Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

Βουλή Παρατείνεται με τροπολογία η δυνατότητα δήλωσης των «ξεχασμένων» τετραγωνικών

Παρατείνεται έως τις 31 Αυγούστου 2020 η δυνατότητα δήλωσης των «ξεχασμένων» τετραγωνικών, με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Για όσους υπάγονται στη ρύθμιση της παρ. 1 του άρθρου 102 του ν. 4495/2017 (Α' 167), η δήλωσή τους στους Δήμους, για αδήλωτα τετραγωνικά, ακολουθεί την καταληκτική ημερομηνία της τακτοποίησης αυθαιρέτων και η απαλλαγή του προστίμου θα αφορά την τελευταία πενταετία από τον χρόνο της δήλωσης. Με άλλη τροπολογία, από 1η Οκτωβρίου 2020, συστήνεται και λειτουργεί σε κάθε δήμο Υπηρεσία Δόμησης (ΥΔΟΜ) - ανεξάρτητα αν έχει προβλεφθεί στον οικείο Οργανισμό.

Με άλλες διατάξεις της τροπολογίας:

- Δίνεται παράταση του κύκλου κινητικότητας του 2019 έως 15 Ιουλίου 2020 προκειμένου να διεκπεραιωθούν εκκρεμότητες που προέκυψαν λόγω του Covid-19.

- Αναπροσαρμόζεται η προθεσμία για αξιολόγηση. Νέα ημερομηνία έναρξης των διαδικασιών για αξιολόγηση της περιόδου 2019 ορίζεται η 15η Ιουλίου 2020.

- Ρυθμίζονται - για λόγους ταχύτητας - τεχνικά θέματα που αφορούν τη συγκρότηση των συμβουλίων για επιλογή προϊσταμένων στο Δημόσιο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Παρατίθενται ακολούθως η αιτιολογική έκθεση και οι προτεινόμενες διατάξεις της τροπολογίας.

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ 

ΜΕ ΤΙΤΛΟ

«Ενιαίο κείμενο Δικονομίας για το Ελεγκτικό Συνέδριο, ολοκληρωμένο νομοθετικό πλαίσιο για τον προσυμβατικό έλεγχο, τροποποιήσεις στον Κώδικα Νόμων για το Ελεγκτικό Συνέδριο και διατάξεις για την αποτελεσματική απονομή της δικαιοσύνης»

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ 

Επί του άρθρου 1 

Με τις διατάξεις της παρ. 1 διασφαλίζεται η συνέχεια της διοίκησης σε ό,τι αφορά τη συγκρότηση των αρμοδίων συλλογικών οργάνων επιλογής προϊσταμένων κατόπιν της επιλογής και τοποθέτησης των υπηρεσιακών γραμματέων στα Υπουργεία. Η προϊσχύουσα ρύθμιση, η οποία καταργείται με την προτεινόμενη ρύθμιση, προκαλούσε δυσχέρειες στην ανασυγκρότηση των συλλογικών οργάνων ως προς το μέλος που προβλέπει τον ορισμό του Υπηρεσιακού Γραμματέα, καθώς προϋποθέτει την επιλογή kolτοποθέτηση του συνόλου των υπηρεσιακών γραμματέων, συνθήκη ωστόσο η οποία δεν δύναται να συντρέχει την ίδια χρονική στιγμή, καθώς η τοποθέτηση εκάστου υπηρεσιακού γραμματέα γίνεται από τον οικείο Υπουργό με ξεχωριστή απόφαση, οπότε και ουδέποτε θα συμπέσει χρονικά η τοποθέτηση όλων των υπηρεσιακών γραμματέων. Για τον λόγο αυτό με την κατάργηση της ρύθμισης αυτής, θα είναι δυνατός ο ορισμός των υπηρεσιακών γραμματέων που θα συμμετέχουν στα αρμόδια συμβούλια επιλογής με αναπληρωτές που θα υποδειχθούν από το ΑΣΕΠ από τη δεξαμενή των ήδη τοποθετηθέντων υπηρεσιακών γραμματέων, εφόσον επαρκούν.  

Με την περ. α) της παρ. 2 παρατείνεται η αποκλειστική προθεσμία ολοκλήρωσης των διαδικασιών κινητικότητας του Α' κύκλου 2019, προκειμένου να παρασχεθεί η δυνατότητα στους αρμόδιους φορείς να ολοκληρώσουν τις απαιτούμενες κατά νόμο ενέργειες.

