Εσωτερικών, Υποδομών και Μεταφορών και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής «Επιβολή του μέτρου του προσωρινού περιορισμού των χερσαίων, αεροπορικών και θαλάσσιων συνδέσεων της Χώρας και του κατ’ οίκον προσωρινού περιορισμού προσώπων που εισέρχονται στη χώρα από τα συνοριακά σημεία ελέγχου της Κακαβιάς και της Κρυσταλλοπηγής, προς περιορισμό της διασποράς του κορωνοιού COVID-19» (Β’4911).

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΥΓΕΙΑΣ - ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ

Έχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις:

α.Του άρθρου πρώτου της από 25.2.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Κατεπείγοντα μέτρα αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης κορωνοϊού» (Α’42), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 1 του ν. 4682/2020 (Α’76), και ιδίως των περ. γ) και δ) της παρ. 2 και της περ. β) της παρ. 4 αυτού,

β. του π.δ. 121/2017 «Οργανισμός του Υπουργείου Υγείας» (Α’148),

γ. του π.δ. 123/2017 «Οργανισμός Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών» (Α’151), και

δ. του π.δ. 83/2019 «Διορισμός Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών» (Α’121).

2. Την υπό στοιχεία Δ1α/Γ.Π.οικ.71354/7.11.2020 κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Προστασίας του Πολίτη, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας, Εσωτερικών, Υποδομών και Μεταφορών και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής «Επιβολή του μέτρου του προσωρινού περιορισμού των χερσαίων, αεροπορικών και θαλάσσιων συνδέσεων της Χώρας και του κατ’ οίκον προσωρινού περιορισμού προσώπων που εισέρχονται στη χώρα από τα συνοριακά σημεία ελέγχου της Κακαβιάς και της Κρυσταλλοπηγής, προς περιορισμό της διασποράς του κορωνοιού COVID-19» (Β’ 4911), όπως αυτή τροποποήθηκε με τις υπό στοιχεία Δ1α/ΓΠ.οικ.71606/9.11.2020 (Β’4945), Δ1α/ΓΠ.οικ.72991/14.11.2020 (Β’5045) και Δ1α/ ΓΠ.οικ.74341/19.11.2020 (Β’ 5103) κοινές υπουργικές αποφάσεις.

3. Την εξακολούθηση της συνδρομής επιτακτικών λόγων δημοσίου συμφέροντος, ενόψει των επιδημιολογικών δεδομένων, που καθιστά αναγκαίο τον περαιτέρω προσωρινό περιορισμό των χερσαίων συνδέσεων της Χώρας.

4. Την από 20.11.2020 εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19.

5.Την υπό στοιχεία Β1, Β2/οικ.74726/20.11.2020 βεβαίωση της Διεύθυνσης Προϋπολογισμού και Δημοσιονομικών Αναφορών της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με την οποία η έκδοση της παρούσας απόφασης δεν προκαλεί δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού, αποφασίζουμε:

Άρθρο μόνο

1. Το άρθρο πρώτο της υπό στοιχεία Δ1α/Γ.Π.οικ. 71354/7.11.2020 κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Προστασίας του Πολίτη, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας, Εσωτερικών, Υποδομών και Μεταφορών και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής «Επιβολή του μέτρου του προσωρινού περιορισμού των χερσαίων, αεροπορικών και θαλάσσιων συνδέσεων της Χώρας και του κατ’ οίκον προσωρινού περιορισμού προσώπων που εισέρχονται στη Χώρα από τα συνοριακά σημεία ελέγχου της Κακαβιάς και της Κρυσταλλοπηγής, προς περιορισμό της διασποράς του κορωνοιού COVID-19» (Β’ 4911), όπως αυτό τροποποιήθηκε από την υπό στοιχεία Δ1α/ ΓΠ.οικ.74341/19.11.2020 (Β’5103) κοινή υπουργική απόφαση, αντικαθίσταται ως εξής:

«Άρθρο πρώτο

Προσωρινός περιορισμός των χερσαίων συνδέσεων της Χώρας

1. Τον προσωρινό περιορισμό εν όλω των χερσαίων (οδικών και σιδηροδρομικών) συνδέσεων προς και από την Επικράτεια για προληπτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας από την περαιτέρω διάδοση του κορωνοϊού COVID‐19, καθώς και την απαγόρευση εισόδου προσώπων μέσω των ανωτέρω συνδέσεων, εκτός αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις της παρούσας.

2. Η είσοδος στην Επικράτεια μέσω του συνοριακού σημείου ελέγχου του Προμαχώνα επιτρέπεται για πρόσωπα, τα οποία:

α) Έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε εργαστηριακό έλεγχο για κορωνοϊό COVID-19 με τη μέθοδο PCR που έχει διενεργηθεί με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος

αα) εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών πριν από την άφιξή τους στην Ελλάδα,

αβ) από εργαστήρια αναφοράς της χώρας προέλευσης ή διέλευσης ή δημόσια ή ιδιωτικά εργαστήρια της χώρας αυτής, εφόσον τα ιδιωτικά αυτά εργαστήρια έχουν πιστοποιηθεί από την αρμόδια εθνική αρχή πιστοποίησης της χώρας,

β) φέρουν βεβαίωση της ως άνω διάγνωσης, στην αγγλική γλώσσα, η οποία περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο και τον αριθμό διαβατηρίου ή ταυτότητας του προσώπου και την οποία επιδεικνύουν στα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) που είναι επιφορτισμένα με τη διενέργεια ιατρικών ελέγχων και

γ) ανιχνεύονται αρνητικοί κατά την υποβολή τους σε rapid test στο συνοριακό σημείο ελέγχου από κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του ΕΟΔΥ.

