Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Δελτία Τύπου - Ανακοινώσεις

Υπουργείο Εξωτερικών Η εξωστρέφεια στην νέα εποχή

Υπουργείο Εξωτερικών

Δελτίο Τύπου

Η εξωστρέφεια στην νέα εποχή

Η πανδημία, και μαζί της η κρίση που αυτή έφερε, προκάλεσε πρωτόγνωρες επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, στην οικονομία, στις ζωές, στις δουλειές, στις προσδοκίες και το μέλλον όλων μας.

Ελάχιστοι την περίμεναν -και καμία κρατική οντότητα τελικά- δεν ήταν επαρκώς προετοιμασμένη για κάτι τέτοιο.
 
Όλες οι χώρες προσπάθησαν, με διαφορετικές ταχύτητες, να αντιμετωπίσουν την άμεση απειλή προς τα ζωτικά συμφέροντα του κοινωνικού συνόλου, της οικονομίας και των κοινωνικών θεσμών τους.

Το «ελεύθερο εμπόριο» -όπως το γνωρίζουμε- απειλήθηκε από τις επιτακτικές ανάγκες της υγειονομικής κρίσης οδηγώντας σε νέους κανόνες υγειονομικού ενδιαφέροντος, υψηλότατα μεταφορικά, «δεσμεύσεις» εμπορευμάτων, απαγορεύσεις, ακόμη και κατασχέσεις.

Οι εθνικές ανάγκες μοιάζει να οδηγούν σε πολιτικές που αντιστρατεύονται την “υπέρ-παγκοσμιοποίηση” προκειμένου να διαχειριστούν τη νέα κανονικότητα σε σημείο που γίνονται ακόμη και συζητήσεις περί προσαρμογής των θεσπισμένων μέτρων προστατευτισμού της Ε.Ε. και του Π.Ο.Ε. στις απαιτήσεις της νέας αυτής εποχής.
 
Η «Οικονομική Διπλωματία & Εξωστρέφεια», στο πρώτο αυτό στάδιο διαχείρισης της κρίσης κινητοποιήθηκε άμεσα, σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, τον ΕΟΔΥ και τον ΙΦΕΤ.

Υποστήριξε την διενέργεια 23 εμπορευματικών πτήσεων από την Κίνα, συντονίζοντας όλα τα εργαλεία της, την κεντρική υπηρεσία και τις αρχές εξωτερικού για την μεταφορά πολλών χιλιάδων κυβικών μέτρων με υγειονομικό υλικό και μέσα ατομικής προστασίας.

Διατήρησε τις διεθνείς σχέσεις με δυνητικούς επενδυτές και επαναπροσδιόρισε στόχους και προτεραιότητες για την «επόμενη μέρα».

Η νέα κανονικότητα έρχεται και οφείλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι.
 
Η εξωστρεφής, σύγχρονη και δυναμική διπλωματία οφείλει να συνεχίσει να συμβάλλει στην οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική ανάπτυξη της Ελλάδος. Τώρα, περισσότερο από ποτέ.

Με παραδοσιακούς αλλά και νέους τρόπους. Με κριτήριο τις διαφαινόμενες ανάγκες. Με νέες ιδέες. Αξιολογώντας αναδυόμενες ευκαιρίες. Με φαντασία και τόλμη.

Με προσήλωση στην εξυπηρέτηση των διμερών και πολυμερών οικονομικών σχέσεων της Ελλάδας. Με την στήριξη των επιχειρήσεων σε εξωστρεφείς δράσεις.

Με προσέλκυση ξένων επενδύσεων στη χώρα και τέλος τη δημιουργία και προώθηση της σύγχρονης «εικόνας» της χώρας στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
 
Η αυτάρκεια της χώρας και η ασφάλεια στην αλυσίδα παραγωγής είναι το πρώτο προφανές συμπέρασμα-σταθμός στη νέα κανονικότητα. Υγειονομική, τεχνολογική και βιομηχανική.

Η ειδική γεωγραφική μας θέση, το πλούσιο ανθρώπινο δυναμικό, η κεφαλαιοποίηση των προνομιακών πολιτικών μας σχέσεων με παραδοσιακούς συμμάχους αλλά και νέους εταίρους, το πλεόνασμα αξιοπιστίας λόγω της επιτυχούς διαχείρισης της κρίσης, και ο σταθερός Ευρωπαϊκός μας προσανατολισμός, παρέχουν συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι άλλων κρατών και μπορούν να οδηγήσουν σε επενδύσεις μετατόπισης μέρους της παραγωγικής διαδικασίας από την Αμερική ή την Ασία στον Ελληνικό Οικονομικό Χώρο.

Το “re-shoring” -όπως λέγεται- έχει οικονομικές, εθνικές, ακόμη και γεωπολιτικές διαστάσεις.
 
Ο ψηφιακός μετασχηματισμός που είχαμε σχεδιάσει ήρθε νωρίτερα από ό,τι περιμέναμε, περισσότερο από ανάγκη, κι έτσι τον αγκαλιάσαμε όλοι με προθυμία.