Με την περ. β) της παρ. 2 ρυθμίζεται η προθεσμία διενέργειας της αξιολόγησης του προσωπικού του Δημοσίου για την αξιολογική περίοδο του έτους 2019, η οποία αναπροσαρμόζεται λόγω των έκτακτων συνθηκών της πανδημίας.

Επί του άρθρου 2 

Με τις διατάξεις του άρθρου 2 εξασφαλίζεται η συνέχεια της διοίκησης, ενόψει των κρίσιμων συνθηκών που καλείται να αντιμετωπίσει η δημόσια διοίκηση, ειδικά στην περίπτωση που αφορά στη λειτουργία των συλλογικών οργάνων -επιτροπές και συμβούλια του Δημοσίου-που καλούνται να ολοκληρώσουν με σαφώς προσδιορισμένο χρονικό ορίζοντα το έργο τους. Με τις διατάξεις αυτές, ειδικά σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή των λειτουργών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, εξασφαλίζεται η αποτελεσματικότητα της διοίκησης, καθώς συνεχίζεται η νόμιμη συμμετοχή τους στα συλλογικά όργανα και επιτροπές στις περιπτώσεις που συνταξιοδοτούνται αυτοδικαίως μεσούσηςτης θητείας ή του έργου τους.

Επί του άρθρου 3 

Δίνεται παράταση για τη συμμόρφωση των δήμων στις διατάξεις του π.δ. 99/2017 (Α' 141) έως 31.08.2021, οπότε kol εκτιμάται ότι θα εφαρμοσθεί πλήρως το εν λόγω πλαίσιο λειτουργίας βρεφικών και παιδικών σταθμών. Επιπλέον, παρατείνεται έως 31.8.2020 η δυνατότητα δήλωσης τετραγωνικών που δεν είχαν δηλωθεί στους δήμους, για λόγους που αφορούν στη μεγάλη ανταπόκριση των πολιτών στο μέτρο αυτό.

Επί του άρθρου 4 

Με τις προτείνόμενες διατάξεις του άρθρου 4, από 1.11.2020 συστήνεται και λειτουργεί σε κάθε δήμο Υπηρεσία Δόμησης (ΥΔΟΜ) -ανεξάρτητα αν έχει προβλεφθεί στον οικείο Οργανισμό. Η ανάγκη δια νόμου σύστασης kol λειτουργίας ΥΔΟΜ ανέκυψε διότι δέκα χρόνια μετά την έναρξη εφαρμογής του ν. 3852/2010, συνεχίζεται ανεπίτρεπτα η υποστήριξη δήμων από έτερους δήμους για την άσκηση των αρμοδιοτήτων δόμησης, αλλά και τεχνικών υπηρεσιών. Η εν λόγω πρακτική κρίθηκε αποτυχημένη τόσο από διοικητικής, όσο και από λειτουργικής άποψης, κατά τον δε Συνήγορο του Πολίτη προκάλεσε «ακραία φαινόμενα κακοδιοίκησης» (βλ. αναλυτικά Αιτιολογική Έκθεση Α' Κεφαλαίου του ν. 4674/2020). Παρά τη θεσμοθέτηση ενός νέου και καίνοτόμου πλαισίου τον περασμένο Μάρτιο (ν. 4674/2020), για λόγους αποκλειστικά οφειλόμενους στις έκτακτες ανάγκες που προκάλεσαν τα μέτρα κατά του κορωνοίού, δίνεται μία εξαιρετικά περιορισμένης διάρκειας παράταση της διοικητικής υποστήριξης, για την οριστική μετάβαση των δήμων στο νέο θεσμικό πλαίσιο κατά την 1η.11.2020.

Επί του άρθρου 5 

Με την προτεινόμενη διάταξη θεσπίζεται η παράταση της δωδεκάμηνης προθεσμίας του άρθρου 20 του ν. 4305/2014 (Α' 237) για τη διενέργεια προσλήψεων γεωπόνων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου από τον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛ.Γ.Α.). Η προτεινόμενη ρύθμιση κρίνεται επιβεβλημένη στο πλαίσιο εξυπηρέτησης του δημοσίου συμφέροντος, καθώς η μη χορήγηση της παράτασης οδηγεί ουσιαστικά σε αδυναμία υλοποίησης του έργου του ΕΛ.Γ.Α..  