3. Η είσοδος στην Επικράτεια μέσω άλλων συνοριακών σημείων ελέγχου επιτρέπεται μόνο στις ακόλουθες περιπτώσεις και πάντως υπό την προϋπόθεση αρνητικής διάγνωσης των εισερχομένων προσώπων σε εργαστηριακό έλεγχο για κορωνοϊό COVID-19 εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών πριν από την άφιξή τους στην Ελλάδα, προσκόμισης της σχετικής βεβαίωσης, καθώς και αρνητικής ανίχνευσής τους μετά από την υποβολή τους σε rapid test, σύμφωνα με την παρ. 2:

α) Έλληνες πολίτες, κατόχοι άδειας παραμονής, πρόσωπα που έχουν την κύρια κατοικία τους στην Ελλάδα, καθώς και πρόσωπα που εισέρχονται στη Χώρα για τις απολύτως αναγκαίες επαγγελματικές και ιατρικές μετακινήσεις που αποδεικνύονται με τα κατάλληλα έγγραφα δύνανται να εισέρχονται στη Χώρα μέσω των συνοριακών σημείων ελέγχου Κακαβιάς, Ευζώνων και Κήπων.

β) Κάτοχοι Ειδικού ΔελτίουΤαυτότητας Ομογενούς δύνανται να εισέρχονται στη Χώρα μέσω του συνοριακού σημείου ελέγχου Κακαβιάς.

γ) Η είσοδος οχημάτων νοσοκομειακής διακομιδής προερχόμενων από το Κόσοβο που εισέρχονται στην Επικράτεια για νοσηλεία των μεταφερόμενων ασθενών, οι οποίοι ανήκουν στο διπλωματικό, στρατιωτικό ή διοικητικό προσωπικό κρατών μελών της ΕΕ και της EULEX στο Κόσοβο, καθώς και των μελών των οικογενειών αυτών, σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης είναι δυνατή μέσω του συνοριακού σημείου ελέγχου Ευζώνων.

4. Για τα συνοριακά σημεία ελέγχου Προμαχώνα, Κακαβιάς, Ευζώνων και Κήπων, εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις των παρ. 2 και 3, η διέλευση είναι δυνατή καθημερινώς μόνο από τις 7:00 π.μ. έως τις 11:00 μ.μ.. Ειδικώς από το συνοριακό σημείο ελέγχου Κακαβιάς επιτρέπεται η είσοδος κατ’ ανώτατο όριο επτακοσίων πενήντα (750) ατόμων την ημέρα.

5. Η διέλευση φορτηγών οχημάτων για τη μεταφορά εμπορευμάτων είναι δυνατή μέσω των συνοριακών σημείων ελέγχου Προμαχώνα, Κακαβιάς, Ευζώνων, Νυμφαίας, Ορμενίου, Κήπων και Εξοχής, χωρίς να απαιτείται η συνδρομή των προϋποθέσεων των παρ. 2, 3 και 4. Ειδικώς από τα συνοριακά σημεία ελέγχου Νυμφαίας, Ορμένιου και Εξοχής επιτρέπεται, στην περίπτωση του προηγούμενου εδαφίου, η διέλευση ενός (1) μόνο επιβάτη ανά όχημα.

6. Πρόσωπα που εισέρχονται στη Χώρα για τις απολύτως αναγκαίες επαγγελματικές μετακινήσεις και στη συνέχεια εξέρχονται αυτής, δεν μπορούν να επανεισέλθουν στην Επικράτεια εντός του χρόνου ισχύος της παρούσας. Έλληνες πολίτες, κατόχοι άδειας παραμονής, πρόσωπα που έχουν την κύρια κατοικία τους στην Ελλάδα και Κάτοχοι Ειδικού ΔελτίουΤαυτότητας Ομογενούς που εξέρχονται της ελληνικής Επικράτειας από τη δημοσίευση της παρούσας και επιθυμούν να επανεισέλθουν σε αυτή εντός του χρόνου ισχύος της παρούσας, υποχρεούνται να προβούν προ της εξόδου σε σχετική αναγγελία, συμπληρώνοντας ηλεκτρονική φόρμα μέσω της διαδικτυακής πύλης https://travel.gov.gr.

7. Οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα μέσω χερσαίων συνδέσεων, ανεξαρτήτως υπηκοοότητας, καθώς και οι μόνιμοι κάτοικοι της Χώρας που ταξιδεύουν προς χώρες του εξωτερικού μέσω χερσαίων συνδέσεων υποχρεούνται να συμπληρώνουν την ηλεκτρονική φόρμα PLF (Passenger Locator Form) στη διαδικτυακή πύλη http://travel.gov.gr με τα στοιχεία επαφής τους στην Ελλάδα πριν από την άφιξή τους στη Χώρα ή την αναχώρησή τους από αυτή και να επιδεικνύουν στο συνοριακό σημείο ελέγχου την απόδειξη συμπλήρωσης της ηλεκτρονικής φόρμας PLF που αποστέλλεται αυτόματα με ηλεκτρονικό μήνυμα στον ταξιδιώτη από το σύστημα. Έγκυρη φόρμα PLF, με κωδικό QR, θεωρείται αναγκαία για την είσοδο σε κάθε πύλη εισόδου της Χώρας.».

2. Η υπό στοιχεία Δ1α/ΓΠ.οικ.52835/27.8.2020 (Β’3557) κοινή υπουργική απόφαση, όπως εκάστοτε ισχύει, δεν θίγεται από την εφαρμογή της παρούσας.

3. Η παρούσα ισχύει από τη δημοσίευσή της έως και τις 4 Δεκεμβρίου 2020 και ώρα 23.59.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αθήνα, 20 Νοεμβρίου 2020

Οι Υπουργοί

Υγείας ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΙΚΙΛΙΑΣ

Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!