Ο δημόσιος χώρος απέκτησε έναν συμπληρωματικό κυβερνοχώρο ενεργοποίησης ιδιωτικού και δημόσιου λόγου. Οι τηλεδιασκέψεις, οι ψηφιακές πλατφόρμες και οι virtual εκθέσεις, έφεραν σήμερα την κανονικότητα της αυριανής εποχής.

Ηλεκτρονικά κανάλια και σχετικό εμπόριο, ψηφιακή προβολή, στοχευμένη προώθηση, επανεκπαίδευση εργαζομένων, webinars, εθνικά περίπτερα που φιλοξενούν δεκάδες μικρές και μεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις σε μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες, είναι μερικές μόνο από τις σχεδιαζόμενες δράσεις για την επόμενη ημέρα. Απτές και πρακτικές εφαρμογές με ταχύτητα υλοποίησης. 
 
Η προσέλκυση ξένων επενδύσεων έχει συγκεκριμένες προϋποθέσεις και όρους που δεν εξαντλούνται σε θέσπιση κινήτρων μόνον και απαιτούν χρόνο.

Για τον σκοπό αυτό έγιναν τους προηγούμενους μήνες εκατοντάδες συναντήσεις, παρουσιάσεις, εκδηλώσεις και δράσεις σε δεκάδες ταξίδια σε Κίνα, Ολλανδία, Γαλλία, Αμερική, Γερμανία, Ιαπωνία, Σαουδική Αραβία, Εμιράτα και Κατάρ με αποτέλεσμα η διεθνής επιχειρηματική κοινότητα να θεωρεί πλέον την Ελλάδα σαν έναν αξιόπιστο και σταθερό επενδυτικό προορισμό.

Δεκάδες επιχειρήσεις ενδιαφέρονται ενεργά να επενδύσουν στη χώρα μας στους τομείς της ενέργειας και ιδιαίτερα σε ΑΠΕ, σε έργα υποδομών, σε τουρισμό, σε ακίνητα, σε ειδικούς θεματικούς κλάδους και σε έργα υψηλής τεχνολογίας.

Είμαστε σε διαρκή επαφή μαζί τους και αρωγοί για την επόμενη μέρα στο βήμα της υλοποίησης των σχεδίων τους.
 
Η εικόνα της Ελλάδας και η τοποθέτηση της (positioning) στην αντίληψη της διεθνούς κοινότητας έχει ήδη αλλάξει.

Η χώρα σήμερα διατηρεί την διαχρονική της ταυτότητα για την ιστορία και τον πολιτισμό της, την φήμη για τη φυσική της ομορφιά και μαζί τον Ελληνικό τρόπο ζωής.

Η αποτελεσματική διαχείριση όμως της επιδημικής κρίσης, η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης, η χρηστή διοίκηση, η αποδοτικότητα των μέτρων που ελήφθησαν, η πολιτική σταθερότητα, οι συντονισμένες ενέργειες, η διαχείριση του μεταναστευτικού και της φύλαξης των συνόρων, έχουν όλα μαζί δημιουργήσει πλεόνασμα αξιοπιστίας και την πεποίθηση ότι κάτι έχει ήδη αλλάξει για τα καλά.

Αυτή τη φήμη, πρέπει να αναδείξουμε και να αξιοποιήσουμε κατά τρόπο δυναμικό και συντεταγμένο, και το “Repositioning Greece Project” έχει ακριβώς αυτόν τον σκοπό.

Να προωθήσει την υπόσταση της σύγχρονης Ελλάδος προς όφελος όλων μας.
 
Είμαστε αποφασισμένοι να κατακτήσουμε την επόμενη μέρα, προετοιμαζόμαστε γι’ αυτό, αλλά έχουμε ακόμη πολλά να κάνουμε.

Η υγειονομική κρίση έχει ήδη συσπειρώσει την κοινωνία και -το πιο σημαντικό- έχει δημιουργήσει μια σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στον πολίτη και το κράτος.

Αυτό χτίζει μια νέα κουλτούρα στις σχέσεις μας με δυναμικές προεκτάσεις στα χρόνια που θα ‘ρθουν. Προετοιμαζόμαστε για την ανάκαμψη και θα τη στηρίξουμε στο μέτρο των δημοσιονομικών μας δυνατοτήτων. 
 
Η κρίση αποτελεί ακόμα μια τομή στο διηνεκές της ιστορίας.

Η νέα εποχή αναδύεται με όρους realpolitik, όπου συντονισμός δυνάμεων, συνεργατικό πνεύμα, πειθαρχία στην στρατηγική κατεύθυνση και πρακτικές επεμβάσεις γίνονται τα εργαλεία αντιμετώπισης των προβλημάτων.

Για τις όποιες δυσκολίες εμφανίζονται στον ορίζοντα απαιτούνται πραγματικές λύσεις, χωρίς ανεκπλήρωτες προσδοκίες λαϊκιστικού χαρακτήρα.

Η επιδημία του κορωνοϊού έφερε ανησυχία για την υγεία μας κι αγωνία για τις δουλειές μας. Έφερε όμως μαζί και ένα νέο πολιτικό πρότυπο, έφερε τόλμη, ρεαλισμό, αυτοπεποίθηση και νέες ιδέες της νέας εποχής. Της νέας κανονικότητας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!