Ειδικότερα: 

Στα αντικείμενα εργασιών του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων, που χαρακτηρίζονται από το απρόβλεπτο της επέλευσης των ζημιογόνων γεγονότων, περιλαμβάνονται οι εργασίες εκτίμησης των ζημιών στην αγροτική παραγωγή και στο κεφάλαιο ή/και στα μέσα γεωργικής παραγωγής των προγραμμάτων κρατικών οικονομικών ενισχύσεων, οι οποίες, ως επί το πλείστον, πρέπει να εκτελούνται το συντομότερο δυνατόν ώστε να μην αλλοιωθούν τα στοιχεία στα οποία στηρίζονται.  

Ol προσλήψεις του έκτακτου γεωτεχνικού προσωπικού (γεωπόνων - κτηνιάτρων), κατανέμονται μεταξύ των δεκατριών Υποκαταστημάτων του ΕΛ.Γ.Α. καθ' όλη τη διάρκεια της δωδεκάμηνης προθεσμίας του άρθρου 20 του ν. 4305/2014 (Α' 237) από την απόφαση της Επιτροπήςτηςπαρ. Ιτου άρθρου 2 της υπ' αρ. 33/2006 ΠΥΣ (Α' 280) με την οποία εγκρίνονταί οι προσλήψεις, δοθέντος ότι καλύπτουν ανάγκες των Υπηρεσιών του που δεν μπορούν να προσδιορισθούν εκ των προτέρων.

Με την υπ' αρ. ΔΙΠΑΑΔ/Φ.ΕΓΚΡ./101/11442/25-04-2019 απόφαση της ανωτέρω Επιτροπής εγκρίθηκε η πρόσληψη έκτακτου γεωτεχνικού προσωπικού στον ΕΛ.Γ.Α. για τη διενέργεια πραγματογνωμοσυνών ζημιών της φυτικής παραγωγής από φυσικά αίτια. Οιπροσλήψεις 106 γεωπόνων που εκκρεμούσαν, σύμφωνα με την ανωτέρω απόφαση, δεν κατέστη δυνατό να διενεργηθούν εντός της δωδεκάμηνης προθεσμίας του άρθρου 20 του ν. 4305/2014, η οποία έληγε στις 24.4.2020, λόγω της επιβολής των μέτρων αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της πανδημίας COVID-19 και της ανάγκης περιορισμού διάδοσής του, καθώς ο Οργανισμός τέθηκε σε μερική λειτουργία από τις 23.3.2020 με εκ περιτροπής εργασία και η διενέργεια πραγματογνωμοσυνών ζημιών περιορίστηκε στις άκρως απαραίτητες περιπτώσεις και κατόπιν ειδικής άδειας, ενώ επιπλέον δεν κατέστη δυνατόν για αρκετούς προσλαμβανόμενους να παρουσιαστούν σε υποκαταστήματα μεγάλης απόστασης από τον τόπο διαμονής τους (ανέφικτη πρόσβαση σε περιοχές εκτίμησης που ήταν σε καραντίνα κ.λπ.). Τέλος, σημειώνεται ότι οι παραγωγοί αδυνατούσαν να υποβάλουν δηλώσεις ζημιάς, καθώς τα δημοτικά καταστήματα ήταν κλειστά για το κοινό, ενώ πέραν των ζημιών που είχαν ενσκήψει μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου για την εκτίμηση των οποίων ήταν απαραίτητες οι προσλήψεις των ανωτέρω συμβασιούχων, παρουσιάστηκαν πολλές άλλες ζημιές μεγάλης έκτασης στη φυτική παραγωγή (ενδεικτικά αναφέρεται ότι το διάστημα 15.03.2020 - 15.05.2020 από σωρεία δημοτικών κοινοτήτων όλης της χώρας έχουν γίνει 1.300 αναγγελίες ζημιάς), για τις οποίες δεν επαρκεί το γεωτεχνικό προσωπικό του ΕΛ.Γ.Α.. Τέλος, σημειώνεται ότι ακόμη και αν εγκριθεί το υπ' αρ. 3360/31.03.2020 αίτημα του Οργανισμού για προσλήψεις έκτακτου προσωπικού, αυτές δεν θα είναι δυνατόν να διενεργηθούν εγκαίρως λόγω της ιδιαίτερα χρονοβόρας απαιτούμενης διαδικασίας.  

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ 

Άρθρο 1 

Ρυθμίσεις θεμάτων υπηρεσιακής κατάστασης δημοσίων υπαλλήλων 

1. Η περ. α' της παρ. 2 του άρθρου 113 του ν. 4622/2019 (Α' 133) καταργείται. 

2. α) Το τελευταίο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 79 του ν. 4674/2020 (Α' 53) αντικαθίσταται ως εξής: 

«Κατ' εξαίρεση για τον Α' κύκλο κινητικότητας 2019 οι αποφάσεις απόσπασης ή μετάταξης εκδίδονται σε αποκλειστική προθεσμία έως τις 15.7.2020. Δεν επιτρέπεται οποιαδήποτε περαιτέρω ενέργεια σε περίπτωση παρέλευσης άπρακτης της αποκλειστικής προθεσμίας της 15ης.7.2020, με μόνη εξαίρεση τις αποφάσεις μετάταξης, οι οποίες έχουν σταλεί για δημοσίευση στο Εθνικό Τυπογραφείο μέχρι και την ημερομηνία αυτή ή αποσπάσεις, για τις οποίες έχει διατυπωθεί η σύμφωνη γνώμη του αρμόδιου συλλογικού οργάνου αξιολόγησης της αίτησης».  

β) Η παρ. 6 του άρθρου 79 του ν. 4674/2020 αντικαθίσταται ως εξής: 

«6. Ειδικά για την αξιολογική περίοδο του έτους 2019, η προθεσμία της περ. α' της παρ. 2 του άρθρου 16 του ν. 4369/2016 (Α' 33), όπως τροποποιείται με το άρθρο 51 του παρόντος, αρχίζει την 15η Ιουλίου 2020 και λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2020.».  

Άρθρο 2 

Συμμετοχή λειτουργών του ΝΣΚ σε επιτροπές και συλλογικά όργανα 

Λειτουργοί του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ol οποίοι έχουν οριστεί εκ της ιδιότητάς τους να μετέχουν σε επιτροπές και συλλογικά όργανα του Δημοσίου κατ' εφαρμογή των σχετικών διατάξεων καί εφόσον κατά τη διάρκεια της θητείας τους επήλθε απώλεια της ιδιότητας λόγω αυτοδίκαιης συνταξιοδότησης, συνεχίζουν να μετέχουν νομίμως στις επιτροπές και στα συλλογικά όργανα αυτά μέχρι την ολοκλήρωση του έργου τους ή τη λήξη της θητείας τους αντίστοιχα.  

Άρθρο 3

Παράταση προθεσμιών

1. Στις παρ. 1, 2 και 4 του άρθρου 13 του ν. 4623/2019 (Α' 134), η ημερομηνία «30.6.2020» αντικαθίσταται από την ημερομηνία «31.8.2021». 

2. Η προθεσμία του πρώτου εδαφίου της παρ. 2 του άρθρου 51 του ν. 4647/2019 (Α' 204), η οποία παρατάθηκε με την παρ. 4 του άρθρου 10 της από 11.3.2020 Π.Ν.Π., που κυρώθηκε με τον ν. 4682/2020 (Α' 76), παρατείνεται από τη λήξη της, έως τις 31.8.2020. Ειδικά για τις περιπτώσεις που υπάγονται στην παρ. 1 του άρθρου 102 του ν. 4495/2017 (Α' 167), η προθεσμία παρατείνεται έως τη λήξη της προθεσμίας που προβλέπεται στη διάταξη της παρ. 1 του άρθρου 102 του ν. 4495/2017.  

Άρθρο 4 

Πλήρης άσκηση αρμοδιοτήτων Τεχνικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δόμησης από τους ΟΤΑ α' βαθμού 

1. Το άρθρο 97Α του ν. 3852/2010 (Α' 87) αντικαθίσταται ως εξής : 

«Άρθρο 97Α 

Υπηρεσία Δόμησης (ΥΔΟΜ) 

1. Από την 1η.11.2020, εκτός από τις υπηρεσιακές μονάδες που προβλέπονται στο άρθρο 97, σε κάθε δήμο λειτουργεί υποχρεωτικά Υπηρεσία Δόμησης (ΥΔΟΜ), σε επίπεδο Τμήματος.  

2. Εφόσον ο Δήμαρχος διαπιστώνει αδυναμία λειτουργίας της Υπηρεσίας Δόμησης, ol αρμοδιότητες της ΥΔΟΜ ασκούνται κατά την παρ. 2 του άρθρου 4 του ν. 4674/2020 (Α' 53) ή το άρθρο 99 του ν. 3852/2010 (Α' 87).  

3. Η δομή και οι οργανικές θέσεις της ΥΔΟΜ ορίζονται με την πρώτη τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας του οικείου δήμου, σύμφωνα με το άρθρο 10 του Κώδικα Κατάστασης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων (ν. 3584/2007, Α' 134). Η ρύθμιση του προηγούμενου εδαφίου δεν έχει εφαρμογή στους δήμους που έχουν συγκροτήσει ΥΔΟΜ στους Οργανισμούς τους και δεν κωλύει τη λειτουργία των Υπηρεσιών Δόμησης από την ημερομηνία της παρ. 1.»  

2. Ως χρόνος έναρξης άσκησης από τους δήμους των αρμοδιοτήτων που μεταβιβάστηκαν σε αυτούς, στο πλαίσιο των ορίζομένων στην περ. α' της παρ. 1 του άρθρου 95 του ν. 3852/2010, για τις οποίες παρέχεται κατά τη δημοσίευση του παρόντος διοικητική υποστήριξη, ορίζεται η 1η.11.2020. Μέχρι τις 31.10.2020 συνεχίζουν να εφαρμόζονται και οι ρυθμίσεις των παρ.  2, 3 και 4 του άρθρου 95 του ν. 3852/2010. Η παρ. Ιτου άρθρου Ιτης από 31.12.2012 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, όπως κυρώθηκε με το άρθρο 1 του ν. 4147/2013 (Α' 98), συνεχίζει να ισχύει.  

3. Εκκρεμείς δίκες κατά την 1η.11.2020, που αφορούν υποθέσεις στο πλαίσιο της παροχής διοικητικής υποστήριξης, συνεχίζονται αυτοδίκαια και χωρίς άλλη διατύπωση από τον δήμο στη χωρική αρμοδιότητα του οποίου αφορά η προσβληθείσα πράξη. Ανεκτέλεστες δικαστικές αποφάσεις κατά διοικητικών πράξεων που εκδόθηκαν στο πλαίσιο της διοικητικής υποστήριξης από 1.1.2011 έως 31.8.2020, εκτελούνται από τον δήμο στα διοικητικά όρια του οποίου αφορά η προσβαλλόμενη πράξη.  

4. Εκκρεμείς υποθέσεις κατά την 1η.11.2020 στο πλαίσιο παροχής διοικητικής υποστήριξης συνεχίζονται από τον κατά τόπο αρμόδιο δήμο. Για την παράδοση των φακέλων των υποθέσεων αυτών συντάσσεται πρωτόκολλο παράδοσης και παραλαβής από τους ενδιαφερομένους δήμους με ρητή αναφορά του σταδίου εκκρεμότητας της σχετικής υπόθεσης. Αντίγραφο του πρωτοκόλλου υποβάλλεται στην οικεία Αποκεντρωμένη Διοίκηση έως 31.12.2020. Φάκελοι αρχειοθετημένων υποθέσεων, που καταρτίσθηκαν από τις υπηρεσίες που παρείχαν τη διοικητική υποστήριξη, παραμένουν στα αρχεία τους.  

5. α. Από την έναρξη ισχύος του παρόντος καταργείται το άρθρο 5 του ν. 4674/2020.  

β. Από την 1η.11.2020 καταργείται η παρ. 4 του άρθρου 205 του ν. 3852/2010. 

Άρθρο 5 

Ρυθμίσεις θεμάτων του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛ.Γ.Α.) 

Η δωδεκάμηνη προθεσμία του άρθρου 20 του ν. 4305/2014 (Α' 237) για τη σύναψη συμβάσεων ορισμένου χρόνου από τον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛ.Γ.Α.) κατ' επίκληση της υπ' αρ. ΔΙΠΑΑΔ/Φ.ΕΓΚΡ./101/11442/25.4.2019 εγκριτικής απόφασης της Επιτροπής της παρ. 1 του άρθρου 2 της υπ' αρ. 33/2006 Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου (Α' 280), παρατείνεται από τη λήξη της και λήγει εξήντα (60) ημέρες από την έναρξη ισχύος του παρόντος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!